Ορφέας και Ευρυδίκη

Ορφέας και Ευρυδίκη|Η ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης είναι η απόλυτη τραγική ιστορία αγάπης. Ίσως ένας από τους πιο διάσημους ελληνικούς μύθους, έχει εμπνεύσει πολλούς σημαντικούς ζωγράφους, όπως ο Ρούμπενς και ο Πουσέν. Επιπλέον, πολλές όπερες, τραγούδια και θεατρικά έργα δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν αυτούς τους δύο μεγάλους εραστές που έχασαν τόσο τραγικά την ευκαιρία να απολαύσουν την αγάπη τους. Η ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης έχει ακουστεί σε πολλές εκδοχές με λίγες διαφορές μεταξύ τους. Ο πρώτη αναφορά προέρχεται από τον Ίβυκο (περίπου 530 π.Χ.), έναν Έλληνα ποιητή.

Ορφέας, ο ταλαντούχος μουσικός

Ο Ορφέας είναι γνωστός ως ο πιο ταλαντούχος μουσικός της αρχαιότητας. Λέγεται ότι ο θεός Απόλλων ήταν ο πατέρας του, από τον οποίο πήρε το εξαιρετικό του ταλέντο στη μουσική, και ο Μούσα Καλλιόπη ήταν η μητέρα του. Ζούσε στη Θράκη, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας. Ο Ορφέας είχε μια θεαματικά προικισμένη φωνή που μπορούσε να γοητεύσει όλους όσους το άκουγαν. Όταν του παρουσίασαν η λύρα όταν ήταν μικρός, έγινε άριστος σε ελάχιστο χρόνο. Ο μύθος λέει ότι κανένας θεός ή θνητός δεν μπορούσε να αντισταθεί στη μουσική του. Ακόμα και οι βράχοι και τα δέντρα κινούνταν για να έρθουν κοντά του.

Σύμφωνα με μερικά αρχαία κείμενα, αποδίδεται στον Ορφέα πως δίδαξε τη γεωργία, τη γραφή και την ιατρική στην ανθρωπότητα. Ακόμα ήταν γνωστός ως αστρολόγος, προφήτης και ιδρυτής πολλών μυστικιστικών τελετουργιών. Η παράξενη και εκστατική μουσική του Ορφέα ταξίδευε το μυαλό των ανθρώπων σε πράγματα πέρα από το φυσικό και είχε τη δύναμη να διευρύνει το μυαλό σε νέες ασυνήθιστες θεωρίες.

Ωστόσο, πέρα ​​από το μουσικό του ταλέντο, ο Ορφέας είχε επίσης έναν περιπετειώδη χαρακτήρα. Θεωρήθηκε ότι πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, στο ταξίδι του Ιάσωνα και των Αργοναυτών για να φτάσει στην Κολχίδα και να κλέψει το Χρυσόμαλλο δέρας. Στην πραγματικότητα, ο Ορφέας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την αποστολή γιατί, παίζοντας τη μουσική του, κατάφερε να κοιμήσει τον «άγρυπνο δράκο» που φρουρούσε το Χρυσόμαλλο δέρας και έτσι ο Ιάσωνας κατόρθωσε να πάρει το Δέρας. Επιπλέον, η μουσική του Ορφέως έσωσε τους Αργοναύτες από τις Σειρήνες, τα παράξενα γυναικεία πλάσματα που γοήτευαν τους άντρες με την ωραία φωνή τους και στη συνέχεια τους δολοφονούσαν.

τηλεφωνικές προβλέψεις
τηλεφωνικές προβλέψεις

Έρωτας με την πρώτη ματιά

Ο Ορφέας πέρασε πολλά από τα πρώτα του χρόνια ασχολούμενος με τη μουσική και την ποίηση. Η ικανότητά του αυτή είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και σεβασμό. Άνθρωποι και ζώα έμεναν μαγεμένοι από τη μουσική του και συχνά και άψυχα αντικείμενα επιθυμούσαν να είναι κοντά του. Στα πρώτα του χρόνια είχε γίνει κορυφαίος στη λύρα και η μελωδική φωνή του μάζευε ακροατές από όλα τα μέρη. Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις ανθρώπων και ζώων τα μάτια του έπεσαν σε μια νύμφη των δασών.

Η γυναίκα αυτή λεγόταν Ευρυδίκη, και ήταν όμορφη και ντροπαλή. Ερωτευμένη με τη φωνή του πήγε κοντά του και έτσι ήταν τέτοια η μαγεία της μουσικής του και της ομορφιάς της που δεν μπορούσαν να πάρουν τα μάτια τους ο ένας από τον άλλο. Κάτι ανεξήγητο τραβούσε τις καρδιές των δύο νέων και σύντομα ένιωσαν πολύ ερωτευμένοι, ανίκανοι να περάσουν ούτε μια στιγμή χωριστά. Έτσι, μετά από λίγο, αποφάσισαν να παντρευτούν. Η μέρα του γάμου τους έφτασε λαμπερή και χαρούμενη. Ο Υμέναιος, ο θεός του γάμου, ευλόγησε τον γάμο τους και στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη γιορτή.

Το δάγκωμα του φιδιού

Ωστόσο, τα πράγματα σύντομα έμελλε να αλλάξουν και η θλίψη θα ακολουθούσε στην ευτυχία. Υπήρχε ένας άνθρωπος που περιφρονούσε τον Ορφέα και ήθελε την Ευρυδίκη για δική του. Ο Αριστέος, ένας βοσκός, σχεδίασε ένα σχέδιο για να κατακτήσει την όμορφη νύμφη. Περίμενε κρυμμένος μέχρι το νεαρό ζευγάρι να περάσει, με σκοπό να τους αιφνιδιάσει και να σκοτώσει τον Ορφέα. Καθώς ο βοσκός  όρμησε καταπάνω τους, ο Ορφέας άρπαξε την Ευρυδίκη από το χέρι και άρχισε να τρέχει μέσα στο δάσος. 

Η καταδίωξη κράτησε πολύ ώρα και ο Αριστέος δεν έδειχνε κανένα σημάδι κούρασης. Συνέχιζαν να τρέχουν όταν ξαφνικά η Ευρυδίκη σκόνταψε και έπεσε, και το χέρι της γλίστρησε από το δικό του. Ο Ορφέας, που δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί, έτρεξε στο πλευρό της, αλλά αμέσως είδε το χρώμα να χάνεται από μάγουλά της.

Κοιτάζοντας γύρω του, δεν είδε κανένα ίχνος του βοσκό. Λίγα βήματα πιο πέρα, η Ευρυδίκη είχε τρέξει πάνω από μια φωλιά φιδιών και την είχε δαγκώσει μια θανατηφόρα οχιά. Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε πιθανότητα η νεαρή νύμφη να επιζήσει, ο Αριστέας παράτησε την προσπάθειά του, και καθώς έφευγε καταριόταν την τύχη του και τον Ορφέα.

Ένα υπερφυσικό σχέδιο

Μετά τον θάνατο της αγαπημένης του, ο Ορφέας δεν ήταν πια το ίδιο ξέγνοιαστο πρόσωπο με πριν. Η ζωή του χωρίς την Ευρυδίκη έμοιαζε ατελείωτη και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να θλίβεται γι’ αυτήν. Κι έτσι σκέφτηκε μια τρελή ιδέα: αποφάσισε να πάει στον Κάτω Κόσμο και να προσπαθήσει να πάρει τη γυναίκα του πίσω. Ο Απόλλωνας, ο πατέρας του, θα μιλούσε στον Άδη, τον θεό του Κάτω Κόσμου, για να τον δεχτεί και να ακούσει τον λόγο του.

Οπλισμένος με τα όπλα του, την λύρα και τη φωνή του, ο Ορφέας πλησίασε τον Άδη και απαίτησε την είσοδο στον βασίλειό του. Κανείς δεν τον σταμάτησε. Μπροστά από τους βασιλιάδες των νεκρών, ο Ορφέας είπε τον λόγο που ήρθε εκεί. Έπαιξε τη λύρα του και τραγούδησε στον βασιλιά Άδη και τη βασίλισσα Περσεφόνη για να του επιστρέψουν την Ευρυδίκη.

Ακόμα και οι πιο σκληροί ανάμεσα στους ανθρώπους ή τους Θεούς δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν τον πόνο στη φωνή του. Η καρδιά του Άδη μαλάκωσε, η Περσεφόνη έκλαψε και ακόμα και ο Κέρβερος, ο γιγαντιαίος τρικέφαλος σκύλος που φρουρούσε την είσοδο του Κάτω Κόσμου, άρχισε να αλυχτά.

Η συμφωνία

 Η φωνή του Ορφέα τους συγκίνησε τόσο που ο Άδης υποσχέθηκε σε αυτόν τον απελπισμένο νεαρό ότι ο Ευρυδίκης θα τον ακολουθούσε στον Πάνω Κόσμο, τον κόσμο των ζωντανών. Ωστόσο, προειδοποίησε τον Ορφέα ότι δεν πρέπει να κοιτάξει πίσω, όσο η κοπέλα βρισκόταν ακόμα στις σκιές, γιατί αυτό θα γύριζε την Ευρυδίκη πίσω στο βασίλειο των νεκρών. Έπρεπε να περιμένει να φτάσει στο φως η Ευρυδίκη πριν την κοιτάξει. Με μεγάλη πίστη στην καρδιά του και τραγουδώντας χαρούμενα, ο Ορφέας ξεκίνησε το ταξίδι του από τον κάτω κόσμο, χαρούμενος που θα είναι πάλι μαζί με την αγαπημένη του.

Καθώς ο Ορφέας έφθασε στην έξοδο του Κάτω Κόσμου, άκουγε τα πόδια της γυναίκας του να τον πλησιάζουν. Ήθελε να γυρίσει και να την αγκαλιάσει αμέσως, αλλά κατάφερε να ελέγξει τα συναισθήματά του. Καθώς πλησίαζε την έξοδο, η καρδιά του χτυπούσε γρηγορότερα και γρηγορότερα. Τη στιγμή που ανέβηκε στον κόσμο των ζωντανών, γύρισε το κεφάλι του για να αγκαλιάσει τη σύζυγό του. Δυστυχώς, κατάφερε να ρίξει μόνο μια ματιά την Ευρυδίκη πριν εκείνη τραβηχτεί πίσω στον Κάτω Κόσμο.

Όταν ο Ορφέας γύρισε το κεφάλι του, η Ευρυδίκη ήταν ακόμα στο σκοτάδι, δεν είχε πέσει πάνω της ακόμα το φως του ήλιου, και όπως ο Άδης είχε προειδοποιήσει τον Ορφέα, η αγαπημένη του γυναίκα έφυγε πίσω στον σκοτεινό κόσμο των νεκρών. Τότε εκείνος έτρεξε με θλίψη πίσω στις πύλες του Κάτω Κόσμου, αλλά αυτή τη φορά του αρνήθηκαν την είσοδο, οι πύλες στέκονταν κλειστές και ο θεός Ερμής, τον οποίο είχε στείλει ο Δίας, δεν τον άφηνε να ξαναμπεί.

Ο θάνατος του Ορφέα

Από εκεί και πέρα, ο πληγωμένος μουσικός περιπλανιόταν, μέρα με τη μέρα, σε απόλυτη απόγνωση. Δεν μπορούσε να βρει καμία παρηγοριά σε τίποτα. Η κακοτυχία του τον βασάνιζε, και δεν ήθελε καμία επαφή με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Τα τραγούδια του δεν ήταν πια χαρούμενα αλλά εξαιρετικά λυπηρά.

 

Και έτσι, μια ομάδα Θρακικών Μαινάδων, ακόλουθων του Διονύσου, εξαγριωμένες επειδή ο Ορφέας τις είχε περιφρονήσει, αρχικά άρχισαν να του ρίχνουν ραβδιά και πέτρες ενώ έπαιζε, αλλά η μουσική του ήταν τόσο όμορφη που ακόμα και οι πέτρες και τα κλαδιά αρνιόντουσαν να τον χτυπήσουν. Εξαγριωμένες οι Μαινάδες τον έσκισαν σε κομμάτια κατά τη φρενίτιδα των Βακχικών τους οργίων. Η ψυχή του κατέβηκε στον Άδη όπου τελικά επανενώθηκε με την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles