Σαλμωνέας και Τυρώ | Ελληνική Μυθολογία

Σαλμωνέας και Τυρώ

Σαλμωνέας και Τυρώ Κόρη του Σαλμωνέα ήταν η Τυρώ, μία παρθένα που αποπλανήθηκε κι αυτή όπως η θεία της από τον Ποσειδώνα (βλ. Κεφάλαιο «Ο Σαλμωνέας και η Μελαννίπη | Ελληνική μυθολογία»). O κυρίαρχος της θάλασσας και τον υδάτων αποπλάνησε την Τυρώ υπό τη μορφή του ποταμού Ενιπέα με τον οποίο ήταν ερωτευμένη η κόρη του βασιλιά. Η Τυρώ από την ένωσή της με τον Ποσειδώνα συνέλαβε δίδυμα.

Όταν η Τυρώ γέννησε τα δίδυμα, από το φόβο του πατέρα της, δεν ήθελε να τα κρατήσει. Τα έκρυψε σε μία ξύλινη σκάφη και την έριξε στον ποταμό Ενιπέα. Η κιβωτός παραδόθηκε στο ρεύμα του ποταμού πηγαίνοντας μία δεξιά και μία αριστερά ως που προσάραξε στη μία του όχθη. Εκεί τη βρήκαν κάτι ζώα που βοσκούσαν. Το ένα αγόρι, το Νηλέα, τον θήλασε το σκυλί των βοσκών. Το άλλο ένα άλογο, που επειδή το πάτησε κατά λάθος στο κεφάλι αφήνοντάς του μαύρο σημάδι, πήρε το όνομα Πελίας.

Ένας βοσκός βρήκε τελικά τα δύο βρέφη της Τυρούς και τα πήρε υπό την προστασία του.

μέντιουμ άρης

Η Τυρώ συναντά τους γιους της

Η Τυρώ είχε απαλή επιδερμίδα και πρόσωπο άσπρο σαν το γάλα. Από τότε που άφησε τα παιδιά της στο ποτάμι είχαν περάσει είκοσι ολόκληρα χρόνια. Και δεν της έφτανε που είχε αναγκαστεί να αποχωριστεί τους μονάκριβους γιους της, έπρεπε να υπομένει και τη μητριά της Σιδέρω (η σιδερένια). Η Σιδέρω ήταν μία πολύ σκληρή γυναίκα. Φερόταν στην Τυρώ λες και ήταν δούλα, ενώ το πρόσωπό της είχε γεμίσει σημάδια από τα χτυπήματα της άκαρδης γυναίκας. Η ιστορία αναφέρεται στην ομώνυμη τραγωδία «Τυρώ» του Σοφοκλή.

Ένα πρωινό που Σιδέρω έστειλε την Τυρώ να φέρει νερό από το πηγάδι, η βασανισμένη μάνα συνάντησε τα δύο αγόρια της, τα οποία είχαν γίνει πλέον ολόκληροι άντρες. Στο σημείο της συνάντησης με τη βοήθεια του βοσκού έγινε η αναγνώριση. Ύστερα ο Πελίας σκότωσε τη Σιδέρω μπροστά στο ναό της Ήρας και οι δυο γιοι ελευθέρωσαν τη μητέρα τους από τα δεσμά της κακιάς μητριάς.  

Η Τυρώ γεννά ήρωες

Η Τυρώ αφού γλίτωσε από τον πατέρα της και τη μητριά της, παντρεύτηκε τον Κρηθέα. Ο Κρηθέας ήταν γιος του Αιόλου και θείος της Τυρούς. Μαζί του έκανε τρεις γιους. Τον Αμυθάονα, τον Αίσονα και τον Φέρητα, οι οποίοι φτιάξανε τα δικά τους βασίλεια και απέκτησαν ξακουστούς απογόνους. Ο Φέρητας έκανε τον Άδμητο που υπηρέτησε δίπλα στον Απόλλωνα. Ο Αίσονας απέκτησε τον Ιάσονα, γνωστός ήρωας στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Ο Αμυθάονας απέκτησε τον Μελαμπόδα (μαυροπόδης). Ο Μελάμπους όπως έχουμε ήδη αναφέρει ήταν αυτός που κατάφερε να γιατρέψει από την τρέλα της Προιτίδες, (βλ. Κεφάλαιο «Οι συντρόφισσες του Διονύσου»). 

Ο Πελίας τέλος ίδρυσε το βασίλειό του στην Ιωλκό, στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ ο Νηλέας ίδρυσε με τη σειρά του την πόλη Πύλο στην Πελοπόννησο. Εκεί παντρεύτηκε τη Χλωρίδα, την πρώτη νικήτρια των Ηραίων («Πέλοπας και Οινόμαος διεκδικούν την Ιπποδάμεια | Ελληνική Μυθολογία»). Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, το Νέστορα, γνωστό από τον Τρωικό Πόλεμο.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles