Ο Πέλοπας και ο Οινόμαος διεκδικούν την Ιπποδάμεια σε αρματοδρομία
Ο Πέλοπας και ο Οινόμαος διεκδικούν την Ιπποδάμεια Η συμφωνία με τον Οινόμαο για την τέλεση της αρματοδρομίας έκλεισε και αφού το ζευγάρι επιβιβάστηκε στην άμαξα ο βασιλιάς έμεινε πίσω για να τελέσει θυσία. Το έκανε πάντα αυτό για να δώσει τάχα μου ένα μικρό προβάδισμα στο μνηστήρα. Αφού ολοκλήρωσε τη θυσία ανέβηκε στο άρμα που του είχε ετοιμάσει ο ηνίοχός του και επιτάχυνε.
Ο Μυρτίλος ύστερα από τη συμφωνία με τον Πέλοπα («Πέλοπας και Ιπποδάμεια | Ελληνική μυθολογία») είχε βγάλει τελείως τα καρφιά από τους τροχούς του βασιλικού άρματος ή τα είχε αντικαταστήσει με κέρινα. Μόλις ξεκίνησε την καταδίωξη ο Οινόμαος η άμαξα του αναποδογύρισε και ο Οινόμαος σκοτώθηκε.

Ο ηνίοχος του είχε προλάβει να πηδήξει λίγο πριν και να σωθεί. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν έμαθε ποτέ αν τα άλογα του Ποσειδώνα θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει τα άλογα του Άρη. Μετά τη μεγάλη νίκη του ο Πέλοπας έφυγε για την πατρίδα του με την Ιπποδάμεια και τον Μυρτίλο επάνω στο φτερωτό του άρμα του.
Ο Πέλοπας δολοφονεί τον Μύρτιλο
Στο ταξίδι της επιστροφής για την πατρίδα του ο Πέλοπας προέβη σε μία δολοφονική και μοιραία για εκείνον πράξη. Γκρέμισε από το άρμα του τον Μύρτιλο σκοτώνοντάς τον. Μία πράξη για το ζευγάρι και τη μελλοντική οικογένεια τους που όπως ήταν φυσικό δεν έμεινε ατιμώρητη από τη θεά Νέμεσις.
Η αιτία, όπως ισχυρίστηκαν, ήταν ότι ο ηνίοχος του Οινόμαου απαίτησε με βία τα ανταλλάγματα για την προδοσία του προς τον άρχοντά του. Από την πτώση του Μύρτιλου στη θάλασσα λένε ότι πήρε την ονομασία του το Μυρτώο Πέλαγος.
Ο Πέλοπας γίνεται βασιλιάς με τιμές ήρωα
Μετά την αρματοδρομία και τη θριαμβευτική νίκη του ο Πέλοπας έγινε ο νέος κυρίαρχος της περιοχής. Ήταν εκείνος που ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία. Στα ιερά που χτίστηκαν στην περιοχή οι κάτοικοι τιμούσαν το νέο τους βασιλιά σαν ήρωα. Μετά το θάνατό του ύψωσαν ένα κενό τάφο προς τιμήν του κοντά στο ναό της Ήρας, όπου τελούσαν κάθε χρόνο θυσία προσφέροντάς του ένα μαύρο κριάρι.
Τα λείψανά του τα έθαψαν στα χώματα του εξαφανισμένου βασιλείου του Οινόμαου. Ο Δίας είχε καταστρέψει με ένα κεραυνό το παλάτι του τέως βασιλιά ύστερα από το θάνατο του ίδιου και τη δολοφονία του Μύρτιλου.

Η Ιπποδάμεια ιδρύει τα Ηραία
Ο Πέλοπας ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία και η Ιπποδάμεια με τη σειρά της ίδρυσε τα Ηραία. Οι αγώνες προς τιμή της θεάς Ήρας γίνονταν επίσης κάθε τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή όμως αποκλειστικά γυναικών. Πρώτη νικήτρια σε αυτούς τους αγώνες καταγράφηκε η Χλωρίδα, η κόρη του Αμφίονος και τη Νιόβης και μετέπειτα μητέρα του Νέστορα («Η Νιόβη ως πρώτη γυναίκα στο ανθρώπινο γένος»).
Η Ιπποδάμεια μαζί με τον Πέλοπα έκαναν πολλούς γιους, οι οποίοι ίδρυσαν πολλές πόλεις και δυναστείες στην Πελοπόννησο. Γνωστοί από την ελληνική μυθολογία ήταν ο Ατρέας και ο Θυέστης, ενώ από κόρες η Λυσιδίκη (μητέρα του Αμφιτρύωνος) και η Νικίππη (μητέρα του Ευρυσθένη).