Σαλμωνέας και Μελανίππη | Ελληνική μυθολογία
Σαλμωνέας και Μελανίππη
Σαλμωνέας και Μελανίππη Ο Σαλμωνέας ήταν γιος του Αιόλου και της Ενάρετης και απόγονος του Δευκαλίωνα, του γιου του Προμηθέα και της Πύρρας, της κόρης του Επιμηθέα («Η μοίρα του ανθρώπινου γένους»).Ο Σαλμωνέας εξουσίαζε μία πόλη στην περιοχή της Ήλιδας, στην Πελοπόννησο, κοντά στην πόλη του Οινόμαου («Πέλοπας και Ιπποδάμεια | Ελληνική μυθολογία»).
Ο Σαλμωνέας είχε μία αδερφή που την έλεγαν Μελανίππη (η μαύρη φοράδα). Η Μελανίππη είχε για πατέρα τον Αίολο και μητέρα τη μάντισσα Ιππώ, κόρη του Κένταυρου Χείρωνα. Κατά τη διάρκεια μίας περιόδου εξορίας του Αιόλου για έναν χρόνο εξαιτίας ενός φόνου που είχε κάνει άθελά του, η Μελανίππη ενώθηκε ερωτικά με τον Ποσειδώνα. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν δίδυμοι γιοι. Ο Αίολος και ο Βοιωτός. Όταν ο πατέρας της εξέτισε την «ποινή» του και επέστρεψε από την εξορία, η Μελανίππη φοβήθηκε να του μιλήσει για τα εγγόνια του. Έκρυψε τα δύο μωρά σε ένα στάβλο όπου τα έθρεφαν ο ταύρος και η αγελάδα.
Οι χωριάτες ανακάλυψαν γρήγορα τα δύο μωρά και το είπαν αμέσως στο βασιλιά. Πίστεψαν ότι κάποια αγελάδα είχε γεννήσει ανθρώπινα παιδιά και το θεώρησαν κακό οιωνό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Αίολος παρασυρμένος από τον παππού της Μελανίππης, Έλληνα, αποφασίζουν να προσφέρουν τα δύο νεογέννητα θυσία στους θεούς για να εξαγνιστούν.

Η σοφή Μελανίππη
Η σοφή Μελανίππη (ιστορία που παρουσιάζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη) προσπαθεί με σοφά λόγια και επιχειρήματα να πείσει τον πατέρα της και τον παππού της ότι δεν γίνεται να υπάρξει αφύσικη γέννα. Τους λέει ότι είναι πιο πιθανό κάποια μάνα να έχει εγκαταλείψει τα παιδιά στο στάβλο. Αν έκαιγαν τα δύο βρέφη προς τιμήν των θεών θα έκαναν φόνο και όχι θυσία. Αυτά είπε η μάνα για να σώσει τα παιδιά της από βέβαιο θάνατο χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει. Τότε ήταν που εμφανίστηκε στη σκηνή ως «από μηχανής θεός» η μητέρα της Μελανίππης, η μάντισσα Ιππώ, με τη μορφή Κένταυρου. Η μάντισσα αποκάλυψε μία προφητεία που ήθελε τα δίδυμα να γίνονται μεγάλοι ήρωες και ιδρυτές και έτσι κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη στους δύο ισχυρούς άνδρες και να γλιτώσει τα παιδιά από τη θυσία.
Η αιχμάλωτη Μελανίππη
Μία ακόμη ιστορία με πρωταγωνίστρια την Μελανίππη που επίσης παρουσιάζεται σε ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη αναφέρει τα εξής: η Μελανίππη έφτασε αιχμάλωτη στην Νότια Ιταλία μαζί με τους δίδυμους γιους της. Εκεί στην πόλη Μεταπόντιο τους μεγάλωσε μέχρι που έφτασαν να γίνουν σπουδαίοι ήρωες.
Η ματαιοδοξία και το τέλος του Σαλμωνέα
Ο Σαλμωνέας ήταν ένας βασιλιάς που επιδίωκε να γίνει ένας νέος Δίας. Λόγω της παράλογης και αλαζονικής στάσης του δεν ήταν καθόλου αγαπητός στον λαό του. Ήθελε τις θυσίες να προσφέρονται σε αυτόν και όχι στον Πατέρα των θεών. Προσπαθούσε με θορύβους και κρότους που παρήγαγαν μεταλλικά αντικείμενα και αλυσίδες δεμένα επάνω στο άρμα του να μιμηθεί τους κεραυνούς του Δία. Και πετώντας αναμμένους πυρσούς, τις αστραπές του παντοδύναμου. Ο Δίας όπως ήταν επόμενο κατακεραύνωσε για την ύβρη του τον μανιασμένο βασιλιά και τον έστειλε μία για πάντα στον Άδη. Τον καταδίκασε να τρέχει επάνω στο άρμα του δίχως σταματημό. Αυτή θα ήταν και η αιώνια τιμωρία του.