Ορφικές ιστορίες για το Δία | Ελληνική Μυθολογία

Ορφικές ιστορίες για το Δία | Η γέννηση της Περσεφόνης και του Διονύσου

Ορφικές Ιστορίες για το Δία. Σύμφωνα με άλλη διήγηση ο Δίας παντρεύτηκε την αδερφή του Δήμητρα και έκανε μαζί της την Περσεφόνη. Λέγεται ότι το γάμο των δύο αδελφιών αναπαριστούσαν ιέρειες και ιερείς της θεάς στα Ελευσίνια μυστήρια. Άλλη ιστορία αναφέρει ότι το ρόλο της Δήμητρας είχε η μητέρα του Δία, Ρέα. Η Ρέα είχε απαγορεύσει στο Δία να παντρευτεί και γι αυτό το λόγο εκείνος την απήγαγε. Τότε εκείνη για να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε φίδι. Το ίδιο έκανε όμως και ο γιος της και όταν τα δύο φίδια μπερδεύτηκαν μεταξύ τους, μάνα και γιος ενώθηκαν ερωτικά. Τα δύο τυλιγμένα φίδια είναι το σύμβολο που συναντάμε επάνω στο ραβδί του Ερμή.

Από την ένωση του Δία με τη μητέρα του γεννήθηκε μία κόρη, η Περσεφόνη. Και από την ένωση του Δία με την κόρη του (την πλάνεψε κι εκείνη με την ίδια μορφή του φιδιού) γεννήθηκε ο Διόνυσος ή Ζαγρεύς που σημαίνει «ο μεγάλος κυνηγός».

Ορφικές ιστορίες για το Δία | Η κοσμογονία κατά τον Ορφέα

Σύμφωνα με μία παλιά διήγηση του τραγουδιστή Ορφέα στην αρχή των πάντων υπήρχε μόνο η θεά Νυξ με τη μορφή μαύρου πουλιού. Τη Νυξ γονιμοποίησε ο άνεμος και γεννήθηκε ένα αυγό. Στο αυγό κρυβόταν ο φτερωτός Έρως. Οι νεότεροι Ορφικοί ωστόσο διηγούνται κάπως αλλιώς την ιστορία. Ως πρωταρχική θεότητα ορίζουν το Χρόνο από τον οποίο προήλθαν ο Αιθέρας, το ουράνιο φως, και το Χάος, δηλαδή το απόλυτο κενό και σκοτάδι. Ο Χρόνος χάρισε στον Αιθέρα ένα αυγό από το οποίο προήλθε ο γιος του Αιθέρα, Φάνης ή Φαέθων, δηλαδή ο «λαμπρός». Ο Πρωτόγονος Φαέθων ήταν ένα αρσενικοθήλυκο. που είχε τέσσερα μάτια, τέσσερα κέρατα και ακτινοβολούσε φως. Μόνο η τριτόμορφη θεότητα Νύκτα που κατοικούσε σε ένα σπήλαιο μπορούσε να κοιτάζει κατάματα το λαμπερό Φαέθων. Εκείνος δημιούργησε τον Ουρανό, τη Γη και τη Σελήνη. Και ύστερα ανέθεσε στον Ήλιο να φυλάει τα δημιουργήματά του.

Ο Φαέθων λέγεται ότι είχε τρεις κόρες. Τη Νυξ, η οποία έδινε χρησμούς. Μία ντροπαλή θυγατέρα που την ξελόγιασε και την πήρε για γυναίκα του, της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται. Και ως τρίτη κόρη οι ορφικοί αναφέρουν τη θεά Δίκη. Το σπήλαιο φυλούσε η Αδράστεια που έπαιζε μουσική με το μεγάλο τύμπανο της Ρέας. Πρώτος βασιλιάς του κόσμου ήταν λοιπόν ο Φαέθων. Ύστερα ανέλαβαν η Νύκτα, ο Ουρανός, ο Κρόνος και τελευταίος κοσμοκράτορας έγινε ο Δίας. Μετά τον Δία ακολούθησε ο γιος του Διόνυσος.

Η αλληλουχία και η σειρά της κυριαρχίας για να φτάσουμε στον Πατέρα όλων, το Δία, είναι σχεδόν ίδια με την ιστορία των Τιτάνων («Η μυθολογία των Ελλήνων – Οι Τιτάνες»). Ο Δίας κατάφερε με τη βοήθεια της Νύκτας να κερδίζει την εξουσία από τον πατέρα του Κρόνο, που αποκοιμήθηκε και του πέρασε αιώνια δεσμά. Και έτσι μπόρεσε τελικά να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία του σε θεούς και ανθρώπους.

Ορφικές Ιστορίες για το Δία.

Ορφικές Ιστορίες για το Δία. 

Τα προσωνύμια του Δία και της Ήρας | Ελληνική Μυθολογία

Τα προσωνύμια του Δία

Στον Όμηρο συναντάμε το Δία με το προσωνύμιο «νεφεληγερέτης», δηλαδή αυτός που συγκεντρώνει τα σύννεφα. Ενώ άλλα χαρακτηριστικά ονόματα του Δία ως εξουσιαστής του καιρού είναι τα: Κεραυνός, Καππώτας, Καταιβάτης και Υέτιος. Επίσης, αναφερόταν ως ο Γαμήλιος, ο Τέλειος και ο Ηραίος (ο Δίας της Ήρας). Άλλα ονόματα του μεγάλου Δία είναι τα Πατρώος, Φίλιος, Ξένιος και Ικέσιος, δοσμένα όλα από τις ανθρωπιστικές του ιδιότητες. Σαν Πολιεύς αναφέρεται ως θεός της πόλης, ενώ σαν Βουλαίος ως σύμβουλος. Το συναντάμε επίσης ως Κτήσιος (ο προστάτης της περιουσίας) και ως Μειλίχιος (αυτός που ηρεμεί με το μέλι). Υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά του Δία που αντιπροσώπευαν τα προσωνύμια Καταχθόνιος και Χθόνιος. 

Τα προσωνύμια της Ήρας

Η Ήρα ονομαζόταν και Παις (το μικρό κορίτσι), Τελεία και Χήρα (η μόνη γυναίκα), τρία ονόματα που σχετίζονταν με τις φάσεις στη ζωή μίας γυναίκας. Σύμφωνα με αυτή την περιοδικότητα το όνομα Τελεία σχετιζόταν με άλλες προσωνυμίες της Ήρας σχετικές με την ένωση ή το ζευγάρωμα. Αυτές ήταν η Γαμήλια, η Ζυγία, η Συζυγία και η Θεά του Γάμου.

Μάχες Θεών και Τιτάνων – Τυφωεύς

Η Ελληνική Μαγεία στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

 

 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles