Το ανθρώπινο γένος, Η αρχή Β μέρος

Ο πρώτος άνδρας του ανθρώπινου γένους

Το ανθρώπινο γένος. Η αρχή Β μέρος. Σύμφωνα με τις διηγήσεις ο πρώτος άνδρας του ανθρώπινου γένους έμοιαζε στην πονηριά με τον Κρόνο. Για τον αρχέγονο Αλαλκομενέυς αναφέρουν ότι συμβούλεψε το Δία πώς θα ξανακερδίσει την γυναίκα του Ήρα ύστερα από μία φιλονικία τους. Επίσης, ως παιδαγωγός της θεάς Αθηνάς είναι πιθανό να την έκαμε γυναίκα του με το όνομα Αθηναΐς («Οι παιδαγωγοί της Θεάς Αθηνάς»). Για τον Πελασγό που γέννησε η Αρκαδία έλεγαν ότι όταν γεννήθηκε δεν υπήρχε καν το θηλυκό στοιχείο της Σελήνης. Τόσο παλιά αναφέρεται η γέννησή του.

Η δημιουργία της πρώτης γυναίκας

Η πρώτη γυναίκα. Η Πανδώρα έλεγαν ότι προήλθε από ένα άγαλμα με δημιουργό έναν αρχιτεχνίτη. Μία άλλη διήγηση αναφέρει ότι ξεπετάχτηκε κι αυτή από τη γη. Ο πιο γνωστός αρχιτεχνίτης που αναφέρεται ότι δημιούργησε με την τέχνη του την όμορφη Πανδώρα ήταν ο θεός Ήφαιστος («Οι Εραστές της Αφροδίτης | Άρης και Ήφαιστος»), όπου μεγαλούργησε στο εργαστήρι του στη Λήμνο. Άλλοι αρχιτεχνίτες που θα μπορούσαν να έχουν φτιάξει την πρώτη γυναίκα θεωρούνταν ο Πυγμαλίωνας, ο βασιλιάς της Κύπρου και ο Προμηθέας με βοηθό τον αδερφό του Επιμηθέα. Για τα δύο αδέρφια η μυθολογία αναφέρει τα εξής.

Η Ελληνική Μυθολογία από την αρχή του κόσμου…

Η συμβολή του Προμηθέα και του Επιμηθέα στη δημιουργία των θνητών όντων

Σύμφωνα με τη διήγηση του σοφού Πρωταγόρα στην αρχή υπήρχαν μόνο οι θεοί. Όταν ήρθε η στιγμή τα υπόλοιπα όντα του κόσμου να πάρουν ζωή, οι θεοί τα δημιούργησαν από χώμα και φωτιά μέσα στη γη. Έπειτα ήρθε η ώρα τα όντα αυτά να βγουν στο φως. Τη δουλειά αυτή ανέλαβαν ο Προμηθέας και ο Επιμηθέας. Οι θεοί διέταξαν τα δύο αδέρφια αφού τους δώσουν μορφή να μοιράσουν σε όλα τα ζώα χαρακτηριστικά και ικανότητες.

Ο Επιμηθέας ζήτησε από τον αδερφό του να κάνει μόνος του τη μοιρασιά στα όντα αυτά, η οποία αποδείχθηκε εντελώς άνιση. Ο επιπόλαιος αδερφός κατάφερε να προικίσει όλα τα ζώα με ικανότητες εκτός από τον άνθρωπο, αφήνοντας τον γυμνό και απροστάτευτο. Για να προστατέψει τότε το ανθρώπινο είδος ο Προμηθέας αναγκάστηκε να κλέψει τη φωτιά από το ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς. Και να τη χαρίσει ως «όπλο» στον άνθρωπο. Έτσι το ανθρώπινο είδος μπορούσε να επιζήσει στον έξω κόσμο. Ο Προμηθέας ωστόσο τιμωρήθηκε βαριά και την πράξη του αυτή από τους θεούς («Η τιμωρία του Προμηθέα»).

Η δημιουργία του ανθρώπου από τον Προμηθέα

Ένας άλλος αφηγητής αναφέρει μία διαφορετική ιστορία για τη δημιουργία του ανθρώπου, με πρωταγωνιστή τον Προμηθέα. Σύμφωνα με αυτήν ο Προμηθέας δημιούργησε ένα πάρα πολύ όμορφο πλάσμα που το κρατούσε καλά κρυμμένο μακριά από τα βλέμματα των θεών. Ο θεός Έρως όμως πρόδωσε το μυστικό του δημιουργού μαρτυρώντας το στον παντοδύναμο Δία. Τότε ο Δίας έστειλε τον Ερμή να του φέρει να δει από κοντά το τέλειο δημιούργημα του Προμηθέα. Ο Δίας όταν είδε το πανέμορφο ον του έδωσε να πιει από το αθάνατο ποτό των θεών και εκείνο μεταμορφώθηκε σε αστέρι στον ουρανό. Το όνομα του αστεριού ήταν «Φαίνων» και αποτελεί το σημερινό πλανήτη Δία.

Επίσης, για τον Προμηθέα έλεγαν ότι δημιούργησε κι άλλους ανθρώπους από χώμα και νερό και ότι δημιούργησε επίσης και τα ζώα.

Μέντιουμ Άρης

Μέντιουμ Άρης

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles