Προσωνύμια του Απόλλωνα και της Άρτεμις

Προσωνύμια του Απόλλωνα

Προσωνύμια του Απόλλωνα και της Άρτεμις. Θυμίζουμε ότι ο Απόλλωνας επέλεξε άνδρες από την Κρήτη για να χρηστούν ιερείς στο μαντείο των Δελφών («Οι εχθροί του θεού Απόλλωνα»). Οι Κρήτες ταξίδεψαν ως τους Δελφούς με το καράβι τους και προσάραξαν στην Κρίσσα. Ο λαμπρός θεός Απόλλωνας συνόδεψε τους Κρήτες στο ιερό ταξίδι τους μεταμορφωμένος σε ένα δελφίνι. Από αυτή την ιστορία προέκυψε η προσωνυμία Απόλλωνας ο Δελφίνιος.

Ο Απόλλωνας ονομαζόταν επίσης Μουσηγέτης και Κιθαρωδός για το μελωδικό παίξιμο της λύρας του. Ο θεός έκρουε το μουσικό όργανό του και οι Μούσες, οι Ώρες και άλλες θεότητες τραγουδούσαν. Ο Κιθαρωδός Απόλλωνας ψυχαγωγούσε τους θεούς και τις θεότητες του Ολύμπου που έστηναν χορό και γλέντι. Όλη η φύση σύμφωνα με τους ποιητές εναρμονιζόταν στις μελωδικές νότες της λύρας αυτού του θεού.

Προσωνύμια της Άρτεμις

Η Άρτεμις επίσης είχε λατρεία στους χορούς, στις χορεύτριες και στους χορευτές. Η Άρτεμις Καρυάτης ψυχαγωγούταν με το χορών των Καρυάτιδων που ήταν νεαρά κορίτσια από το χωριό Καρυές. Οι Καρυάτιδες χόρευαν εκστατικά έχοντας στο κεφάλι τους καλάθια από καλάμια. Όταν λικνιζόντουσαν έμοιαζαν με πραγματικά φυτά που χόρευαν. Επίσης, προς τιμήν της Άρτεμις Κόρδακα οι άνδρες χόρευαν το χορό κόρδακα με γυναικείες κινήσεις.

Οι φαλλικοί χορευτές φορούσαν μάσκες και λάτρευαν την Άρτεμις με το προσωνύμιο Κορυθαλία ή Δαφναία. Με αυτό το επίθετο η κόρη της Λητώς και του Δία λατρευόταν ως θεά της ευφορίας. Τέλος, η Άρτεμις ονομαζόταν Ηγεμόνη ή Κελαδεινή, όπως οι Χάριτες προσωνύμια που σχετίζονταν με το φεγγάρι. Η δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα εμφανιζόταν μόλις έβγαινε το φεγγάρι και όλη η φύση έστηνε χορό.

Άρθρα από την Ελληνική Μυθολογία:

Η Λητώ | Ελληνική Μυθολογία

Η αποκάλυψη του Εριχθόνιου | Ο ρόλος των Αγλαυρίδων

Θέα Αθηνά και Ήφαιστος

Ορφικές Ιστορίες για το Δία | Ελληνική Μυθολογία

Ιστορίες από την Κρήτη | Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία | Δίας και Ήρα

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles