Οι Θεότητες του Ωκεανού

Οι Αρχαιότερες κόρες του Ωκεανού και της Τήθυος

H Τηθύς και ο Ωκεανός ήταν γονείς σαράντα θεοτήτων που σχετίζονταν με την κοσμογονία.  Οι μεγάλες ως προς την ισχύ θεότητες, η Πέρση και η Ουρανία, η Διώνη, η Ευρώπη, η Μήτις, η Ευρυνόμη, και οι μικρότερες: η Καλλιρόη, η Αμφιρώ, η Πληξαύρα, η Γαλαξαύρα, η Θοή, η Οκυρόη, η Πετραία, η Καλυψώ, η Πρυμνώ, η Δωρίς (μητέρα των θυγατέρων του Νηρέα για τον οποίο θα γίνει λόγος παρακάτω), η Ευδώρα, η Πολυδώρα, η Πλουτώ, η Πειθώ, η Αδμητή, η Ιάνθη, η Ηλέκτρα, η Ιππώ, η Κλυμένη, η Ρόδεια, η Ζεύξω, η Κλυτία, η Ιδυΐα, η Πασιθόη, η Μηλόβοσις, η Κερκήις, η Ιανείρα, η Ακάστη, η Ξανθή, η Μενεσθώ, η Τελεστώ, η Χρυσήις, η Ασία και η Τύχη.

Οι Γέροντες της Θάλασσας: Φόρκυς, Πρωτεύς και Νερεύς

Στις μεγάλες γυναικείες θεότητες συναντάμε συχνά την τρισυπόστατη ιδιότητα. Τηθύς, Θέτιδα και Ευρυνόμη εμφανίζονται ως το ίδιο πρόσωπο με διαφορετική ονομασία ανάλογα τον τόπο και το χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους «Γέροντες της θάλασσας», τον Φόρκυν, τον Πρωτέα και τον Νηρέα. 

ΦΟΡΚΥΣ

Ο Φόρκυς ήταν ένας Τιτάνας με γονείς τη Γαία και τον Πόντο και γυναίκα την Κητώ. Ήταν ο αρχαιότερος όλων και είχε μαγικές δυνάμεις. Με τα τεχνάσματά του κατάφερε και επανέφερε στη ζωή την κόρη του Σκύλλα όταν τη σκότωσε ο Ηρακλής, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο κεφάλαιο.  Ο Φόρκυς κατοικούσε σε ένα κόλπο της Ιθάκης και πιο πέρα ακόμη, δυτικά κοντά στην κόρη του.

ΠΡΩΤΕΑΣ

Ο Πρωτέας έμενε σε ένα νησί στην Αίγυπτο, τον Φάρο. Είχε μία κόρη τη Ειδοθέα που κατά την παράδοση πρόδωσε το μυστικό του πατέρα της στο Μενέλαο κατά την επιστροφή του στην πατρίδα. Αποκάλυψε σε αυτόν και στους ναυτικούς του πώς θα κάνουν τον θαλάσσιο Γέροντα της Αιγύπτου να τους πει όλη την αλήθεια για το ταξίδι τους και για ό,τι άλλο ήθελαν να μάθουν.

Του έστησαν καρτέρι μία μέρα που ο Πρωτέας βγήκε από το βασίλειό του τη θάλασσα. Αφού αποκοιμήθηκε παρέα με τις φώκιες του στην παραλία του νησιού έσπευσαν και τον αιχμαλώτισαν. Οι ναυτικοί ακολουθώντας πιστά της οδηγίες της Ειδοθέας κράτησαν με ρωμαλέα δύναμη και βία τον Πρωτέα.

Εκείνος αφού πάλεψε και πήρε όλες τις μορφές των ζώων που μπορούσε για να απελευθερωθεί από τα δεσμά του, αφού έγινε νερό και φωτιά, μη μπορώντας να νικήσει παραδόθηκε. Και είπε όλη τη αλήθεια στους ναυτικούς για αυτά που ήθελαν να μάθουν. Για το πώς θα γυρίσουν σώοι στην πατρίδα τους και τι είχε συμβεί στα σπίτια τους όσο καιρό έλειπαν μακριά.

ΝΗΡΕΑΣ

Ο Γέρων Νηρέας κυριάρχησε στη θάλασσα πριν ακόμα και από τον Ποσειδώνα. Εμφανιζόταν με ιχθυόμορφο σώμα που ξεπροβάλλει λύκος, τράγος ή φίδι εφόσον κατείχε κι αυτός την τέχνη της μεταμόρφωσης. Σαν φίδι πάλεψε με τον Ηρακλή για να του αποσπάσει ο τελευταίος αυτά που ήθελε να μάθει για το δρόμο του στον κήπο με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

Ο Νηρέας διακρινόταν για τη σοφία του και τη φιλαλήθειά του. Ήταν δίκαιος, καλός και έλεγε πάντα την αλήθεια. Με τη σύζυγό του την Ωκεανίδα Δωρίς απέκτησε πενήντα κόρες, όλες θεότητες της θάλασσας.

Διαβάστε για την Τιτανομαχία πατώντας ΕΔΩ

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles