Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα

Η Νέμεσις

Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα. Η Νέμεσις αναφερόταν ως παιδί της Νυκτός. Όταν περιφρονούνταν η Θέμις, όταν παραβιάζονταν οι κανόνες της φύσης, ερχόταν η Νέμεσις να επιβάλλει την τάξη. Η θεά της δίκαιης οργής και της εκδίκησης ταυτιζόταν πολλές φορές με τις Γραίες Ερινύες. Συχνά συναντούσαμε τη Νέμεσις να εμφανίζεται σε πληθυντικό αριθμό (Νεμέσεις) σαν να παίρνει τη θέση τους. Θυμίζουμε ωστόσο ότι τα πνεύματα της οργής και τις εκδίκησης είχαν μονοδιάστατο έργο. Εμφανίζονταν κυρίως για να εκδικηθούν όπου είχε χυθεί αίμα και κατά βάση μητρικό («Μυθικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας»).

Ελληνική Μυθολογία: Οι Θεότητες του Ωκεανού

Ελληνική Μυθολογία: Ζεύς, ο πατέρας θεών και ανθρώπων.

Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα.

Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα. 

Ο Δίας και η Νέμεσις

Ο Δίας ερωτεύτηκε τη Νέμεσις και την κυνήγησε μέχρις εσχάτων για να την κάνει δική του. Εκείνη από οργή και ντροπή αρνήθηκε το γιο του Κρόνου και έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να τον αποφύγει. Για να δραπετεύσει από τα ερωτικά δεσμά του Δία την παρακολουθούμε να κρύβεται στα βάθη της θάλασσας και να μεταμορφώνεται σε ψάρι. Ύστερα, αλλάζει μορφή και γίνεται ζώο της στεριάς. Ο Δίας αποφασισμένος όμως να την κάνει γυναίκα του την καταδιώκει παντού. Ψάχνει πιθαμή προς πιθαμή όλο των Ωκεανό και ως τις άκρες της γης. Η Νέμεσις έχει μεταμορφωθεί πλέον σε χήνα. Ο Δίας δεν αργεί να τη βρει και μεταμορφωμένος σε κύκνο ενώνεται τελικά μαζί της. Από την ένωση αυτή γεννιέται ένα αβγό που φέρνει στον κόσμο το υπέρτατο θηλυκό. Τη γυναίκα που έμελε να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων. Την αιτία του Τρωικού Πολέμου. Την Ωραία Ελένη.

Το αυγό που είχε γαλάζιο χρώμα περιήλθε στην κατοχή της Λήδας, της γυναίκας του Βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω. Λέγεται ότι το βρήκαν οι βοσκοί και της το έδωσαν ή ότι της το έστειλε ο Ερμής. Η Βασίλισσα φύλαξε το αυγό μέχρι που γεννήθηκε η Ωραία Ελένη.

Ελληνική Μυθολογία: Οι Τρομακτικές Θεότητες

Ο Δίας και η Λήδα

Υπάρχει όμως και μία άλλη ιστορία για την ένωση του Δία μεταμορφωμένου σε κύκνο όχι με την Νέμεσις αλλά με τη Λήδα. Το όνομα Λήδα προέρχεται από το μικρασιάτικο «λάδα» που σημαίνει «γυναίκα». Επομένως, σύμφωνα με αυτόν το μύθο ο Πατέρας των θεών και ανθρώπων ενώθηκε με την πρώτη θηλυκή ύπαρξη στον κόσμο, τη γυναίκα. Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης. Ήταν ακόμη νεαροί οι δίδυμοι γιοι του Δία όταν η μητέρα τους Λήδα γέννησε το αυγό. Τότε οι δυο τους προσέφεραν το ξεχωριστό αυτό αυγό στους θεούς και επάνω στο θυσιαστήριο ξεπετάχτηκε η αδερφή τους η Ελένη.

Άλλοι πάλι έκαναν λόγο για δύο αυγά. Από όπου από το ένα βγήκε η Ωραία Ελένη και από το άλλο οι Διόσκουροι.

Ελληνική Μυθολογία: Οι Κόρες του Νηρέως

Ονειροκρίτης Ταρωτώ! Πλήρης και Αναλυτικός!

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles