Πέλοπας και Ιπποδάμεια | Ελληνική Μυθολογία

Πέλοπας και Ιπποδάμεια | Βασιλιάς Οινόμαος

Πέλοπας και Ιπποδάμεια Οινόμαος ήταν βασιλιάς της Πίσας, περιοχή στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, και γιος του θεού Άρη. Ο Οινόμαος και η γυναίκα του Στερόπη είχαν μία πανέμορφη κόρη, την Ιπποδάμεια («αυτή που δαμάζει τα άλογα»).  Η Ιπποδάμεια δεν είχε γνωρίσει ποτέ κάποιο σύζυγο στη ζωή της γιατί η αλήθεια ήταν ότι ο Οινόμαος δεν επιθυμούσε να την παντρέψει.

ονειροκριτης ταρωτω oneirokritis taroto

Η μία εκδοχή έλεγε ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της και ότι την είχε ερωμένη του και η άλλη, ότι υπήρχε ένας χρησμός, σύμφωνα με τον οποίο ο γαμπρός του θα τον σκότωνε. Για να αποφύγει λοιπόν είτε να δώσει την ερωμένη του σε κάποιον άλλον είτε να σκοτωθεί από τον ίδιο του γαμπρό ο βασιλιάς διακήρυττε το εξής: θα έδινε ως σύζυγο την Ιπποδάμεια σε όποιον τον νικούσε σε αρματοδρομία. Με πίστα ολόκληρη τη χώρα και τέρμα το Ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου.

Πέλοπας και Ιπποδάμεια | Όροι της αρματοδρομίας

Ο υποψήφιος μνηστήρας έπαιρνε την Ιπποδάμεια στο άρμα του (σαν μία άλλη Περσεφόνη) και ο πατέρας υποτίθεται ότι ήταν αυτός που θα τους κυνηγούσε να τους πιάσει. Εάν ο μνηστήρας κατάφερνε να ξεφύγει -βγαίνοντας πρώτος- θα έπαιρνε για γυναίκα του την κόρη. Διαφορετικά ο Οινόμαος θα του αφαιρούσε τη ζωή.

Ο Οινόμαος είχε ωστόσο στην κατοχή του δύο άλογα, την Ψύλλα και την Άρπιννα, δώρα από τον πατέρα του Άρη. Τα άλογα αυτά με θεϊκή προέλευση ήταν τόσο γρήγορα όσο οι Άρπυιες («Ο Θαύμας, η Ίρις και οι Άρπυιες»). Όπως ήταν φυσικό ήταν ανίκητα.

ολοκληρωμένες προβλέψεις

Το αποτέλεσμα ήταν ο βασιλιάς στο τέλος να κερδίζει όποιον δεχόταν να λάβει μέρος στην αρματοδρομία με τρόπαιο την Ιπποδάμεια. Με αυτόν τον τρόπο ο Οινόμαος είχε σκοτώσει πολλούς μνηστήρες, σύμφωνα με τη μυθολογία δώδεκα ή δεκατρείς. Έκοβε τα κεφάλια των άτυχων ανδρών και τα περνούσε σε πασσάλους που διακοσμούσε γύρω από το ανάκτορό του.

Ο Πέλοπας ζητά την Ιπποδάμεια για γυναίκα του

Τότε ήταν που εμφανίσθηκε στην Πίσα ο Πέλοπας και ζήτησε από τον Οινόμαο την κόρη του για γυναίκα του. Ο γιος του Ταντάλου («Ο Τάνταλος | Ελληνική μυθολογία) που επιθύμησε την όμορφη Ιπποδάμεια προσευχήθηκε στον Ποσειδώνα να του δωρίσει άρμα γρήγορο για να νικήσει τον Οινόμαο και να δώσει έτσι ένα τέλος την αναβολή του γάμου της Ιπποδάμειας.

Η προσευχή του Πέλοπα έπιασε. Ο Ποσειδώνας του χάρισε μία χρυσή άμαξα με φτερωτά άλογα. Και πάνω στο νέο του άρμα πέταξε από την πατρίδα του, το Σίπυλο της Μικράς Ασίας ως τη δυτική άκρη της ελληνικής χερσονήσου.

Πέλοπας και Ιπποδάμεια | Ο Πέλοπας εξαγοράζει τον Μύρτιλο

Ο Πέλοπας για να είναι σίγουρος ότι θα νικήσει τον Οινόμαο στην αρματοδρομία φρόντισε να εξαγοράσει τον ηνίοχο του βασιλιά. Ο Μυρτίλος, που ήταν γιος του θεού Ερμή, ήταν όπως φαίνεται ερωτευμένος με την Ιπποδάμεια και Πέλοπας του υποσχέθηκε μια νύχτα μαζί της. Ή ακόμη και το μισό βασίλειο του Οινόμαου όταν θα τον νικούσε και θα τον έβγαζε από τη μέση.

Άλλοι λένε ότι αυτό ήταν ιδέα της ίδιας της νύφης επειδή ήθελε πάση θυσία να νικήσει ο Πέλοπας και να τον πάρει άντρας της. Η βοήθεια πάντως του ηνίοχου που δεν φάνηκε πιστός στον αφέντη του στάθηκε πολύτιμη στο ζευγάρι («Πέλοπας και Οινόμαος διεκδικούν την Ιπποδάμεια | Ελληνική Μυθολογία»).

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles