Ο Δίας, η Μνημοσύνη και οι Μούσες
Ο Δίας και η Μνημοσύνη
Ο Δίας, η Μνημοσύνη και οι Μούσες. Ο Δίας ενώθηκε και με την έτερη κόρη της Γαίας, τη Μνημοσύνη. Λέγεται ότι στο γλέντι του γάμου ο πατέρας των θεών και ανθρώπων ρώτησε τους καλεσμένους τι ήταν αυτό που έλειπε. Και εκείνοι απάντησαν, οι Μούσες. Τότε ο μεγάλος Δίας γέννησε τις θεότητες αυτές. Οι Μούσες έφερναν στους ανθρώπους τη λησμονιά και λήθη. Τους έκαναν να ξεχνούν τους πόνους και τα δεινά. Η Λήθη ήταν ποτάμι που άνηκε στον Κάτω Κόσμο. Εκεί βρισκόταν και η πηγή της Μνημοσύνης. Επίσης, πηγή της Λήθης, όπως και η πηγή της Μνημοσύνης συναντάμε και στην περιοχή της Βοιωτίας.
Οι Μούσες κατοικούσαν στο όρος Ελίκωνας. Όμως τόπος τους θεωρούνταν τόσο η Πιερία όσο και ο Όλυμπος, η οικία του πατέρα τους. Λέγεται ότι οι αυτές οι θεότητες έχρισαν ποιητή τον Ησίοδο. Τη στιγμή που έβοσκε τα κοπάδια του τον πλησίασαν και του αποκάλυψαν τα πάντα για την προέλευση των θεών. Κι έτσι εκείνος μπόρεσε να τα μεταδώσει στους ανθρώπους μέσα από τα ποιήματα και τις διηγήσεις του.
Ελληνική Μυθολογία: Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών

Ο Δίας, η Μνημοσύνη και οι Μούσες.
Οι Μούσες
Για την ένωση του Δία με τη Μνημοσύνη ο Ησίοδος αναφέρει τα εξής: το ζευγάρι πέρασε 9 μήνες μακριά από τους άλλους θεούς και έφερε στον κόσμο εννέα θυγατέρες. Την Κλειώ, την Ευτέρπη, τη Θάλεια, τη Μελπομένη, την Τερψιχόρη, την Ερατώ, την Πολύμνια, την Ουρανία και την Καλλιόπη. Οι Μούσες έμεναν στον Όλυμπο, μαζί με τις Χάριτες και τον Ίμερο, και στο μυαλό τους είχαν μόνο το χορό και το τραγούδι. Όλες τους είχαν εξαίρετη φωνή. Το γλυκό τραγούδι τους αντηχούσε στα βουνά της Πιερίας και οι ύμνοι τους τύλιγαν τις βουνοκορφές. Όποιον αγαπούσαν οι εννέα θυγατέρες με τη μελιστάλαχτη φωνή έκαναν να στάζουν από το στόμα του λόγια γλυκά και τραγούδι μελωδικό.
Οι Μούσες ονομάζονταν και Μνείαι, δηλαδή ο πληθυντικός της Μνημοσύνης. Επίσης, δεν αναφέρονται πάντα εννέα. Μία αφήγηση κάνει λόγο για τρεις Μούσες, τη Μελέτη, τη Μνήμη και την Αοίδη. Τα ονόματα αυτά σχετίζονται με το έργο και την έμπνευση των ποιητών. Οι ποιητές ταυτίζονταν τόσο πολύ με τις Μούσες που τις περίμεναν να κατέβουν από τον ουρανό και συχνά αναφέρονταν σε αυτές στον ενικό αριθμό. Η Μούσα τους που θα έρθει να τους φέρει τι άλλο από την έμπνευση.
Άλλη ιστορία αναφέρει τις Μούσες ως κόρες του Ουρανού και της Γαίας.
Ελληνική Μυθολογία: Αφροδίτη και Αγχίσης
Ελληνική Μαγεία μόνο από το Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες
Ο μύθος για τις πλαστές και τις αληθινές Μούσες
Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ο Πίερος από την Μακεδονία έφερε στον Ελίκωνα εννέα νεαρά κορίτσια. Αυτά τα κορίτσια τα έλεγαν Πιερίδες και λατρεύτηκαν ως Μούσες. Όταν νικήθηκαν στο τραγούδι από τις γνήσιες Μούσες οι Πιερίδες μεταμορφώθηκαν σε πουλιά και κανένας δεν τις άκουγε πια. Αντίθετα, όταν τραγουδούσαν οι Μούσες όλο το σύμπαν ήταν προσηλωμένο στη μελωδία τους. Η γη, ο ουρανός, η θάλασσα, τα ποτάμια. Τόσο εξυψωτικό ήταν το τραγούδι τους που ο Ελίκωνας υψωνόταν στον ουρανό και ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο, αναγκαζόταν να πετάξει ψηλά να τον επαναφέρει σε τάξη.
Η ιστορία όμως αυτή για τις πλαστές και τις αληθινές Μούσες λέγεται ότι δημιουργήθηκε πολύ αργότερα. Άλλωστε ήταν αλήθεια ότι οι Μούσες πράγματι μπορούσαν να μεταμορφώνονται σε πουλιά και να τραγουδούν όπως οι Σειρήνες.