Οι Θηβαίοι Διόσκουροι | Ελληνική Μυθολογία

Οι Θηβαίοι Διόσκουροι. Στη μυθολογία των Θηβαίων συναντάμε τους αδερφούς Ζήθο και Αμφίονα. Οι δίδυμοι αυτοί προήλθαν από την ένωση της Αντιόπης, κόρης του Ασωπού ποταμού, και του Διός. Σε άλλες αφηγήσεις πατέρας της Αντιόπης εμφανίζεται ο Νυκτέας. Ο Δίας, σύμφωνα με το μύθο, είδε την πανέμορφη Αντιόπη να κοιμάται και με τη μορφή Σάτυρου την αποπλάνησε. Για τους Κορίνθιους η Αντιόπη ήταν η σύζυγος του θεού Ήλιου, ενώ σύμφωνα με μία άλλη διήγηση, του Εποπέα, δηλαδή του θεού που εποπτεύει από ψηλά. Επομένως, του Ήλιου ή του παντοδύναμου Διός. Έτσι, η πανέμορφη κόρη χάρισε του βασιλιά του ουρανού τους δίδυμους γιους, Ζήθο και Αμφίονα. Ήταν αυτοί οι ήρωες που μετέπειτα έχτισαν τα τείχη της πόλης της Θήβας.

Οι Θηβαίοι Διόσκουροι | Η γέννηση των Θηβαίων Διόσκουρων

Η γέννα των Θηβαίων Διόσκουρων έλαβε χώρα σε μία σπηλιά στον Κιθαιρώνα. Η Αντιόπη αφού μένοντας έγκυος από το Δία αναγκάστηκε να το σκάσει για να μην το μάθει ο πατέρας της. Περιπλανώμενη έφτασε στον Κιθαιρώνα και εκεί συνάντησε τον Εποπέα, τον βασιλιά της Συκυώνας. Ο Εποπέας ανέλαβε το ρόλο του προστάτη και του συζύγου της Αντιόπης. Ο πατέρας της όμως έστειλε τον αδερφό του Λύκο να βρει την Αντιόπη.

ερωτική συναστρία

Εκείνος έφτασε μέχρι τη Συκυώνα, σκότωσε τον Εποπέα και ανάγκασε την ανιψιά του να τον ακολουθήσει πίσω στην πατρίδα τους. Στο δρόμο της επιστροφής την έπιασαν οι πόνοι της γέννας και η Αντιόπη γέννησε σε εκείνη τη σπηλιά τους δίδυμους γιους της. Η μοίρα της όμως τώρα ήταν τα γίνει δούλα του νέου βασιλιά Λύκου και της γυναίκας του Δίρκης. Αναγκάστηκε λοιπόν να φύγει και να αφήσει την ανατροφή των παιδιών της σε έναν βοσκό.

ονειροκριτης ταρωτω oneirokritis taroto
Οι Θηβαίοι Διόσκουροι | Οι Θηβαίοι Διόσκουροι συναντούν για πρώτη φορά τη μητέρα τους

Τα δύο αδέρφια, μη γνωρίζοντας την πραγματική αλήθεια για τη μητέρα τους, μεγάλωναν με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ο ένας ήταν ονειροπόλος και ο άλλος πολεμοχαρής. Ο Αμφίονας ζούσε με τη μουσική και τη λύρα που του είχε χαρίσει ο ετεροθαλής αδερφός του Ερμής. Αντίθετα, του Ζήθου του άρεσε πολύ το κυνήγι και η δράση. Μία ημέρα ο Αμφίονας ύστερα από προτροπή του Ζήθου που συχνά τον μάλωνε για την αδράνειά του τον ακολούθησε στο κυνήγι.

Την ίδια εκείνη ημέρα η Αντιόπη ανέβαινε στο βουνό με τις Μαινάδες και τη βασίλισσα Δίρκη για να γιορτάσουν προς τιμήν του θεού Διονύσου. Κάποια στιγμή ξέφυγε από την ομήγυρη και εκεί μπροστά στη σπηλιά αντίκρισε για πρώτη φορά μετά από χρόνια τους δύο της γιους. Τους μίλησε για την ταυτότητά της αλλά ματαία προσπάθησε να τους πείσει ότι ήταν η μάνα τους. Ανένδοτοι και οι δυο την απέκρουσαν.

Στη σπηλιά κατέφθασε και η Δίρκη. Χρειαζόταν από τον βοσκό έναν ταύρο για θυσία προς το θεό. Εκεί βλέπει την Αντιόπη και έξαλλη ζητά από τους δύο νέους να τη δέσουν για τιμωρία στον ταύρο και να τη σύρουν. Εκείνη τη στιγμή ευτυχώς εμφανίζεται ο βοσκός και αποκαλύπτει την αλήθεια στους δίδυμους. Τα δύο αδέρφια μπρος στην αποκάλυψη του βοσκού ελευθερώνουν τη μητέρα τους και στη θέση της δένουν τη Δίρκη. Για τη σύρει ο ταύρος, ώσπου βρίσκει τραγικό θάνατο.

Από την τιμωρία δε γλίτωσε ούτε ο Λύκος. Με απόφαση του Δία έπρεπε να παραχωρήσει τη εξουσία στους Διόσκουρους. Και το σώμα της Δίρκης να καεί και η στάχτη της να σκορπιστεί στην πηγή του Άρη. 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles