Οι Τρομακτικές Θεότητες 

Σκύλλα Και Χάρυβδη

Η Σκύλλα ήταν η κόρη της Εκάτης, της θεάς του Κάτω Κόσμου. Κατοικούσε όπως και η μητέρα της σε μία σπηλιά στη θάλασσα, το βασίλειο της Εκάτης. Η σπηλιά βρισκόταν μέσα σε έναν τεράστιο βράχο που η κορυφή του έφτανε ως τα σύννεφα. Ακριβώς απέναντί του στεκόταν ένας μικρότερος βράχος, που φιλοξενούσε ένα άλλο μυθικό τέρας, τη Χάρυβδη.

Η Σκύλλα σύμφωνα με τις περιγραφές των ναυτικών έμοιαζε με θαλάσσιο τέρας που γαύγιζε τρομερά. Είχε δώδεκα υποανάπτυκτα πόδια, έξι κεφάλια με πολύ μακρύ λαιμό και στόματα με τρεις σειρές από θανατηφόρα δόντια με τα οποία κατασπάραζε τη λεία της.

Έβγαζε τα μακριά κεφάλια της από τη σπηλιά και άρπαζε μεγάλα κήτη και ψάρια της θάλασσας αλλά και όσους θαλασσινούς τολμούσαν να διαβούν με το καράβι τους το στενό των δύο βράχων. Από τα τρομερά δόντια της δεν γλίτωσαν ούτε οι έξι ναυτικοί του Οδυσσέα, ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει τη Χάρυβδη ακολουθώντας τη συμβουλή της Κίρκης.

Η Χάρυβδη

Η Χάρυβδη από την απέναντι μεριά, τρεις φορές την ημέρα ρουφούσε το νερό της θάλασσας και τρεις το έβγαζε. Όποιος τύχαινε να βρίσκεται κοντά τη στιγμή εκείνη δεν είχε καμία ελπίδα. Η Χάρυβδη ήταν αόρατη θεότητα. Είχε προλάβει μάλιστα να ρουφήξει και τα βόδια του Ηρακλή για αυτό και ο Δίας την καταπόντισε με έναν κεραυνό μία για πάντα στα βάθη της θάλασσας. Στο ίδιο ατόπημα όμως έπεσε και η Σκύλλα γι αυτό και ο Ηρακλής τη θανάτωσε. Στη ζωή την επανέφερε ο πατέρας της Φόρκυς.

Λάμια

Την Εκάτη πολλές φορές την παρομοίαζαν με τη Λάμια (σημαίνει «καταβροχθίζω»). Η Λάμια ήταν η όμορφη βασίλισσα της Λιβύης που την ερωτεύτηκε ο Δίας και έκανε παιδιά μαζί της. Από τότε όμως που τα παιδιά της έπεσαν θύματα της ζηλιάρας Ήρας μεταμορφώθηκε σε τέρας που άρπαζε και καταβρόχθιζε τα παιδιά άλλων μανάδων. Η Λάμια μπορούσε να πάρει όποια μορφή ήθελε. Λέγεται ότι αν κατάφερναν να την πιάσουν θα έβγαζαν από την κοιλιά της τα ζωντανά παιδιά που είχε καταβροχθίσει.

Έμπουσα

Το ίδιο χάρισμα με τη Λάμια είχε και η Έμπουσα. Η Έμπουσα ήταν μία ακόμη τρομακτική μορφή του Κάτω Κόσμου, η οποία πολλές φορές ταυτίζεται με την Εκάτη. Την τρομερή αυτή θεότητα μπορεί να τη συναντούσες με τη μορφή όμορφης γυναίκας και άλλοτε σαν αγελάδα, μουλάρι ή σκύλα.

Το ένα της πόδι ήταν χάλκινο και το πρόσωπό της ορισμένες φορές έλαμπε σαν φωτιά. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές που γινόντουσαν για αυτά τα δύο ανθρωποφάγα τέρατα στον πληθυντικό. Για Λάμιες και Έμπουσες έκαναν λόγο οι θνητοί και παρέλυαν από τον τρόμο στην εικόνα τους.  

Διαβάστε και άλλα ενδιαφέροντά άρθρα για την Ελληνική Μυθολογία πατώντας ΕΔΩ

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles