Η τραγική ιστορία της Γοργόνας Μέδουσας

Η τραγική ιστορία της Γοργόνας Μέδουσας | Η Μέδουσα ήταν μία από τις τρεις Γοργόνες, κόρες του Φορκέα και της Κητούς,  εγγονή της Γαίας και του Πόντου, η μόνη θνητή αδερφή των Γοργόνων Σθενώ και Ερυάλης, και των Γραιών Δεινώ, Ενυώ και Πεφρηδώ. Οι τρεις Γοργόνες της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με τον Ησίοδο, «κατοικούσαν μακριά, στις εσχατιές της νύχτας πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό, εκεί όπου κατοικούσαν οι Εσπερίδες».

Ποιά ήταν η Μέδουσα

Το όνομα της Μέδουσας προέρχεται από το ρήμα «μέδω», που σημαίνει «κυβερνώ, προστατεύω, κυριαρχώ». Σε μία άλλη εκδοχή, η Μέδουσα σημαίνει «κυρίαρχη θηλυκή φρόνηση». Η καταγωγή της θεωρείται πως βρίσκεται στη Λιβύη, όπου λατρευόταν από τις Αμαζόνες ως Θεά – Ερπετό.


Η Μέδουσα ήταν μια όμορφη θνητή μέχρι που δέχτηκε την οργή της Αθηνάς, είτε λόγω του κομπασμού της είτε λόγω μιας ατυχούς ερωτικής σχέσης με τον Ποσειδώνα. Μεταμορφώθηκε σε ένα άγριο τέρας με φίδια για τα μαλλιά και τέλος σκοτώθηκε από τον Περσέα, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποίησε το δυνατό της, ακόμα, κεφάλι ως όπλο, πριν το δωρίσει στην Αθηνά.

Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας ένιωσε πόθο άσβεστο για την πανέμορφη Μέδουσα. Για την ομορφιά της γράφει ο Οβίδιος στις «Μεταμορφώσεις» του: «Αυτοί που την είχαν δει, δεν είχαν ξαναντικρίσει τόσο έντονα χαρακτηριστικά σε ένα τόσο γλυκό πρόσωπο. Ωστόσο, αυτό που τους έκανε εντύπωση πάνω από όλα, ήταν το μήκος των μαλλιών της – χρυσαφένιες μπούκλες κυμάτιζαν και έλαμπαν με χάρη.»

Η εξωτερική της εμφάνιση τράβηξε, λοιπόν,  την προσοχή του Ποσειδώνα, ο οποίος την πόθησε πολύ και  ενώθηκε μαζί, ενώ ήταν μεταμορφωμένος σε άλογο μέσα στο ιερό της Αθηνάς.

Η εκδίκηση της Αθηνάς και η μεταμόρφωση της Μέδουσας

Η Μέδουσα είχε καυχηθεί πως είναι πιο όμορφη από τη Θεά. Οπότε αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Ποσειδώνας τη βίασε στο ιερό της θεάς οδήγησε στην άγρια εκδίκηση της Αθηνάς.Έτσι, για να εκδικηθεί τη Μέδουσα τη μετέτρεψε σε  τέρας. Τα μαλλιά της έγιναν φίδια, απέκτησε τεράστιους χαυλιόδοντες αγριόχοιρου, χέρια χάλκινα, χρυσά φτερά και μάτια που μπορούσαν με μιας να απολιθώσουν όποιον τα αντίκριζε.

Έτσι, σε αυτή τη μορφή, η άλλοτε πανέμορφη Μέδουσα γίνεται Γοργώ και αντιπροσωπεύει τη φυσική ενσάρκωση του θανάτου. Από την άλλη, το αίμα της Μέδουσας είχε μεγάλη δύναμη ακόμα και απέναντι στη ζωή και το θάνατο. ‘Έτσι ο Περσέας, εκτός από το κεφάλι της, πήρε και δύο φιαλίδια αίμα, ένα από το δεξί της χέρι και ένα από το αριστερό. Το ένα έφερνε τη ζωή και το άλλο τον θάνατο. Παραδόθηκαν και τα δύο στον μεγάλο θεραπευτή Ασκληπιό.

Περσέας

Ο Περσέας σκότωσε τη Μέδουσα, με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε.

Μια άλλη εκδοχή του μύθου είναι πως ο Πολυδεύκης ανακηρύσσει το γάμο του με την Ιπποδάμεια και ζητά από τον κάθε κάτοικο του νησιού, για γαμήλιο δώρο, ένα άλογο. Ο Περσέας, όντας ψαράς δεν είχε άλογα. Μπροστά στο υπεροπτικό ύφος του βασιλιά ξεστομίζει πως δεν θα του φέρει άλογο, αλλά το κεφάλι της Μέδουσας. Ο Πολυδεύκης δέχεται αυτήν την δέσμευση και αποφασίζει να κρατήσει στο παλάτι την Δανάη έως ότου ο Περσέας εκπληρώσει την υποχρέωσή του.

Ο Περσέας φεύγει από την Σέριφο με ένα καράβι με σκοπό να βρει την Γοργόνα Μέδουσα. Στη διαδρομή του συναντά την θεά Αθηνά  ή τον Ερμή. Εκεί πληροφορείται πως για να σκοτώσει την Μέδουσα θα πρέπει να έχει στην κατοχή του την περικεφαλαία του Άδη, ώστε αόρατος να πλησιάσει τον στόχο του. τον μαγικό σάκο που θα βάλει το τρομερό κεφάλι της,
τα φτερωτά σανδάλια, επειδή η Μέδουσα, έμενε σε βράχο, στη μέση της θάλασσας και την αστραφτερή ασπίδα, απ’ όπου θα έβλεπε το κεφάλι της Μέδουσας χωρίς να πετρώσει και τέλος
το κοφτερό σπαθί, με το οποίο θα έκοβε τον σκληρό λαιμό της Γοργούς.

προβλεψη χαρτομαντείας με εκκρεμες

Τα δώρα του Περσέα

Η Αθηνά του δίνει την αστραφτερή ασπίδα και ο Ερμής τα φτερωτά σανδάλια. Κατά άλλη πηγή την περικεφαλαία του Κυνός ή του Άδη, τα φτερωτά σανδάλια και τον μαγικό σάκο του τα έδωσαν οι Νύμφες, στις οποίες έφτασε καθοδηγούμενος από τους θεούς – προστάτες του.

Η Αθηνά οδήγησε τον Περσέα στην χώρα των Υπερβορείων (κατά τον Πίνδαρο), όπου μετά από θυσία που έκανε παρέλαβε το κοφτερό σπαθί και την περικεφαλαία του Κυνός. Το μόνο που έμενε πλέον ήταν να μάθει τον τόπο διαμονής της θνητής Γοργόνας. Γι’ άλλη μια φορά η Αθηνά τον βοηθά, του υποδεικνύει τον δρόμο για τις Γραίες.

Οι Γραίες ήταν συγγενείς των Γοργόνων και οι μόνες που ήξεραν τον τόπο διαμονής τους. Ήταν όντα με αποκρουστική οψη. Τρεις γριές που είχαν ένα κωμικοτραγικό στοιχείο. Επειδή είχαν ένα μάτι (και ένα δόντι), τα αντάλλαζαν μεταξύ τους. Έμεναν κοντά στον Άδη, στα δυτικά του κόσμου. Ο Περσέας τις πλησίασε αόρατος και εκμεταλλευόμενος την στιγμή της ανταλλαγής άρπαξε το μάτι τους.

Οι Γραίες, γνωρίζοντας σχετικό χρησμό για την Γοργώ, με δυσκολία και υπό την απειλή ότι θα χάσουν το μάτι τους, μαρτυρούν στον ήρωα τον τόπο διαμονής της Μέδουσας. Όταν ο ήρωας πλησίασε την Μέδουσα, αόρατος και κοιτώντας το καθρέφτισμα της ασπίδας του, με την βοήθεια της Αθηνάς έκοψε το κεφάλι της και το έβαλε στο σακίδιο.

Από το κόψιμο γεννήθηκε ο γίγαντας Χρυσάωρας, με το χρυσό σπαθί και από το αίμα που έπεσε στον Ωκεανό, ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο. Για να αποφύγει την καταδίωξη των αδελφών της Μέδουσας, πέταξε γοργά με τα φτερωτά σανδάλια του ή καβαλίκεψε τον Πήγασο και έφυγε από εκείνο τον τόπο.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles