Ο θεός Ποσειδώνας | Ελληνική Μυθολογία

Ο θεός Ποσειδώνας. Ο Ποσειδώνας, αδερφός του Δία, όπως θα δούμε παρακάτω ενώθηκε με διάφορες θεότητες. Ωστόσο, θεμελίωσε την κυριαρχία του στη θάλασσα μόνο όταν πραγματοποίησε τον γάμο του με την Αμφιτρίτη. Γνωστός για την πατρική του ιδιότητα -τον αποκαλούσαν επίσης και Πατέρα- είχε διπλό ρόλο. Από τη μία, το ρόλο του υπηρέτη της Μεγάλης Μητρός και από την άλλη τη θέση του Ολύμπιου Πατέρα.

Στον Ποσειδώνα, μετά την επικράτηση των θεών του Ολύμπου στη μάχη με τους Τιτάνες και τη θεμελίωση της κυριαρχίας του αδερφού του Δία στον Όλυμπο, ταίριαξε καλύτερα η θάλασσα. Αντίστοιχα, ο τρίτος μεγάλος αδερφός Άδης κατέλαβε το Βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Στο θαλάσσιο βασίλειό του ο Ποσειδώνας είχε για σύμβολο του την Τρίαινα. Ο Ποσειδώνας παρουσιαζόταν συνήθως με μία συγκρατημένη αγριότητα και ένα απειλητικό ύφος.

Διαβάστε επίσης: Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων

Ο θεός Ποσειδώνας | Η γέννηση του Ποσειδώνα

Η γέννηση και οι πρώτοι γάμοι του Ποσειδώνα συνδέονται με δύο ζώα της ξηράς, το πρόβατο και το άλογο. Με αυτά τα δύο ζώα ο θεός είχε μεγάλη σχέση προτού κυριαρχήσει στη θάλασσα. Το άλογο, συγκεκριμένα, ήταν για τον Ποσειδώνα ζώο ιερό, τόσο πολύ όσο για κανέναν άλλο θεό ή θεά. Έλεγαν επίσης ότι οι θεότητες στην Αρχαία Ελλάδα πριν πάρουν τη μορφή αλόγου έμοιαζαν με κριάρια. Στις αφηγήσεις της γέννησης του Ποσειδώνα λοιπόν συναντάμε το πρόβατο και το κριάρι.

Σύμφωνα με μία αφήγηση, η Ρέα όταν γέννησε τον Ποσειδώνα έκρυψε το βρέφος σε ένα κοπάδι προβάτων κοντά στην πηγή Άρνα που δροσίζονταν τα ζώα. Και για να ξεγελάσει τον άνδρα της Κρόνο που ήθελε να καταπιεί το παιδί του, του έδωσε αντί για το νεογέννητο ένα πουλαράκι.

Διαβάστε επίσης: Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών

Ο θεός Ποσειδώνας | Η ένωση του Ποσειδώνα με τη Θεοφάνη με τη μορφή κριαριού

Ο γάμος του Ποσειδώνα με τη μορφή κριαριού έγινε με την ωραία Θεοφάνη. Η Θεοφάνη (η θεά που εμφανίζεται ή εκείνη που κάνει τον θεό να εμφανιστεί) ήταν κόρη του βασιλιά της Μακεδονίας Βισάλτη. Η θυγατέρα ήταν πολύ όμορφη και την πολιορκούσαν πολλοί μνηστήρες. Ο Ποσειδώνας αφού την είδε, την ερωτεύτηκε και την έκλεψε μεταφέροντας τη σε ένα νησί. Εκεί μεταμόρφωσε τον εαυτό του σε κριάρι και τη Θεοφάνη και τους κατοίκους του νησιού σε πρόβατα για να μην τους ανακαλύψει κανείς. Έτσι όταν οι μνηστήρες ανακάλυψαν που βρίσκεται η ωραία κόρη του Βισάλτη και πήγαν στο νησί δεν μπόρεσαν ποτέ να τη βρουν.

Το μεταμορφωμένο ζευγάρι παντρεύτηκε και από την ένωσή του γεννήθηκε το κριάρι με τη χρυσή προβιά, δηλαδή το «χρυσόμαλλο δέρας».

Ο θεός Ποσειδώνας | Ο Ποσειδώνας στους Τελχίνες στη Ρόδο

Σύμφωνα με άλλη διήγηση, η Ρέα μετά τη γέννηση του Ποσειδώνα πήγε το παιδί στους Τελχίνες, που κατοικούσαν στην Ρόδο («Κάβειροι και Τελχίνες | Ελληνική Μυθολογία»). Στο νησί τον θήλασε η κόρη του Ωκεανού, Καφείρα, και οι πολυτεχνίτες του έφτιαξαν το σύμβολό του, την Τρίαινα.

Όταν ο Ποσειδώνας μεγάλωσε και ανδρώθηκε ερωτεύτηκε την αδερφή των Τελχίνων, Αλία (θεά της θάλασσας), με την οποία έκανε έξι γιους και μία κόρη. Την κόρη την ονόμασαν Ρόδο από όπου πήρε και το όνομα του το νησί.

Ο θεός Ποσειδώνας | Η τιμωρία των γιων του Ποσειδώνα

Την ίδια περίοδο με τη γέννηση των παιδιών του Ποσειδώνα γεννήθηκε κοντά στα Κύθηρα και η θεά Αφροδίτη («Η γέννηση της Αφροδίτης»). Στο ταξίδι της η θεά από τα Κύθηρα με κατεύθυνση την Κύπρο προσπάθησε να κάνει στάση στη Ρόδο. Οι νεαροί γιοι του Ποσειδώνα όμως με αλαζονικό τρόπο αρνήθηκαν στην Αφροδίτη την αποβίβασή της επάνω στο νησί τους. Για την αλαζονεία τους αυτή η θεά τους καταράστηκε με παραφροσύνη. Επάνω στην τρέλα τους, ρίχτηκαν στη μητέρα τους να τη βιάσουν. Ως τιμωρία για την πράξη τους αυτή, ο Ποσειδώνας τους έθαψε στα θαλάσσια σπήλαια του νησιού. Η Αλία που έπεσε κι αυτή στη θάλασσα μαζί με τους γιους της ονομάστηκε Λευκοθέα (η λευκή θεά).

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε το εξής: Τα τρία γυναικεία ονόματα Αλία, Αφροδίτη και Αμφιτρίτη, ακόμη και η Καφείρα που θήλασε τον Ποσειδώνα, χαρακτηρίζουν την ίδια θεά. Στα βόρεια νησιά της Μεσογείου μάλιστα η ίδια θεά μπορεί να αναφερόταν ως Εκάτη, Καβειρώ, Καβείρια ή Δήμητρα.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles