Θέα Αθηνά και Ήφαιστος | Ελληνική Μυθολογία

Θέα Αθηνά και Ήφαιστος. Στην ελληνική μυθολογία την Αθηνά την χαρακτηρίζουν Παρθένα αλλά ταυτόχρονα την προσφωνούν και Μητέρα. Με ποιο τρόπο όμως έγινε μητέρα η παρθένα Αθηνά; Ας δούμε την ιστορία. Λέγεται ότι ο Ήφαιστος όταν γεννήθηκε η Παλλάδα Αθηνά αξίωσε να ανταμειφθεί για τη βοήθεια που πρόσφερε στο Δία κατά τη γέννα («Η Παλλάδα Αθηνά | Ελληνική Μυθολογία»). Συγκεκριμένα, ζήτησε να πάρει για γυναίκα του τη θυγατέρα του Δία. Έτσι κι έγινε. Όταν όμως ο Ήφαιστος ξάπλωσε πλάι στη νεογέννητη θεά στη νυφική κάμαρα εκείνη εξαφανίστηκε. Τότε το σπέρμα του Ήφαιστου έπεσε στη γη.

Από τη Γαία λοιπόν και το σπόρο του μεγάλου αρχιτεχνίτη γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Το θείο παιδί -κατά μία εκδοχή- πήρε το όνομά του από τη Χθών, τη θεότητα που προσωποποιούσε τα βάθη της Γης. Μία παραλλαγή της ίδιας ιστορίας όμως διηγείται ότι μεταξύ του ζευγαριού υπήρξε έριδα και για αυτό το παιδί ονομάστηκε Εριχθόνιος. Η Γαία παρέδωσε το νεογέννητο στην Αθηνά για να το αναθρέψει.

Άλλοι αφηγητές αναφέρουν ότι ο Ήφαιστος και η Αθηνά έκαναν ένα γιο, τον Απόλλωνα που ήταν και προστάτης των Αθηνών. Οι Αθηναίοι όμως ισχυρίζονται ότι η μητέρα του Απόλλωνα, Λητώ, και η Αθηνά είχαν κάποιου είδους συγγένεια. Μάλιστα, έλεγαν ότι η θεά βοήθησε τη Λητώ στη γέννα όταν πήγε στη Δήλο για να γεννήσει τον Απόλλωνα.

Η Παλλάδα Αθηνά

Η Παλλάδα Αθηνά

Ο Κέκροπας χρήζει την Αθηνά προστάτιδα της Αθήνας

Σύμφωνα με τους Αθηναίους πρώτος τους βασιλιάς ήταν ο Κέκροπας που ήταν μισός άνθρωπος και μισό φίδι. Το όνομα «Κέκροψ» σημαίνει αυτός με την ουρά και τον αποκαλούσαν έτσι κοροϊδευτικά. Όταν η Παλλάδα Αθηνά φιλονίκησε με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αττικής, ο βασιλιάς Κέκροπας ανέλαβε κριτής της μονομαχίας. Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του το βράχο της Ακρόπολης από όπου βγήκε θαλασσινό νερό και δημιούργησε μία λίμνη. Αυτή ήταν η προσφορά του στην πόλη. Από το δυνατό του κτύπημα μάλιστα ξεπετάχτηκε από το χώμα το πρώτο άλογο. Η Αθηνά από την πλευρά της φύτεψε μία ελιά που γέμισε καρπό. Ο Κέκροψ θεώρησε το δώρο της Αθηνάς πιο χρήσιμο για την πόλη από την αρμυρή πηγή του Ποσειδώνα. Κι έτσι παρουσία όλων των θεών του Ολύμπου έκρινε τη μεγάλη θεά νικήτρια και την έκανε προστάτιδα της πόλης.

Δείτε και εδώ: Οι Θεότητες του Ωκεανού

Οι κόρες του βασιλιά Κέκροπα

Η γυναίκα του Κέκροπα ήταν η Άγλαυρος (αυτή που κατοικεί στους αγρούς) με την οποία είχε τρεις κόρες. Οι τρεις Αγλαυρίδες ήταν η Άγλαυρος, η Έρση και η Πάνδροσος. Τα δύο τελευταία ονόματα συνδέονται με την προσωποποίηση της δροσοσταλίδας, δηλαδή της πρωινής δροσιάς, το δώρο της Σελήνης. Οι κόρες του Κέκροπα ήταν για τους Αθηναίους οι τρεις Μοίρες.

Η πρώτη κόρη γέννησε του Άρη μία θυγατέρα την Αλκίππη, δηλαδή τη «γενναία φοράδα».  Η δεύτερη κόρη, η ωραιότερη, συνδέθηκε ερωτικά με τον Ερμή αλλά δυστυχώς ο δεσμός αυτός συνδέεται με ένα τραγικό γεγονός. Η ιστορία έχει ως εξής. Όταν ο Ερμής είδε σε μία τελετή τις τρεις κόρες του Κέκροπα ερωτεύτηκε την Έρση αμέσως. Πήγε λοιπόν στο σπίτι των κοριτσιών να τη δει και να της μιλήσει. Η Έρση κατοικούσε στο μεσαίο χώρο του σπιτιού. Έτσι λοιπόν ο Ερμής συνάντησε πρώτα την Άγλαυρο και την παρακάλεσε να αναγγείλει την άφιξή του στην αδερφή της. Η Άγλαυρος όμως προφανώς ενοχλημένη από την τύχη της αδερφής της ζήτησε από τον ολύμπιο θεό να της δώσει χρυσάφι για την εξυπηρέτηση.

Ύστερα όμως την κυρίευσε τόσο πολύ η ζήλια που ούτε με χρυσάφι δεν άφηνε τον Ερμή να περάσει. Ο Ερμής εξοργίστηκε με τη στάση της και μετέτρεψε την κόρη του Κέκροπα σε πέτρα. Αυτό το έκανε με ένα χτύπημα του μαγικού του ραβδιού στο έδαφος. Από τη σύνδεση της Έρσης με τον Ερμή γεννήθηκε ένας όμορφος νέος, ο Κέφαλος, που αναφέρεται στα Ελευσίνια Μυστήρια ως ο πρώτος Κήρυκας.

Σχετικό άρθρο: Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών

Σας ενδιαφέρει: Η Ελληνική Μαγεία Ζωντανεύει Εδώ, Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles