Οι εχθροί του θεού Απόλλωνα

Ο Γίγαντας Τιτύος

Οι εχθροί του θεού Απόλλωνα. Κατά την περιπλάνησή της η Λητώ μέχρι να βρει μέρος γεννήσει δέχθηκε λένε διάφορες επιθέσεις. Ο Απόλλωνας νίκησε όλους αυτούς τους εχθρούς μετά τη γέννησή του. Ένας από αυτούς που επιτέθηκαν στη μητέρα του ήταν ο Γίγαντας Τίτυος, γιος του Δία και της Ελάρας, η οποία πέθανε στη γέννα λόγω του γιγάντιου σώματός του. Ο Τίτυος επιτέθηκε στη Λητώ λίγο έξω από τους Δελφούς και την παρέσυρε μαζί του. Σύμφωνα με ιστορίες ο Γίγαντας βρήκε το θάνατο από τα βέλη της Άρτεμις, ενώ άλλοι λένε ότι τον σκότωσε ο μικρός Απόλλωνας.

Ο Δράκος Πύθων

Ένας ακόμη διώκτης της Λητούς ήταν ο Δράκος Πύθων, γιος της Γαίας και γνωστός εχθρός του Απόλλωνα. Ο Δράκος ήθελε να εμποδίσει τη γέννηση του υπέρλαμπρου θεού. Μόλις ο Απόλλωνος γεννήθηκε σκότωσε τον Πύθωνα. Λένε ότι αναζήτησε με τη μητέρα του Λητώ το γιο της Γαίας στους Δελφούς όπου κατοικούσε σε ένα σπήλαιο δίπλα σε μία πηγή. Εκεί τον σκότωσε με τα βέλη του. Κι έτσι ο γιος του Δία ονομάστηκε Απόλλων ο Πυθίος.

Οι Δράκοι των Δελφών

Άλλη διήγηση αναφέρει όχι έναν δράκο αλλά δύο. Βασικός εχθρός του Απόλλωνα ήταν μία Δράκαινα, η Δελφύνη (το όνομα σχετίζεται με τη λέξη «μήτρα»). Η Δελφύνη κατοικούσε με έναν αρσενικό δράκο, τον Τυφαώνας ή Τυφωέυς. Τον Τυφαώνα των Δελφών έλεγαν ότι τον γέννησε η Ήρα μόνη της, χωρίς το Δία, από θυμό («Ελληνική Μυθολογία | Δίας και Ήρα»). Τον τρόπο με τον οποίο ο Απόλλωνας εξολόθρευσε τον γιο της Ήρας δεν έχει αναφέρει ποτέ κανείς αφηγητής. Ίσως οι αφηγητές να μπερδεύουν τους δύο δράκοντες, τον Πύθωνα και τον Τυφαών.

Ο ισχυρός θεός εξολοθρεύοντας τους δράκους των Δελφών, είτε τον Πύθωνα, είτε τον Τυφανώνα είτε την Δελφύνη ανάλογα με την περιγραφή και την ιστορία, κυριάρχησε στην περιοχή. Διάλεξε για ιερείς, άνδρες από την Κρήτη, οι οποίοι ήρθαν εν πλω συνοδεία του μεταμορφωμένου σε δελφίνι Απόλλωνα ως την Κρίσσα, το λιμάνι στους Δελφούς. Στο σημείο αυτό ο Απόλλωνας των Δελφών έχρισε με τη μορφή νεαρού ανδρός τους κατάπληκτους Κρήτες για ιερείς του.

Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς και ο Φλεγύας

Οι εχθροί του θεού Απόλλωνα. Οι αφηγήσεις λένε ότι οι μέλισσες έχτισαν στον Απόλλωνα ένα ναό από κερί και φτερά. Το ναό αυτό ο Απόλλωνας τον έστειλε στη χώρα των Υπερβόρειων όπου πήγαινε μία φορά το χρόνο. Τη χώρα που αναφέρεται ως γενέτειρα της μητέρας του Λητούς από την οποία προήλθε με τη μορφή λύκαινας. Λέγεται ότι και ο Απόλλων μπορούσε να μεταμορφωθεί σε λύκο. Το έκανε για να μπορεί να εξοντώνει τους εχθρούς του ή να ενώνεται ερωτικά με την Κυρήνη («Οι έρωτες του θεού Απόλλωνα»).

Το ναό του Απόλλωνα που έχτισαν οι άνθρωποι πυρπόλησαν ο Φλεγύας και ο λαός του. Ο Φλεγύας χτυπήθηκε από τα βέλη του θεού και για την ασέβειά του καταδικάστηκε σε βασανιστήρια στον Κάτω Κόσμο.

Ο Ηρακλής

Ο ετεροθαλής αδερφός του Απόλλωνα, ο γιος του Δία και της Ακμήνης, Ηρακλής, θεωρούταν επίσης εχθρός του. Ο Ηρακλής μπήκε στο ιερό ναό των Δελφών αιματοβαμμένος και άρρωστος. Και επειδή δεν πήρε από την Πυθία απάντηση για την αρρώστιά του άρπαξε τον ιερό τρίποδα. Τότε τα δύο αδέρφια πολέμησαν με αποτέλεσμα ο πατέρας τους Δίας να πάρει θέση. Αποφασίστηκε ο Ηρακλής να επιστρέψει τον τρίποδα και να πάρει χρησμό για την απάντηση που γύρευε από την Πυθία.

Τα ποιμενικά χρόνια του Απόλλωνα στη Θεσσαλία

Οι εχθροί του θεού Απόλλωνα. Για το φόνο της Δράκαινας Δελφύνης ο Απόλλωνας τιμωρήθηκε από τους θεούς. Η τιμωρία του κράτησε 8 ή 9 χρόνια διαμένοντας στο ναό του κάμπου της Θεσσαλίας υπό τις υπηρεσίες του βασιλιά Άδμητου. Μετά από αυτήν περίοδο γύρισε εξιλεωμένος πια σαν Φοίβος στους Δελφούς με ένα στεφάνι και ένα κλαδί δάφνης από την κοιλάδα των Τεμπών. Τα ποιμενικά χρόνια του ο Απόλλωνας τα πέρασε δίπλα στον ποταμό Άμφρυσο. Τον καιρό εκείνο ο Άδμητος έβλεπε τις αγελάδες του να γεννούν δίδυμα μοσχάρια. Επίσης, ο Απόλλωνας βοήθησε το βασιλιά να πάρει για γυναίκα του την Άλκηστη και τον έσωσε από βέβαιο θάνατο μεθώντας τις Μοίρες. Όταν ο θάνατος χτύπησε την πόρτα του βασιλιά για δεύτερη φορά η γυναίκα του Αλκμήνη πήρε τη θέση του στον Κάτω Κόσμο. Αλλά εκεί τον έσωσε το ετεροθαλής αδερφός του Απόλλωνα Ηρακλής φέρνοντας πίσω την Αλκμήνη.

Επίσης, ο Απόλλωνας όταν ήταν στις υπηρεσίες του Άδμητου σκότωσε τους Κύκλωπες, οι οποίοι ήταν οι σιδηρουργοί των θεϊκών αστραπών του Δία. Αυτό το έκανε για εκδικηθεί τον πατέρα του, ο οποίος σκότωσε με μία αστραπή το γιο του Ασκληπιό («Απόλλωνας και Ασκληπιός»).

Άλλοι λένε ότι ο Απόλλωνας τιμωρήθηκε από το Δία να υπηρετεί τον Άδμητο γι αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή σκότωσε τους Κύκλωπες.

Δείτε και αυτό: Η Λητώ | Ελληνική Μυθολογία

Εκάτη – Μοίρες – Στύξ – Ευρύβια

Η Ελληνική Μαγεία στα Χέρια σου!

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles