«ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ»

 

Μύθοι και δοξασίες

Οι μύθοι και οι λαϊκές δοξασίες πολλές για το ποιο εντυπωσιακή πανσέληνος της χρονιάς είναι αρκετές. Φυσικά η φαντασία των παλαιότερων είχαν κάθε λόγο να την αφήσουν αχαλίνωτη αφού δε μπορούσαν να εξηγήσουν διαφορετικά τα φυσικά φαινόμενα. Αλήθεια πόσοι από εμάς δεν έχουμε χαλαρώσει. Πόσοι δεν έχουν ονειρευτεί κάτω από το πανέμορφο σεληνόφως με τη παρέα μας κάνοντας όνειρα ή με το αγαπημένο μας ταίρι; Ποιοι από εμάς δεν έχουμε δώσει όρκους αιώνιας αγάπης. Πόσοι δεν έχουμε κάνει μια οποιαδήποτε επίκληση ή γητειά για να κλέψουμε λίγο από την εύνοια της ή για να τη καλοπιάσουμε?

Η παράδοση

Η πανσέληνος του Αυγούστου με το ολοφώτεινο πορφυρό χρώμα είναι ίσως από τις πιο κατάλληλες και αποδοτικές ευκαιρίες για να αφεθούμε για μια νύκτα όπου οι όποιες ‘’αμαρτίες’’ επιβάλλονται αλλά και συγχωρούνται κάτω από το σεληνόφως της πιο μαγικής πανσελήνου του χρόνου…άλλωστε για λίγες ώρες ας αφεθούμε στη μαγεία αυτής της νύχτας! Μη ξεχνάμε ότι οι λαϊκές παραδόσεις και η λαογραφία μας είναι γεμάτη από δοξασίες και οι μύθοι πολλοί. Ας δούμε κάποιες από αυτές:

Νησιωτικές περιόχες

Σε πολλές περιοχές κυρίως νησιωτικές πίστευαν στις νεράιδες και στα ξωτικά. Αυτά πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου τα δάση για να σκορπίσουν έρωτα. Σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει, μαγεμένες και οι ίδιες.

Ήπειρος

Μοιράζοντας τη  λήθη και τη  συγχώρεση, στην Ήπειρο πάλι οι μάγισσες  μαζεύονται στα ποτάμια και λούζουν τα μαλλιά τους σε κρυστάλλινα νερά. Φτιάχνουν μελόπιτες και με επικλήσεις κατεβάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι για να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη  του φεγγαριού τη σκόνη που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες. Το φεγγάρι αυτό έχει τη δύναμη να αλλάζει και να μεταμορφώνει τα πάντα.

Αρχαίοι Έλληνες

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη Σελήνη Εκάτη την οποία λάτρευαν και την έτρεμαν. Οι μυθοπλασία για την καταγωγή της ήταν πολλές. Πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας. Άλλοι της Ήρας και του Περσέα ενώ πολλοί τη ταυτίζουν με την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού. Μάλιστα πολλά είναι και τα επίθετα που περιέγραφαν τη θεά των νεκρών και των φαντασμάτων  όπως η  αγριόμορφη, η τρίμορφη, η νυχία ή η κυνοσφανή. Αυτή λέγεται πως έβγαινε τις νύχτες στα σταυροδρόμια μαζί με ένα πλήθος από λευκά σκυλιά που γάβγιζαν και ούρλιαζαν άγρια και προκαλούσαν ρίγη τρόμου σε όσους είχαν αμαρτήσει ή είχαν αφήσει κάποιον νεκρό άταφο.

Οι εύποροι Αθηναίοι για να αποκτήσουν την εύνοιά της, ετοίμαζαν και της αφιέρωναν ειδικές τελετές, τα γνωστά «Δείπνα της Εκάτης». Αυτά ήταν πλούσια δείπνα που τα άπλωναν στο σεληνόφως και στα σταυροδρόμια ώσπου να χαθούν.

Έχουμε δηλαδή κάθε λόγο να θεωρούμε επάξια ότι η αυγουστιάτικη πανσέληνος κατέχει και θα κατέχει από αρχαιοτάτων χρόνων μια «μαγική θέση στη καρδιά μας».

Η φετινή πανσέληνος είναι στις 7 Αυγούστου 2017  ημέρα Δευτέρα και ώρα 21:12 στον άξονα του Υδροχόου.

Διαβάστε περισσότερα στην ίδια κατηγορία εδώ.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles