Ο Προμηθέας και η σχέση του με το ανθρώπινο γένος | Ελληνική Μυθολογία 

Προμηθέας. Όπως γνωρίζουμε από την ελληνική μυθολογία, οι θεοί ήταν αθάνατοι και οι άνθρωποι θνητοί. Οι άνθρωποι είχαν σχέση μονάχα με τις μικρότερες θεότητες. Αναφερόμαστε σε εκείνες που δεν είχαν πρόσβαση στον Όλυμπο, όπως για παράδειγμα οι Νύμφες. Επίσης, βλέπουμε συχνά στις διηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας τις Νύμφες να συνδέονται κάποιες φορές ερωτικά με τους θνητούς. 

Μέχρις ότου ωστόσο ο Ήφαιστος δημιουργήσει στο εργαστήριό του την πρώτη γυναίκα με το όνομα Πανδώρα (βλ. άρθρο «Οι Εραστές της Αφροδίτης | Άρης και Ήφαιστος»), το ανθρώπινο γένος αποτελούνταν μόνο από αρσενικά όντα. Κι ύστερα κάποιοι Τιτάνες συνδέθηκαν κατά κάποιο τρόπο με το ανθρώπινο γένος. Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι υπεράνθρωποι; 

ΣΧΕΤΙΚΟ: Οι Άνεμοι θεοί | Ελληνική Μυθολογία

Προμηθέας | Ο Ιαπετός και ο απόγονοί του

Το γένος του Τιτάνα Ιαπετού ήταν αυτό που συνδέθηκε με τους πρώτους ανθρώπους. Και γι αυτή τους τη σχέση με ένα «κατώτερο» είδος που το χαρακτήριζε η ασέβεια θεωρήθηκαν ως απόκληροι και τιμωρήθηκαν από τους θεούς. Απόγονοι του Ιαπετού ήταν ο Προμηθέας και ο Επιμηθέας, δύο αδέλφια που αποτέλεσαν ουσιαστικά τους εκπροσώπους του ανθρώπινου γένους. Ο πατέρας τους Ιαπετός παντρεύτηκε την Κλυμένη, μία θεότητα του Ωκεανού. Εκτός από τον Προμηθέα και τον Επιμηθέα, η Κλυμένη γέννησε τον Άτλαντα και τον Μενοίτιο. Ο Ιαπετός μετά το τέλος της τιτανομαχίας και την οριστική κυριαρχία του Δία ρίχτηκε μαζί με άλλους Τιτάνες στα Τάρταρα.  

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ηώς, η θεά της αυγής

Προμηθέας | Η αιώνια τιμωρία των γιων του Ιαπετού από το Δία

Ο Μενοίτιος χαρακτηριζόταν ως ασεβής. Για την ασέβειά του ο Δίας τον εξοστράκισε με μία αστραπή του στο βαθύ σκοτάδι Έρεβος. Από την τιμωρία του Ολύμπιου θεού δεν γλίτωσε όμως ούτε ο σκληρός και ρωμαλέος Άτλαντας. Ο Δίας τον καταδίκασε μετά τη λήξη της τιτανομαχίας, είτε γιατί συμμάχησε με άλλους Τιτάνες εναντίον του είτε γιατί διατηρούσε μία προκλητική και αλαζονική στάση απέναντι του, σε αιώνια κοπιαστική τιμωρία. Τον τιμώρησε να βαστάει για πάντα στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο. 

Λόγω της θέσης αυτής μάλιστα έλεγαν ότι ο Άτλαντας που διακρινόταν για την εξυπνάδα του ήξερε όλα τα μυστικά της θάλασσας, του ουρανού και της γης. Για τον Άτλαντα έλεγαν πως είχε παιδιά του τις Πλειάδες (ανάμεσά τους και η Μαία, η μητέρα του Ερμή) και ότι συγγένευε και με άλλα αστέρια του ουρανού. Αυτή ήταν λοιπόν η τιμωρία του τεράστιου γίγαντα στη δυτική άκρη του κόσμου, εκεί που βρισκόταν ο κήπος των Εσπερίδων με τα χρυσά μήλα…

Αντίθετα, ο αδερφός του Προμηθέας ζούσε τη δική του τιμωρία στην ανατολική άκρη της γης, για την οποία θα γίνει λόγος παρακάτω. 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles