Η Σφίγγα

Ο Οιδίποδας βασιλιάς της Θήβας | Ο Οιδίποδας μετά τη δολοφονία του πατέρα του («Η γέννηση του Οιδίποδα») πλησιάζοντας στη Θήβα συνάντησε τη Σφίγγα. Η Σφίγγα ήταν ένα φοβερό τέρας της ελληνικής μυθολογίας με ανθρώπινο κεφάλι, σώμα λιονταριού και φτερά αετού.

Έλεγαν ότι η Ήρα είχε στείλει το κακό αυτό ενάντια στους Καδμείους από όπου προερχόταν ο Λάιος, εξαιτίας της σχέσης του με το Χρύσιππο («Ο Οιδίποδας | Ελληνική μυθολογία»).

Ο γρίφος της Σφίγγας

Η Σφίγγα σκότωνε κάθε διαβάτη που συναντούσε και δεν μπορούσε να λύσει το γρίφο: «Ποιό ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία». Κάποια ημέρα η Σφίγγα σκότωσε τον Αίμονα, το γιο του Κρέοντα.

Ύστερα κι από αυτό το γεγονός ο Κρέοντας ανακοίνωσε ότι όποιος κατάφερνε να σκοτώσει το τέρας θα έπαιρνε την αδερφή του Ιοκάστη για γυναίκα του και το βασίλειό του προίκα.

μέντιουμ άρης
Ο Οιδίποδας λύνει το γρίφο και σκοτώνει τη Σφίγγα

Ρωτώντας το ίδιο πράγμα τον περιπλανώμενο Οιδίποδα, η Σφίγγα έλαβε την εξής απάντηση: «Ο Άνθρωπος. Στην αρχή της ζωής του κινείται μπουσουλώντας στα τέσσερα, στη μέση στα δύο του πόδια και στο τέλος στα τρία, με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού». Μετά την απάντηση του Οιδίποδα και τη λύση του γρίφου η Σφίγγα με ένα σπρώξιμο του ήρωα έπεσε στο γκρεμό και σκοτώθηκε.

ολοκληρωμένη πρόβλεψη επαναφοράς
Ο Οιδίποδας αναγορεύεται βασιλιάς της Θήβας

Ο Οιδίποδας μετά τον τεράστιο άθλο του αναγορεύτηκε βασιλιάς της Θήβας -ο νεαρότερος και σοφότερος βασιλιάς μέχρι εκείνη τη στιγμή- και παντρεύτηκε την Ιοκάστη, που είχε χηρέψει λίγο νωρίτερα από τον Λάιο. Παντρεύτηκε δηλαδή, εν αγνοία του τη βιολογική του μητέρα και έγινε αιμομίκτης επαληθεύοντας ξανά το χρησμό της Πυθίας.

Ο Οιδίποδας και η Ιοκάστη κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Δύο γιους, τους Πολυνείκη και Ετεοκλή, και δύο κόρες, τις Αντιγόνη και Ισμήνη.

Σύμφωνα ωστόσο με μία άλλη διήγηση, η Ιοκάστη έμαθε από τους θεούς πως παντρεύτηκε το γιο της και κρεμάστηκε. Ο Οιδίποδας ξαναπαντρεύτηκε και με τη νέα σύζυγό του, την Ευρυγάνεια, απέκτησε τα τέσσερα παιδιά που προαναφέραμε.

Η τιμωρία του Οιδίποδα

Μόνο συμφορές είδαν οι Καδμείοι στη Θήβα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του νέου ζευγαριού, γιου και μάνας. Μεγάλος λοιμός έπεσε στη χώρα για επτά ολόκληρα χρόνια, τα χρόνια εξουσίας του Οιδίποδα.

Ο μάντης Τειρεσίας, που ήταν τυφλός, έδωσε χρησμό λέγοντας πως η αιτία του κακού που έχει πέσει πάνω από το βασίλειο και τους κατοίκους είναι ο φονιάς του Λάιου. Ο Οιδίποδας όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο φονιάς του ίδιου του πατέρα και αδερφός των ίδιων του των παιδιών αυτοτυφλώθηκε.

Αυτή ήταν και η τιμωρία του

Γιατί είχε δει κάτι που δεν έπρεπε. Είχε δει γυμνή την ίδια του τη μάνα. Κάποιοι αναφέρουν ότι ο Οιδίποδας δεν τυφλώθηκε μόνος τους. Ότι τον τύφλωσαν οι συμπολεμιστές του Λάιου όταν έμαθαν ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος του βασιλιά. Βέβαια κι εκείνοι όταν το έκαναν αυτό δεν γνώριζαν ότι ο δολοφόνος του ήταν και γιος του.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles