Ο Περσέας | Ελληνική μυθολογία

Η γέννηση του Περσέα

Ο Ακρίσιος ήταν ο βασιλιάς του Άργους με μοναδικό παιδί τη θυγατέρα του Δανάη. Επειδή ο βασιλιάς ήθελε οπωσδήποτε διάδοχο για το θρόνο απευθύνθηκε στο Μαντείο των Δελφών για να μάθει αν θα κάνει αγόρι. Η Πυθία του όμως μεταφέρει πώς δεν θα αποκτήσει γιο αλλά εγγονό από τη Δανάη. Και ότι ο γιος αυτός θα είναι καταστροφικός για αυτόν.

Γυρνώντας ο Ακρίσιος στο παλάτι και αποφασισμένος να αποτρέψει τα χειρότερα φυλακίζει τη Δανάη σε ένα σκοτεινό θάλαμο μαζί με την παραμάνα της. Θα την κρατούσε για πάντα μέσα στα σκοτάδια, μακριά από όλους, για να μη μείνει έγκυος ποτέ από κανέναν. Ο Δίας όμως που λαχτάρησε τη φυλακισμένη κόρη μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή και κύλησε από τη στέγη μέσα στο θάλαμο. Εκεί ενώθηκε με την όμορφη παρθένα και από τον έρωτά τους γεννήθηκε ο Περσέας, ένας ακόμη γιος του παντοδύναμου Διός.

Ο Περσέας και η Δανάη

Η Δανάη ανάθρεψε το γιο της με τη βοήθεια της τροφού κρυφά από όλους. Ο Ακρίσιος όμως άκουσε από το μπαλκόνι του τη φωνή του παιδιού και έτσι ανακάλυψε το μυστικό της. Ελευθέρωσε τη Δανάη και την απείλησε να του πει ποιος ήταν ο πατέρας του παιδιού. Εκείνη του απάντησε ότι ήταν ο μεγάλος Ζευς αλλά ο βασιλιάς δεν την πίστεψε. Για να γλιτώσει από το χρησμό της Πυθίας έκλεισε μάνα και γιο σε ένα σεντούκι και τους έριξε στη θάλασσα.

Ο Περσέας και η Δανάη στη Σέριφο

Οι δυο τους έπλεαν στη θάλασσα για μέρες περιμένοντας να τους βρει ο θάνατος. Ως που μία ημέρα είδε την πλεούμενη κιβωτό ένας ψαράς από τη Σέριφο που τον έλεγα Δίκτυ. Ο Δίκτυς τρόμαξε στην αρχή μη γνωρίζοντας τι του έστελναν οι θεοί. Αλλά ξαφνιάστηκε περισσότερο μόλις ανακάλυψε το περιεχόμενο της κασέλας. Η Δανάη χαρούμενη για την ανέλπιστη τύχη της αποκάλυψε στον σωτήρα της όλη την αλήθεια για εκείνη και το παιδί της. Και ο καλός ψαράς που τη λυπήθηκε τους πήρε στο σπίτι του και τους έκανε οικογένειά του.

Ο Δίκτυς ήταν αδερφός του βασιλιά της Σερίφου, Πολυδεύκη. Δύο ανόμοια αδέρφια που όπως όριζαν τα ονόματά τους, ο ένας «έπιανε με τα δίκτυα» και πρόσφερε σε αυτόν που «δεχόταν τα πολλά». Έτσι η Δανάη και ο γιος της έγιναν για μία ακόμη φορά αιχμάλωτοι του βασιλιά. Η Δανάη κατέληξε να γίνει σκλάβα του Πολυδεύκη, ενώ ο Περσέας ζούσε αποτραβηγμένος ως προστατευόμενος της θεάς Αθηνάς.

Ο Περσέας τάζει στον Πολυδέκτη το κεφάλι της Μέδουσας

Όταν πλέον ο Περσέας έγινε αρκετά μεγάλος και μπορούσε να απελευθερώσει τη μητέρα του, ο Πολυδέκτης ανακηρύσσει το γάμο του με την Ιπποδάμεια. Και ζητά από κάθε κάτοικο του νησιού για γαμήλιο δώρο ένα άλογο. Ο Περσέας που εργαζόταν ως ψαράς δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προσφέρει ένα τέτοιο δώρο. Κάτι που γνώριζε καλά ο βασιλιάς και που ήλπιζε να ξεφορτωθεί μία και καλή το γιο της Δανάης.

ερωτική συναστρία

Μπροστά όμως στο υπεροπτικό ύφος του Πολυδέκτη, ο Περσέας ξεστομίζει πως δε θα του προσφέρει άλογο αλλά κάτι ακόμη καλύτερο. Το κεφάλι της Μέδουσας Γοργούς («Μυθικές Μορφές της Ελληνικής Μυθολογίας»). Η Μέδουσα είχε σύμφωνα με κάποιες αφηγήσεις από τη μέση και κάτω σώμα αλόγου. Οπότε τι καλύτερο δώρο από ένα σπάνιας μορφής άλογο που ήταν και ανίκητο; Γιατί όλοι το γνώριζαν καλά ότι όποιος τολμούσε να κοιτάξει τη Μέδουσα Γοργώ μεταμορφώνονταν σε πέτρα. 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles