Ποιά ήταν η Θεά Μόριγκαν

Ποιά ήταν η Θεά Μόριγκαν|Η Μόριγκαν είναι μία από τις τριπλές θεές τη; κελτικής μυθολογίας. Συμβόλιζε τον κύκλο της ζωής και συνδέθηκε τόσο με τη γέννηση όσο και με το θάνατο. Το όνομά της μεταφράζεται σε “μεγάλη βασίλισσα” ή “βασίλισσα φάντασμα”. Είχε την ικανότητα να αλλάζει μορφές και είχε  τα ποτάμια, το γλυκό νερό και τις λίμνες υπό την προστασία της. Περιγράφεται επίσης ως η προστάτιδα της εκδίκησης, της μαγείας, των ιερειών, της νύχτας, της προφητείας και των μαγισσών.

Συχνά απεικονίζεται ως τριπλή θεά αλλά αυτό ποικίλλει από πηγή σε πηγή. Στην κελτική μυθολογία, ο αριθμός τρία έχει απίστευτη σημασία. Κατά καιρούς, η Μόριγκαν εμφανίζεται ως μια από τρεις αδελφές ενώ άλλες φορές είναι μια ξεχωριστή φιγούρα

Προέλευση

Είναι δύσκολο να βρεθεί η ακριβής προέλευση της Μόριγκαν στα κείμενα που υπάρχουν. Κάποιοι λένε ότι παντρεύτηκε το βασιλιά Ντάγκντα. Πολλοί λένε ότι ανήκε στη φυλή του βασιλιά Ντάγκντα, τη φυλή Tuatha de Dananna ή στη φυλή της θεάς Ντάνου. Αυτή η φυλή ήταν μια μυθική φυλή που ζούσε στην Ιρλανδία και ήταν απόγονοι της θεάς Ντάνου. Ο γιος της έγινε ένας ισχυρός ηγέτης. Η Μόριγκαν βοήθησε συχνά να σωθούν οι φυλές από στρατούς εισβολής, αφήνοντας ένα στρώμα ομίχλης πάνω στη γη και μειώνοντας έτσι την ορατότητα του αντίπαλου στρατού.

Μύθοι και ιστορίες

Οι μύθοι που περιβάλλουν την Μόριγκαν περιλαμβάνουν όλοι μέρος του κύκλου ζωής. Οι ιστορίες της βρίσκονται σε πολλά κείμενα, συμπεριλαμβανομένου του Βιβλίου του Ησαΐα.

Ο μύθος του Κου Κάλεν

Ο Κου Κάλεν ήταν ένας πολεμιστής τον οποίο η Μόριγκαν ερωτεύτηκε βαθιά. Έτσι η Θεά προσπάθησε να αποπλανήσει τον πολεμιστή αλλά εκείνος την απέρριψε. Εκείνη, μην μπορώντας να δεχτεί την απόρριψη, έβαλε σαν στόχο της την εκδίκηση.

Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη μαγεία της για να τον αποπλανήσει, αλλά ήταν απαραίτητο εκείνος να έρθει κοντά της ώστε εκείνη να τα καταφέρει. Καθώς μπορούσε, όπως είπαμε, να αλλάζει μορφές, εμφανίστηκε μπροστά του για πρώτη φορά ως ταύρος. Του φώναξε να τρέξει αλλά εκείνος αρνήθηκε και συνέχισε την πορεία του.

Την επόμενη φορά, εμφανίστηκε στον πολεμιστή ως χέλι. Προσπάθησε να τον κοροϊδέψει δοκιμάζοντας να χρησιμοποιήσει περισσότερη μαγεία επάνω του, αλλά ούτε αυτή τη φορά δεν κατάφερε. Δοκίμασε ξανά, αυτή τη φορά μεταμορφωμένη σε λύκο, προσπαθώντας να τρομάξει κάποια βόδια ώστε να τρέξουν και να του κόψουν το δρόμο, αλλά πάλι, αυτό δεν λειτούργησε.

Στην τελευταία της προσπάθεια πήρε τη μορφή μιας ηλικιωμένης η οποία άρμεγε μια αγελάδα. Όταν όμως την είδε ο Κου Κάλεν την αναγνώρισε. Η Μόριγκαν έδωσε στον πολεμιστή τρεις γουλιές από το γάλα, οι οποίες τον έκαναν αμέσως δυνατότερο.

Ο Κου Κάλεν ταξίδευε με το άλογό του μια μέρα όταν είδε την Μόριγκαν δίπλα σε έναν ποταμό. Αυτή ήταν η στιγμή όπου η Θεά να αποφάσησε να γυρέψει την εκδίκησή της από τον θνητό που αρνήθηκε την αγάπη της. Εμφανίστηκε να πλένει την πανοπλία του, το οποίο θεωρείται οιωνός θανάτου. Στην επόμενη μάχη εκείνος τραυματίστηκε σοβαρά. Ήξερε ότι θα πέθαινε και έτσι δέθηκε σε μια μεγάλη πέτρα και στηρίχτηκε έτσι ώστε να πεθάνει όρθιος. Ένα κοράκι προσγειώθηκε στον ώμο του και εκείνη τη στιγμή όλοι ήξεραν ότι ο Κου Κάλεν είχε πεθάνει.

Η γιορτή των νεκρών

Η Μόριγκαν συναντήθηκε με τον Ντάγκντα, τον βασιλιά μιας κέλτικης φυλής τη βραδιά της γιορτής των νεκρών. Ο Ντάγκντα έμενε στο βορρά και του ζητήθηκε να συναντήσει μια γυναίκα εκεί πριν από τη μάχη. Βρήκε τη γυναίκα να πλένεται τον ποταμό Ούνις. Είχε εννέα χαλαρές κοτσίδες στο κεφάλι της και αμέσως γοήτευσε το θνητό βασιλιά. Έπειτα εκείνος μίλησε με τη Θεά και στη συνέχεια κοιμήθηκαν μαζί. Η Μόριγκαν ζήτησε τότε από τον Ντάγκντα να καλέσει τους άντρες του σε πόλεμο λέγοντάς του ότι οι εχθροί έρχονταν για μάχη εναντίον του. Βοήθησε τη φυλή του στη μάχη και όταν εκείνοι κέρδισαν, η Μόριγκαν κήρυξε τη νίκη τους στα βασιλικά ύψη της Ιρλανδίας.

Οικογένεια

Η ιστορία της οικογένειας της Μόριγκαν είναι λίγο θολή. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η ίδια και η Ντάγκντα παντρεύτηκαν και έκαναν ένα παιδί, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι συναντήθηκαν μόνο μία φορά τον ποταμό. Αν απέκτησαν παιδί, το όνομα του ήταν Άνταιρ.

Η Μόργκαν ήταν η κόρη του Ερμάς. Είχε αρκετά αδέλφια, συμπεριλαμβανομένων των Μπάδ, Μάκα, Μπάνμπα, Φεόχλα και Εριού. Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγες λεπτομέρειες γύρω από την Μόριγκαν εκτός από τις κύριες περιγραφές της, επειδή μεγάλο μέρος της κελτικής μυθολογίας είτε έχει καταστραφεί είτε έχει χαθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Εμφάνιση

Η Μόριγκαν εμφανίζεται με την ίδια μορφή σχεδόν σε κάθε καλλιτεχνική απεικόνισή της. Είναι νέα, με μαύρα, πολύ μακριά μαλλιά. Τα ρούχα της είναι μαύρα και μερικές φορές πολύ αποκαλυπτικά. Άλλες φορές, είναι καλυμμένη έτσι ώστε να μην δείχνει το πρόσωπό της. Επειδή είχε την ικανότητα να αλλάζει μορφές, συχνά παρουσιάζεται με μία από τις πιο κοινές μορφές που έπαιρνε – το κοράκι. Απεικονίζεται εντυπωσιακά όμορφη αλλά και τρομερή.

Συμβολισμός

Η Μόριγκαν είναι γνωστή για τις μαγικές δυνάμεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν την ικανότητά της να προκαλεί το φόβο σε εκείνους που την αψηφούν. Είναι επίσης γνωστή για τις αδυναμίες της και περιγράφεται ως εκδικητική Θεά. Σκότωνε χωρίς δεύτερη σκέψη αν κάποιος θνητός δεν της έδειχνε σεβασμό. Αυτή η σκοτεινή Θεά συνδέεται με την κέλτικη γιορτή του Σάουιν, τη γιορτή των νεκρών, και συνήθως συμβολίζεται από το κοράκι. Έχει επίσης πολλές φορές σχετιστεί με το άλογο και έχει συνδεθεί με την Επόνα τη η θεά των αλόγων.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles