Ο Δίας, η Ευρυνόμη και οι Χάριτες

Ο Δίας και η Ευρυνόμη

Ο Δίας, η Ευρυνόμη και οι Χάριτες. Πολλές είναι οι αφηγήσεις που παρουσιάζουν τον Δία ως άνδρα κατακτητή. Η Ευρυνόμη αρχαία θεότητα και μία από τις σαράντα κόρες του Ωκεανού και της Τηθύος (βλ. Κεφάλαιο «Οι Θεότητες του Ωκεανού») θεωρείται μία από τις κατακτήσεις του. Η Ωκεανίδα Ευρυνόμη λατρευόταν σε ένα κρυφό ναό στην Αρκαδία, όπου αναπαρίσταται ως γυναίκα με ουρά ψαριού δεμένη με χρυσές αλυσίδες να αναδύεται από τη θάλασσα. Τον ναό αυτό άνοιγαν οι Αρκάδες μόνο μια φορά τον χρόνο, πάντα την ίδια ημέρα, και προσέφεραν θυσίες στη θεά. Πιστευόταν ακόμα ότι «Ευρυνόμη» ήταν μία επίκληση της θεάς Αρτέμιδος.

Η Ευρυνόμη κυριάρχησε μαζί με τον Οφίων ή Οφιονεύς (θεότητα με σώμα φιδιού) στους Τιτάνες πολύ πριν από τον Κρόνο και τη Ρέα. Οι δυο τους κατοικούσαν στον Όλυμπο όταν ακόμα ο μικρός Δίας μεγάλωνε στο σπήλαιο (βλ. Κεφάλαιο «Δίας, Ο Πατέρας των θεών και των ανθρώπων». Όταν ο Κρόνος και η Ρέα απαίτησαν από το ζευγάρι των Τιτάνων να μετακομίσουν από τον Όλυμπο και ο Κρόνος επιβλήθηκε στη μάχη του Οφίωνα, η Ευρυνόμη επέστρεψε εκεί που άνηκε, στη θάλασσα. Ο Δίας όμως την αγάπησε και την πήρε για γυναίκα του. Μαζί της έκανε τις Χάριτες.

Δείτε και εδώ: Οι Θεότητες του Ωκεανού

Ο Δίας, η Ευρυνόμη και οι Χάριτες

Ο Δίας, η Ευρυνόμη και οι Χάριτες

Οι Χάριτες

Οι Χάριτες ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία τρεις. Αναπαραστάθηκαν γυμνές όπως η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη. Αποκαλούνταν ως η «Τριπλή Αφροδίτη». Τα αγάλματά τους έδειχναν τρεις πανέμορφες κοπέλες οι δύο να κοιτούν μπροστά και η τρίτη, η μεσαία, να έχει γυρισμένη την πλάτη. Η λατρεία τους στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον Ορχομενό Βοιωτίας. Σύμφωνα με το μύθο οι τρεις θυγατέρες του Δία έπεσαν από τον ουρανό ως τρεις ακατέργαστες πέτρες και λαξεύτηκαν σε όμορφες κοπέλες: την Αγλαΐα, την Ευφροσύνη και τη Θάλεια.

Οι Χάριτες προσωποποιούσαν τη χάρη και την ευθυμία αρχικά μέσα στη φύση και αργότερα στη καθημερινότητα των ανθρώπων. Όλα τα όμορφα και καλά των ανθρώπων προέρχονταν από τις Χάριτες.

Στη Λακωνία λάτρεψαν δύο Χάριτες, τη Κλήτα και τη Φάεννα, ονόματα που παρέπεμπαν στις φάσεις της σελήνης. Ενώ στην Αθήνα τιμούσαν την Αυξώ και την Ηγεμόνη. Όλα ονόματα που φανέρωναν την ουράνια προέλευση των Χάριτων.

Σχετικό άρθρο: Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών

Σας ενδιαφέρει: Η Ελληνική Μαγεία Ζωντανεύει Εδώ, Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles