Οι Άνεμοι θεοί

Άνεμοι θεοί. Η Ηώς σύμφωνα με τη μυθολογία είχε ένα ακόμη σύζυγο, τον Αστραίο. Ο Αστραίος ήταν γιος της Ευρύβιας και του Τιτάνα Κριού και έλεγαν ότι αυτός ήταν ο πατέρας όλων των άστρων. Η Ηώς γέννησε του Αστραίου τον Εωσφόρο (το αστέρι της αυγής) και τους θεούς Άνεμους. Οι θεοί Άνεμοι ήταν τέσσερις, ο Ζέφυρος, ο Βορέας, ο Νότος και ο Απηλιώτης ή Εύρος. Οι άνεμοι έλεγαν ότι προέρχονται από τους θεούς και ήταν ευλογία για τους ανθρώπους. Υπήρχαν όμως και κάτι άνεμοι που προέρχονται από τον Τυφωέα και έφερναν μόνο προβλήματα και καταστροφές. Αυτοί οι άνεμοι λεγόντουσαν Ανεμοθύελλες και μπορούσαν να αφανίσουν ναυτικούς και σκαριά ολόκληρα. Αντίστοιχες, καταστροφές έφερναν στου ανθρώπους και στη στεριά. 

Οι Άνεμοι θεοί | Ο Ζέφυρος και ο Βορέας

Στην ελληνική μυθολογία ο Ζέφυρος αναφέρεται τη στιγμή που ζευγάρωσε μαζί με την Άρπυια Ποδάργη, τη γρήγορη φοράδα. Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα. 

Ο Βορέας αντίθετα αναφέρεται ως μεγαλύτερη προσωπικότητα. Τον παρομοίαζαν με το φτερωτό θεό με τα δύο πρόσωπα που μπορούν να κοιτούν ταυτόχρονα μπροστά και πίσω. Επίσης, τον απεικόνιζαν και με φιδίσια πόδια. Ο Βορέας θεωρούνταν η αρσενική εκδοχή της Ηούς καθώς συνήθιζε να αρπάζει νεαρά κορίτσια. Διηγιόνταν πως άρπαξε την θυγατέρα του Βασιλιά Ερεχθέως, την Ωρείθυια. Η κόρη βρισκόταν στον ποταμό Ιλισό της Αττικής όταν της επιτέθηκε ο άνεμος Βορέας. 

Απόγονοι του Βορέα από την ένωσή του με την Ωρείθυια ήταν οι δίδυμοι Θράκες, ο Κάλαϊς και ο Ζήτης. Τα δύο αυτά παλικάρια γεννήθηκαν τόσο θαρραλέα που δεν δίστασαν τα βάλουν ακόμη και με τις τρομερές θεότητες Άρπυιες.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη

Οι Άνεμοι θεοί | Ο ασκός του Αιόλου

Σύμφωνα με μία άλλη διήγηση οι Άνεμοι δεν είχαν εξουσία, αλλά ήταν υποτακτικοί του βασιλιά Αίολου. Η ιστορία του Αίολου αναφέρεται ως εξής:  Διηγούνταν ότι ήταν φίλος των θεών και ότι βασίλευε επάνω σε ένα πλεούμενο νησί, την Αιολία. Στο παλάτι του ο Αίολος γλένταγε καθημερινά με τη γυναίκα του, τις έξι κόρες του και τους έξι γιους του. Τα 12 αυτά παιδιά ζούσαν ζευγαρωμένα. Από εκεί πέρασε ο περιπλανώμενος Οδυσσέας με τους συντρόφους του και άραξε στο πλεούμενο νησί. Ο Αίολος τους καλοδέχθηκε και τους φιλοξένησε για ένα μήνα. Όταν εκείνοι αποφάσισαν να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής, τους χάρισε ένα ασκί με τους ανέμους πολύ καλά κλεισμένους σε έναν ασκό. Με σκοπό να φτάσουν χωρίς άλλα εμπόδια στην θάλασσα στην πατρίδα τους. Ο Δίας είχε εξουσιοδοτήσει τον Αίολο να ορίζει τους ανέμους κατά πως επιθυμούσε ο πατέρας των θεών. 

Δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε από την Οδύσσεια, οι περίεργοι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν πίστεψαν ότι το ασκί περιέχει τους ανέμους. Νόμιζαν ότι ο αφέντης τους έκρυβε μέσα ασήμι και χρυσό. Όταν λοιπόν οι ναύτες άνοιξαν το ασκί μία δυσάρεστη έκπληξη τους περίμενε. Οι άνεμοι σκόρπισαν παντού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί το καράβι τους μακριά από το δρόμο της επιστροφής και να καθυστερήσει κι άλλο ο γυρισμός του Οδυσσέα στην Ιθάκη και στην γυναίκα του Πηνελόπη.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Φαέθων, ο γιος του Ήλιου

 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles