Προσωνύμια της Αφροδίτης

Προσωνύμια της Αφροδίτης. Πολλές θεότητες είχαν πολλά και διαφορετικά επίθετα που τις χαρακτήριζαν στους μύθους ανάλογα με την ιδιότητά τους. Μία από αυτές τις θεότητες ήταν και η Αφροδίτη. Όπως για παράδειγμα στο μύθο με τη γέννησή της που την αποκαλούσαν ως Αναδυόμενη. («Αφροδίτη, η μεγάλη θεά του έρωτα»)

Η λέξη «Αφροδίτη» στην ελληνική μυθολογία ταυτίστηκε με την ερωτική απόλαυση. Επειδή λοιπόν αυτό θεωρούνταν δώρο προς τους θνητούς συχνά οι αρχαίοι συγγραφείς την αποκαλούσαν «χρυσή». Επίσης, την ονόμαζαν Ουρανία από τον ουράνιο (πνευματικό) έρωτα («Αφροδίτη, η μεγάλη θεά του έρωτα») και ειδικά στην Κύπρο, Ελεήμων (σπλαχνική). Αντίθετα, οι εταίρες όταν λάτρευαν τη θεά θεωρώντας τη μία από αυτές την αποκαλούσαν «Εταίρα» ή «Πόρνη». Οι γλύπτες που απεικόνισαν τη γύμνια της θεάς στα έργα τους την ονόμασαν «Καλλίγλουτον» ή «Καλλίπυγος», δηλαδή αυτή με τα όμορφα οπίσθια.

Προσωνύμια της Αφροδίτης.

Προσωνύμια της Αφροδίτης. 

Προσωνύμια της Αφροδίτης Στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη όπου οι γυναίκες είχαν μεγάλη ελευθερία στον έρωτα η Αφροδίτη αποκαλούνταν «Κυρία», όπως η σύζυγος του Δία, ενώ σε ένα ιερό των Σπαρτιατών συναντάμε τη θεά με δύο ακόμη επίθετα. Η οπλισμένη Αφροδίτη ονομαζόταν Αφροδίτη Ενόπλιος, ενώ η δέσμια θεά Αφροδίτη Μορφώ, δηλαδή αυτή που παίρνει μορφές. Στην ίδια πόλη της Ελλάδας θα συναντήσουμε το προσωνύμιο «Αμβλογήρα», δηλαδή αυτή που αναβάλει τα γηρατειά.

Η Γέννηση της Αφροδίτης

Προσωνύμια της Αφροδίτης Στην Αθήνα

Στην Αθήνα είχε το δικό της κήπο με την ονομασία «Αφροδίτη εν κήποις», ενώ λατρεύτηκε ως Ουρανία και ως αρχαιότερη Μοίρα. Επίσης, στο ακρωτήριο Κώλια Άκρα στα νότια παράλια της Αττικής αναγράφεται το όνομα Γενετυλλίς, καθώς πρόκειται για προστάτιδα των γεννήσεων. Καθώς επίσης και Επιτραγίδια από την εμφάνισή της επάνω σε ένα τράγο αλλά και Κυπρίδα επειδή η Κύπρος ήταν το αγαπημένο της νησί.

Οι Εραστές της Αφροδίτης Άρης & Ήφαιστος

Άλλα προσονύμια της Αφροδίτης

Άλλα ονόματα της Αφροδίτης που σχετίζονται με τη σκοτεινή της όμως πλευρά είναι τα Μέλαινα, Μελαίνις και Σκοτία. Σε αυτή τη μορφή μάλιστα η Αφροδίτη γίνεται μία από τις Ερινύες. Προσωνύμια όπως Τυμβωρύχος, Ανοσία και Ανδροφόνος αποκαλύπτουν τις τρομακτικές και επικίνδυνες ιδιότητές της. Η Επιτυμβιδία είναι η Αφροδίτη που βρίσκεται κοντά στους τάφους, ενώ η Περσεφάεσσα η θεά του Κάτω Κόσμου. Δεν είναι λίγες οι αφηγήσεις που ταυτίζουν την θεά του έρωτα με τη θεά του θανάτου. Η Πασιφάεσσα Αφροδίτη είναι η θεά της Σελήνης και αλλού μπορεί να την ακούσουμε με τον τίτλο Βασιλίς.
Τελος, ο Αφρόδιτος είναι η αρσενική πλευρά του ονόματος Αφροδίτη που λατρεύτηκε με γενειάδα στην Αμαθούντα Κύπρου. Ενώ υπάρχει και η διήγηση για τον Ερμαφρόδιτο με χαρακτηριστικά όπως η θεά του έρωτα Αφροδίτη.

Αφροδίτη Η Μεγάλη Θεά του Έρωτα

Ξόρκι Εραστών Δάφνης & Χλόη

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles