Ο Οιδίποδας | Ελληνική Μυθολογία – οι Ήρωες

Το γένος του Οιδίποδα

Ο ήρωας Οιδίποδας προέρχεται από το γένος του Πολύδωρου, γιου του Κάδμου και της Αρμονίας (ο μόνος απόγονος του ζευγαριού που επέζησε) και βασιλιάς της Θήβας («Ο Άθλος του Κάδμου | Ελληνική Μυθολογία»). Εν συνεχεία, από το γάμο του Πολύδωρου με τη Νυκτήιδα προήλθε ο Λάβδακος επόμενος βασιλιάς της Θήβας. Ο Λάβδακος με τη σειρά του ήταν ο ιδρυτής της γενιάς των Λαβδακιδών, πατέρας του Λάιου και παππούς του Οιδίποδα. Μητέρα του ήρωά μας ήταν η Ιοκάστη, δισέγγονη του Εχίονα, ενός εκ των πέντε σπαρτών.

Η αρπαγή του Χρύσιππου και η κατάρα του Πέλοπα

Ο Λάιος εμπλέκεται στην ελληνική μυθολογία με την απαγωγή του νόθου γιου του Πέλοπα, Χρύσιππου. Ο Χρύσιππος ήταν ένας πανέμορφος νέος που τον ερωτεύτηκε ο γιος του Λάβδακου όταν ήταν φιλοξενούμενος του Πέλοπα. Ο Λάιος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο παλάτι είχε αναλάβει να διδάξει τον νεαρό να οδηγεί την άμαξα. Εξαιτίας του έρωτά του όμως τον απήγαγε και τον μετέφερε στην Θήβα. Ο Πέλοπας για το κακό που του έκανε ο Λάιος τον καταράστηκε να μην αποκτήσει ποτέ γιο κι εάν αποκτούσε ποτέ να έβρισκε το θάνατο από το ίδιο του το βλαστάρι.

Ο θάνατος του Χρύσιππου

Για το θάνατο του Χρύσιππου αναφέρονται διάφορες εκδοχές του μύθου. Μία εκδοχή αναφέρει ότι το παιδί αυτοκτόνησε από τη ντροπή του μετά την απαγωγή του από τον Λάιο. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι οι δύο γιοι του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας, ο Ατρέας και ο Θυέστης, κατάφεραν να βρουν τον Λάιο και να φέρουν πίσω τον αδερφό τους. Λένε μάλιστα ότι ο Πέλοπας συγκινήθηκε από την αγάπη του Λάιου προς το γιο του και ότι αποδέχθηκε τη σχέση των δύο αντρών. Η Ιπποδάμεια όμως, που ζήλευε το νόθο παιδί του άντρα της, προσπάθησε να πείσει τους δύο γιους της να σκοτώσουν τον Χρύσιππο. Εκείνοι όμως αρνήθηκαν να γίνουν αδελφοκτόνοι.

Τότε, η Ιπποδάμεια αποφάσισε να αναλάβει δράση. Μπήκε τη νύχτα στην κάμερα του ζευγαριού που κοιμόταν, άρπαξε το σπαθί του Λάιου και μαχαίρωσε τον Χρύσιππο. Ο Χρύσιππος που δεν πέθανε αμέσως πρόλαβε να κατονομάσει στον πατέρα του τη δολοφόνο του κι έτσι να σώσει τον εραστή του. Ο Πέλοπας μετά από αυτό κυνήγησε τη γυναίκα του στέλνοντάς τη μακριά στην εξορία.

Υπάρχει ωστόσο μία τρίτη εκδοχή σύμφωνα με την οποία τα δύο αδέρφια εκτέλεσαν την εντολή της μητέρα τους και σκότωσαν τον μικρότερο αδερφό τους. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Πέλοπας καταράστηκε τους δολοφόνους του Χρύσιππου.

ρωτα το ταρωτω
O Λάιος στο μαντείο των Δελφών

Πριν από την γέννηση του Οιδίποδα ο Λάιος και η γυναίκα του Ιοκάστη ήταν για χρόνια άτεκνοι. Αποφάσισε λοιπόν ο βασιλιάς να μεταβεί στο μαντείο των Δελφών και να μάθει εάν θα αποκτούσε διάδοχο. Εκεί ο θεός Απόλλωνας του διεμήνυσε μέσω της ιέρειας ότι δεν πρέπει να αποκτήσει παιδί γιατί εάν αποκτήσει θα σκοτωθεί από αυτό. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση και για το καλό το δικό του να μην επιζητά απογόνους. Ο λόγος ήταν ότι ο Λάιος είχε προκαλέσει την οργή των θεών για τη σχέση που σύναψε με το Χρύσιππο παρά τη θέληση του με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατο του αγοριού. Οι θεοί έριξαν όλες τις κατάρες του Πέλοπα επάνω του.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles