Ρέα, η Μεγάλη Μητέρα των θεών

Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών. Η Μεγάλη Μητέρα των θεών ήταν η Ρέα, κόρη της Γαίας και του Ουρανού. Η Ρέα ήταν μητέρα του Δία, του Ποσειδώνα και του Άδη αλλά και των τριών μεγάλων θεοτήτων, της Ήρας, της Δήμητρας και της Εστίας. Δηλαδή, στα παιδιά της Ρέας οφείλουμε την απαρχή των Ολύμπιων θεών από τους οποίους προήλθαν οι νεότερες γενιές. Εξίσου σημαντική θεότητα ήταν φυσικά και η Γαία, η μητέρα Γη και μάνα της Ρέας, η οποία θα μπορούσε να αποκαλείται κι αυτή η Μεγάλη Μητέρα των θεών.

Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών.

Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών. 

Η Έχιδνα και οι Εσπερίδες

Θεά Ρέα, Ελληνική Θεότητα;

Θα δούμε ότι η Μεγάλη Μητέρα των θεών δεν ήταν καθεαυτή ελληνική θεότητα. Όπως αναφέραμε και στην περίπτωση της μεγάλης θεάς του Έρωτα Αφροδίτης («Αφροδίτη, η μεγάλη θεά του έρωτα»), έτσι και η δικιά μας Ρέα λατρευόταν και από άλλους πολιτισμούς. Στη Μικρά Ασία τη συναντάμε ως «Μήτηρ ορεία» (Μητέρα βουνό ή «Μητέρα των Ορέων») να εμφανίζεται με διαφορετικά τοπωνύμια, όπως Ιδαία, Δινδυμήνη, Βερεκυντία από τις ονομασίες των οροσειρών διαφόρων ορεινών περιοχών. Αντίστοιχα, στα βουνά της Φρυγίας η μητέρα των θεών ονομαζόταν Mater Kubile (στα ελληνικά Κυβέλη).

Ο Αχελώος και οι Σειρήνες

Θεά Ρέα, Κυρία των Ζώων

Η Ρέα σαν «Κυρία των Ζώων» στην Κρήτη απεικονίζεται να στέκεται όρθια σε μία βουνοκορφή ανάμεσα σε δύο λιοντάρια. Αντίθετα σαν ενθρονισμένη πρωτοεμφανίστηκε στη Φρυγία επάνω σε άρμα το οποίο σέρνουν λιοντάρια ή με στεφάνι σαν τείχος πόλης επάνω στο κεφάλι της και εκείνη να παίζει με ένα λιοντάρι. Στις τελετές και στις γιορτές η Ρέα εμφανιζόταν με αρσενικά όντα που τη συνόδευαν σε εκστατικούς χορούς κάτω από τους δυνατούς ήχους των μουσικών αυλών, κρουστών και ξύλινων οργάνων. Στη Φρυγία οι ιερείς υπηρέτες της Μεγάλης θεάς ονομάζονταν Βερεκύνδαι με γνωστότερο όνομα το Κορύβαντες.
Ιδιαίτερη μνεία για τους ιερούς υπηρέτες της Μεγάλης Μητέρας των θεών θα γίνουν στα επόμενα άρθρα. («Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαίοι» & «Κάβειροι και Τελχίνες»).

Αφροδίτη Η Μεγάλη Θεά του Έρωτα

Ξόρκι Εραστών Δάφνης & Χλόη

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles