Πως πήρε το όνομά της η Αθήνα
Πως πήρε το όνομά της η Αθήνα|Είναι γνωστό ότι η Αθήνα ήταν η πιο ισχυρή και ένδοξη πόλη της αρχαίας Ελλάδας. Οι κάτοικοί της κατάφεραν να αναπτύξουν έναν λαμπρό πολιτισμό που ο κόσμος θαυμάζει μέχρι σήμερα. Είναι επίσης γνωστό ότι η πόλη πήρε το όνομά της από την Αθηνά, τη θεά της σοφίας και του θάρρους. Αλλά πώς συνέβη αυτή η ονοματοδοσία της πόλης; Παρακάτω σας δίνουμε μια όμορφη, μικρή ιστορία για την προέλευση του ονόματος της πόλης.

Η διαμάχη των θεών
Ο Κέκροπας, ένα παράξενο πλάσμα, μισό φίδι, μισό άνθρωπος, ήταν ο ιδρυτής μιας πόλης που στην πορεία εξελίχθηκε στο κόσμημα της αρχαίας Ελλάδας. Ο Κέκροπας είχε δώσει στην πόλη αρχικά το όνομά του, Κεκροπία. Ωστόσο, όταν οι θεοί του Ολύμπου είδαν αυτό το υπέροχο κομμάτι γης ένιωσαν την ανάγκη να του δώσουν το δικό τους όνομα και να γίνουν προστάτες του. Οι πιο επίμονοι αντίπαλοι ήταν ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, και η Αθηνά, η θεά της σοφίας. Για να λύσουν τη διαφωνία τους, ο Δίας αποφάσισε ότι καθένας από αυτούς θα έδινε από ένα δώρο στην πόλη. Ο βασιλιάς Κέκροπας θα αποφάσιζε ποιο δώρο το καλύτερο και επομένως ποιος θεός θα ήταν ο προστάτης της πόλης.

Τα δύο δώρα
Μια ηλιόλουστη μέρα, οι Κέκροπας και οι κάτοικοι της πόλης πήγαν σε έναν ψηλό λόφο. Από εκεί θα παρακολουθούσαν τους θεούς να δίνουν τα δώρα τους στην πόλη. Ο Ποσειδώνας ήταν ο πρώτος που παρουσίασε το δώρο του. Χτύπησε ένα βράχο με την τρίαινά του και αμέσως μια πηγή νερού ανάβλυσε από εκείνο το σημείο. Αυτό δήλωνε ότι εξασφάλιζε τους πολίτες με το δώρο του νερού και επομένως ποτέ η πόλη δεν θα αντιμετώπιζε περιόδους ξηρασίας. Ωστόσο, ο λαός δεν ενθουσιάστηκε με το δώρο του, επειδή το νερό από την πηγή ήταν αλμυρό στη γεύση, όπως τα νερά της θάλασσας τα οποία κυβερνούσε ο Ποσειδώνας. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά της θεάς Αθηνάς. Φύτεψε έναν σπόρο στο έδαφος, που μεγάλωσε για να γίνει μια όμορφη ελιά. Στους πολίτες άρεσε αυτό το δώρο περισσότερο επειδή θα τους έδινε φαγητό, λάδι και γερά ξύλα για το χειμώνα. Με μία φωνή, επέλεξαν δυνατά την Αθηνά ως προστάτιδα της πόλης τους.

Αθηνά, H προστάτιδα της πόλης
Έτσι η θεά Αθηνά πήρε την αιώνια τιμή να δώσει στην πόλη το όνομά της. Πράγματι, οι κάτοικοι της Αθήνας έχτισαν πολυάριθμους λαμπρούς ναούς αφιερωμένους σε αυτήν, διοργάνωσαν γιορτές για να τιμήσουν την προστάτιδα τους και, όταν έφτιαξαν χρήματα, απεικόνισαν τη θεά Αθήνα και το ιερό πουλί της, την κουκουβάγια, σύμβολο της σοφίας, και στις δύο πλευρές των νομισμάτων τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο μύθος αυτός είναι έως ενός σημείου αλήθεια: μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα στα προάστια της Αθήνας, αλλά η πόλη αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας, ειδικά το καλοκαίρι, και πρέπει να εφοδιάζεται με νερό από την λίμνη Υλίκη, κοντά στη σύγχρονη Θήβα, στον ποταμό Μόρνο στη Φωκίδα και τη λίμνη Μαραθώνα.