Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη

Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη. Κανένας θεός πλην του Ποσειδώνα, ακόμη και πριν από αυτόν, δεν σχετίστηκε ποτέ με το άλογο. Ακόμη και θαλάσσια είδη με τη μορφή αλόγου, όπως Ιππόκαμποι, θαλάσσιοι Κένταυροι ή Ωκεανίδες και Νηρηίδες, με ονόματα όπως οι Ιππώ, Ιππονόη, Ιπποθόη, Μενίπποι, εμφανιστήκαν αφού κυριάρχησε στη θάλασσα ο Ποσειδώνας. Κι αυτό συνέβη όταν παντρεύτηκε την Αμφιτρίτη. 

Η Αμφιτρίτη συγκαταλέγεται κατά τον Ησίοδο στις πενήντα κόρες του Νηρέως («Οι Κόρες του Νηρέως»). Η Αμφιτρίτη είχε τόσο δύναμη στη θάλασσα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία από τις Ωκεανίδες κόρες της Τηθύος («Οι Θεότητες του Ωκεανού»).

Σύμφωνα με την παράδοση ο Ποσειδώνας πρωτοείδε την Αμφιτρίτη στο χορό των Νηρηίδων στη Νάξο και προσπάθησε να την αρπάξει. Η θεά της θάλασσας κατέφυγε τότε δυτικά στον Άτλαντα ή στο παλάτι του Ωκεανού για να κρυφτεί. Ο Ποσειδώνας ανακάλυψε την κρυψώνα της θεάς με τη βοήθεια ενός δελφινιού, το οποίο και μεσολάβησε για να δεχθεί η Αμφιτρίτη τον Ποσειδώνα ως γαμπρό. Ως ανταμοιβή το δελφίνι για την μεσολάβησή του αυτή έλαβε μία θέση ανάμεσα στα αστέρια.

Ο Ποσειδώνας μετά από την ένωσή του με την Αμφιτρίτη έγινε κυρίαρχος της θάλασσας. Ο γάμος του είχε την ίδια σημασία και ισχύ όπως ο γάμος του Δία με την Ήρα. Στη γαμήλια πομπή του ζευγαριού αναπαρίσταντο άλογα, κριάρια, ταύροι, θαλάσσια τέρατα και άλλα ζώα της ξηράς. Και επάνω στη ράχη των ζώων ανακάθονταν Νηρηίδες.

Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη | Τα παιδιά της Αμφιτρίτης και του Ποσειδώνα

 Ο Ποσειδώνας προσμετρούσε πολλούς γιους και θυγατέρες με διαφορετικές συζύγους. Κάποιοι από αυτούς έπαιξαν το δικό ρόλο τους σε διάφορους θρύλους της ελληνικής μυθολογίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Κύκλωπα Πολύφημου που νικήθηκε από τον Οδυσσέα.

Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη | Ο Τρίτωνας

Τα πιο γνωστά παιδιά της Αμφιτρίτης με τον Ποσειδώνα ήταν ο Τρίτωνας και η Ρόδος. Ο Τρίτωνας ήταν μισός άνθρωπος και μισός ψάρι και κατοικούσε στο παλάτι των γονιών του στη θάλασσα. Η εξωτερική του εμφάνιση θα μπορούσε να συγκριθεί με τη μορφή των Σιληνών και των Σάτυρων («Νύμφες, Σιληνοί και Σάτυροι»). Με τη διαφορά ότι τα όντα αυτά είχαν μισή μορφή ζώου της ξηράς, ενώ οι Τρίτωνες είχαν μορφή θαλάσσιου τέρατος με ουρά ψαριού ή δελφινιού.

Για τον Τρίτωνα η ιστορία λέει ότι ήταν ένας Σιληνός ή Σάτυρος της θάλασσας που βίαζε γυναίκες ή αγόρια και τρόμαζε τα όντα με τη μορφή του. Οι Τρίτωνες εμφανίζονταν πολλές φορές παρέα με τις Τριτώνισσες που ήταν θαλάσσιες νεράιδες.

Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη | Η Ρόδος

Όταν ο Δίας μοιράστηκε μαζί με τους άλλους θεούς τη γη, η Ρόδος δεν είχε εμφανιστεί στην επιφάνειά της. Βρίσκονταν ακόμη στα βάθη της θάλασσας. Όμως ο θεός Ήλιος δεν ήταν παρών στη μοιρασιά με αποτέλεσμα να μη λάβει κανένα μερίδιο. Ο Δίας μόλις το αντιλήφθηκε είπε να ξαναγίνει η κατανομή της γης για να πάρει και ο Ήλιος ένα κομμάτι. Ο λαμπερός θεός όμως αρνήθηκε λέγοντας ότι βλέπει ένα εύφορο κομμάτι γης να αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας. Και επιτόπου έβαλε τη θεά της μοιρασιάς Λάχεσιν να ορκιστεί μαζί με τους υπόλοιπους θεούς ότι το κομμάτι αυτό θα άνηκε μόνο σε αυτόν.

Η Ρόδος που αναδύθηκε εκείνη τη στιγμή κατοχυρώθηκε στον Ήλιο. Και ο θεός των ηλιαχτίδων παντρεύτηκε την ομώνυμη θεά και κόρη της Αμφιτρίτης επάνω στο νησί κάνοντας μαζί της γιους.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles