O Διόνυσος | Ελληνική μυθολογία

Ο Διόνυσος | Ελληνική Μυθολογία. Ο Διόνυσος ήταν ο νεότερος γιος τους Δία από τους αθάνατους. Μητέρα του θεωρούνταν η Περσεφόνη, ενώ ο αθάνατος γιος αναφερόταν και ως Χθόνιος. Η Περσεφόνη αφού έφαγε το σπυρί από τον Άδη («Η επιστροφή της Περσεφόνης») δεν εγκατέλειψε το σύζυγό της αλλά παρέμεινε βασίλισσα του Κάτω Κόσμου.

Η γέννηση του Διονύσου

Σύμφωνα με τις ορφικές ιστορίες ο Δίας ενώθηκε με τη Δήμητρα (ή κατά κάποιες αφηγήσεις με τη μητέρα του Ρέα) και έτσι γεννήθηκε η Περσεφόνη. Έπειτα πλάνεψε και την Περσεφόνη και από την ένωσή τους προέκυψε ο Διόνυσος. Η ιστορία αναφέρεται ως εξής. Η Δήμητρα ταξιδεύοντας από την Κρήτη προς τα δυτικά έκρυψε την Περσεφόνη στη Σικελία, σε μία σπηλιά δίπλα στη Κυάνη πηγή. Στην είσοδο της σπηλιάς τοποθέτησε δύο φίδια για φύλακες. Ο παντοδύναμος Δίας κατάφερε όμως να πλανέψει την κόρη του μεταμορφωμένος σε φίδι. Σε αυτή τη σπηλιά λοιπόν έλεγαν ότι γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο κερασφόρος γιος της Περσεφόνης και του Διός.

Ο θάνατος του Διονύσου

Τον Διόνυσο όπως ήταν αναμενόμενο ζήλευε η Ήρα, η νόμιμη σύζυγος του Δία. Γι αυτό και η ζηλιάρα σύζυγος έστειλε δύο Τιτάνες στη σπηλιά να σκοτώσουν το μικρό παιδί. Ο Διόνυσος έπαιζε με τα παιχνίδια του όταν μπήκαν μέσα οι απεσταλμένοι της Ήρας. Οι Τιτάνες με καλυμμένο το πρόσωπό τους από γύψο έπεσαν επάνω στο αθώο παιδί και το ξεσκίσανε. Το έκαναν επτά κομμάτια και τον πέταξαν σε ένα καζάνι που έβραζε. Μόλις το κρέας έβρασε το πέρασαν σε σούβλες να το ψήσουν.

Η μυρωδιά του ψημένου κρέατος προσέλκυσε τον Δία. Μόλις εκείνος κοντοζύγωσε στο τραπέζι των Τιτάνων τους κεραυνοβόλησε και τους πέταξε στα Τάρταρα. Έδωσε έπειτα τα κομμάτια του γιου του στον Απόλλωνα να τα θάψει. Ο Απόλλωνας έθαψε τα μέλη του Διονύσου στους Δελφούς.  Σε άλλη διήγηση αναφέρεται ότι όταν έφτασε ο Δίας οι Τιτάνες είχαν ήδη αρχίσει να τρώνε το Διόνυσο. Με μία αστραπή έκαψε τους βλάσφημους και από τη στάχτη τους λένε ότι προήλθαν οι άνθρωποι.

Η τελευταία προσφορά του Διονύσου στους ανθρώπους

Μία ακόμη ιστορία αναφέρει ότι από τη στάχτη των καμένων μελών προήλθε το αμπέλι. Αυτή ήταν η τελευταία προσφορά του Διονύσου στο ανθρώπινο γένος. Γι αυτό και τον αποκαλούσαν και Οίνο. Κάποιοι ανέφεραν ότι ένα μέλος του Διονύσου διασώθηκε από τη την Παλλάδα Αθηνά. Στο τραπέζι των Τιτάτων όπου ήταν παρούσα η θεά έκρυψε ένα μέλος του τεμαχισμένου θεού. Το φύλαξε σε ένα καλάθι και το έδωσε στο Δία. Το κομμάτι αυτό ήταν σύμφωνα με τη διήγηση η καρδιά του Διονύσου. Τον «Κραδιαίο Διόνυσο» εμπιστεύτηκε ο Δίας στη θεά Ιπτά (προσωνύμιο της Μεγάλης Μητέρας Ρέας), η οποία τον κουβαλούσε επάνω στο κεφάλι της.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles