Οι παιδαγωγοί της Θεάς Αθηνάς

Οι πατέρες της Αθηνάς

Οι παιδαγωγοί της Θεάς Αθηνάς. Στην ελληνική μυθολογία η Παλλάς Αθηνά αναφερόταν ως η κόρη του πατέρα. Κι αυτό γιατί ο πατέρας της Δίας έπαιξε όπως είδαμε το μεγαλύτερο ρόλο στη γέννησή της («Η Παλλάδα Αθηνά | Ελληνική Μυθολογία»). Δεν ήταν όμως σε όλες τις διηγήσεις στη μυθολογία πατέρας της ο Δίας. Την πατρότητα της Αθηνάς «διεκδικούσε» και ο Παλλάδας. Το πρόσωπο αυτό ίσως να ταυτίζεται με τον γίγαντα Παλλάδα που έλαβε μέρος στη Γιγαντομαχία («Ελληνική Μυθολογία – Γιγαντομαχία»). Σύμφωνα με τις διηγήσεις ο Παλλάδας ήταν άγριος και ήθελε να επιβάλλει βία και στην ίδια του την κόρη. Όμως η Αθηνά τον νίκησε, του έβγαλε το δέρμα, όπως ακριβώς συνέβη στο Γίγαντα Παλλάδα, και το πήρε η ίδια.

Ελληνική Μυθολογία | Δίας και Ήρα

Τρίτος πατέρας της Αθηνάς Παλλάδος λογιζόταν ο Κύκλωπας Βρόντης που το όνομά του σήμαινε μπουμπούνισμα. Μάλιστα, όταν ο Δίας κατάπιε την Μήτις λέγεται ότι εκείνη ήταν έγκυος στο παιδί του Βρόντη. Ίσως ο Δίας να φοβήθηκε μήπως το παιδί αυτό πάρει το χάρισμα του πατέρα της και γεννηθεί με δύναμη μεγαλύτερη της αστραπής του. Οι Κύκλωπες είχαν συγγένεια με τους Ιδαίους Δακτύλους («Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαιοί»). Αναφέρεται ότι τέτοια μυθικά όντα ή και ανθρώπινα ανέλαβαν την ανατροφή της Αθηνάς μετά τη γέννησή της.

Σχετικό Άρθρο: Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα

Η Παλλάδα Αθηνά

Η Παλλάδα Αθηνά 

Οι παιδαγωγοί της Αθηνάς

Όταν η Αθηνά ξεπετάχθηκε από το κεφάλι του Δία κοντά στον ποταμό Τρίτωνα, ο Τρίτωνας ανέλαβε την ανατροφή της. Ο ποταμός είχε κι αυτός μία κόρη που την έλεγαν Παλλάς και οι δύο νεαρές κοπέλες ασκούνταν παρέα στην πολεμική τέχνη. Όταν κάποια στιγμή επάνω στην άσκηση η Παλλάς πήγε να χτυπήσει την Αθηνά, ο Δίας τρομαγμένος έβαλε την αιγίδα του μπροστά στην κόρη του για να την προστατέψει. Όμως η Παλλάς γύρισε το βλέμμα της αλλού και έτσι η Αθηνά την βρήκε θανάσιμα. Η Αθηνά θρήνησε τη φίλη της και έφτιαξε προς τιμήν της το ομοίωμά της. Γύρω από το Παλλάδιον τύλιξε την αιγίδα και έβαλε το άγαλμα δίπλα στην εικόνα του Δία.

Άλλος παιδαγωγός της Αθηνάς (και σε ορισμένες διηγήσεις πατέρας της) αναφέρεται ο Ίτωνος. Πρόκειται για ένα Θεσσαλό βασιλιά όπου στο βασίλειό του η Αθηνά λατρευόταν ως Ιτωνία. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία ο βασιλιάς είχε δύο κόρες την Αθηνά και την Ιοδάμα. Σε αυτή την ιστορία η Αθηνά χτύπησε την αδερφή της επάνω στο πολεμικό παιχνίδι. Άλλοι ως παιδαγωγό της Αθηνάς αναφέρουν τον Αλαλκομενεύς. Ο Αλαλκομενεύς ήταν ο πρώτος κάτοικος της Βοιωτίας που βγήκε μέσα από τη λίμνη Κωπαΐδα και πήρε για γυναίκα του την Αθηναΐδα (παραλλαγή του ονόματος της Αθηνάς).

Ονειροκρίτης Ταρωτώ. Πλήρης και Αναλυτικός!

Τέλος, παιδαγωγός της Αθηνάς λέγεται ότι ήταν ο Παλλάδας, ένας βασιλιάς της Αρκαδίας που είχε δύο κόρες, τη Νίκη και τη Χρυσή. Η Νίκη είναι ως γνωστόν η φτερωτή θεά της νίκης. Ωστόσο, το όνομα εδώ πρέπει να ταυτίζεται με ένα ακόμη προσωνύμιο της μάχιμης θεάς Αθηνάς. Και από την άλλη ως Χρυσή ονομαζόταν πολλές φορές και η Αθηνά. Οπότε η αναφορά των θυγατέρων του Παλλάδα το πιο πιθανό είναι να έχει να κάνει με τις δύο όψεις της Παλλάδος Αθηνάς.

ταρωτώ μαντικές τέχνες

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles