Ο Βελλεροφόντης | Ελληνική Μυθολογία – Οι Ήρωες

Ο Βελλεροφόντης

Ο Βελλεροφόντης ήταν ο γιος του Γλαύκου (βασιλιά της Κορίνθου) και εγγονός του Σίσυφου («Ο Σίσυφος | Ελληνική μυθολογία»). Μητέρα του, σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν η Ευρυνόμη. Το όνομά του το πήρε όταν σκότωσε έναν εχθρό, τον Βέλλερο. Βελλεροφόντης, δηλαδή ο φονιάς του Βέλλερου. Όπως αντίστοιχα, ο Ερμής πήρε το όνομα Αργειφόντης, όταν φόνευσε τον Άργο. Πριν από αυτό το γεγονός ο Βελλεροφόντης απαντάται στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ιππόνοος.

Ο Βελλερεφόντης στην Τίρυνθα

Αμέσως μετά το φόνο του Βέλλερου, ο Βελλεροφόντης εγκατέλειψε την Κόρινθο και αναζήτησε πόλη να τον φιλοξενήσει με σκοπό να εξαγνιστεί. Έτσι συνήθιζαν εκείνη την εποχή με έναν φονιά. Ο ήρωας περιπλανώμενος και μετανιωμένος έφτασε στην Τίρυνθα, όπου βασίλευε ο Προίτος. Ο βασιλιάς εξάγνισε τον Βελλεροφόντη και του πρόσφερε κατοικία στο παλάτι του. 

μέντιουμ άρης
Αντίσταση στη Βασίλισσα

Η γυναίκα του Προίτου όμως ερωτεύτηκε τον όμορφο νεαρό και προσπάθησε να τον γοητεύσει. Εκείνος αντιστάθηκε και η βασίλισσα θύμωσε. Για να τον τιμωρήσει η Αντεία είπε ψέματα στο σύζυγό της ότι ο φιλοξενούμενός τους της ρίχτηκε και απαίτησε από τον Προίτο να τον σκοτώσει.

Ο βασιλιάς όμως που δεν ήθελε να σκοτώσει ο ίδιος τον Βελλεροφόντη, τον απομακρύνει από την Τίρυνθα, στέλνοντας τον στον πεθερό του Ιοβάτη, βασιλιά της Λυκίας στη Δυτική Μικρά Ασία. Μαζί του δίνει σφραγισμένο γράμμα προς τον πεθερό του, που αναφέρει ότι πρέπει να σκοτώσει τον Βελλεροφόντη μόλις φτάσει στον προορισμό του.

Οι άθλοι του Βελλεροφόντη στην Λυκία

Ο Βελλεροφόντης έμεινε στην Λυκία εννέα ημέρες. Προς τιμή του ο Ιοβάτης έσφαξε εννέα ταύρους. Τη δέκατη όμως μέρα άνοιξε το γράμμα του γαμπρού του και διάβασε το μήνυμα. Τότε ο βασιλιάς, μην έχοντας άλλη επιλογή, ζήτησε από τον Βελλεροφόντη να σκοτώσει το πιο ξεχωριστό ζώο ανάμεσα σε όλα μέσα από το κοπάδι του. Το ζώο ονομαζόταν Χίμαιρα. Είχε σώμα και κεφάλι γίδας στη μέση, κεφάλι λιονταριού μπροστά και πίσω μέρος που κατέληγε σε ένα τρομερό φίδι με κεφάλια που έβγαζαν φωτιές.

Ο Βελλεροφόντης για να σκοτώσει το φοβερό ζώο ανέβηκε στο φτερωτό του άλογο, τον Πήγασο, δώρο του θεού Ποσειδώνα, και πέτυχε με τα βέλη του τη Χίμαιρα από ψηλά. Έτσι κατάφερε να σκοτώσει το τέρας και να γλιτώσει ο ίδιος από τον θάνατο.

ονειροκριτης ταρωτω oneirokritis taroto
Η αποστολή του γιου του Γλαύκου

Ο Ιοβάτης αναγκάζεται τότε να στείλει σε μία ακόμη θανατηφόρα αποστολή τον γιο του Γλαύκου. Τον στέλνει να αντιμετωπίσει τους Σόλυμους, έναν πολύ εχθρικό λαό, στα ανατολικά σύνορα του βασιλείου της Λυκίας. Μα κι εκεί ο ήρωας καταφέρει να τους κατατροπώσει όλους.

Η τρίτη αποστολή που τον στέλνει ο πεθερός του Προίτου είναι να αντιμετωπίσει τις Αμαζόνες. Και από εκεί καταφέρνει να γυρίσει νικητής. Κατά την επιστροφή του ήρωα, γενναίοι άνδρες της Λυκίας με εντολή του βασιλιά, του στήνουν ενέδρα. Κανείς τους όμως δεν καταφέρει να του στερήσει τη ζωή. Ο Βελλεροφόντης τους σκοτώνει όλους.

Ο Βελλεροφόντης βασιλιάς της Λυκίας

Ο βασιλιάς Ιοβάτης αναγνωρίζοντας το μεγαλείο των άθλων του Βελλεροφόντη αποφασίζει να κρατήσει το ήρωα κοντά του. Του δίνει για σύζυγο τη μικρότερη θυγατέρα του και αδερφή της Αντείας και του παραχωρεί το μισό του βασίλειο. Ο Βελλεροφόντης από το γάμο του απέκτησε δύο γιους και μία κόρη, την Λαοδάμεια.

Το άδοξο τέλος του ήρωα

Ο Βελλεροφόντης είτε από ματαιοδοξία είτε από περιέργεια να ανακαλύψει την κατοικία των θεών πέταξε ψηλά να φτάσει ως τον Όλυμπο με το φτερωτό του άλογο. Οι θεοί όμως τιμώρησαν τον άπληστο καβαλάρη. Το θεϊκό άλογο τον γκρέμισε από ψηλά. Ο Βελλεροφόντης σύμφωνα με τις αφηγήσεις δεν πεθαίνει. Αλλά καταποντισμένος και ταλαιπωρημένος περιπλανιέται εδώ κι εκεί στη Μικρά Ασία, έχοντας χάσει τα βασιλικά του αξιώματα και μαζί το φτερωτό του άλογο. Ο Πήγασος δίχως πια τον αναβάτη του γίνεται δεκτός στον Όλυμπο μαζί με τα άλλα αθάνατα ζώα. 

ρωτα το ταρωτω
ρωτα το ταρωτω

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles