Ο Δαναός και οι Δαναΐδες| Ελληνική Μυθολογία

Ο Δαναός και οι Δαναΐδες. Ο Βήλος και ο Αγήνορος ήταν οι δίδυμοι γιοι που απέκτησε ο Ποσειδώνας από τη Λιβύη, στην μακρινή Αφρική. Ο Βήλος έκανε επίσης δίδυμα, τον Δαναό και τον Αίγυπτο. Από τα δύο αυτά αδέρφια χαρακτηριστικό ήταν ότι ο πρώτος απέκτησε πενήντα κόρες, τις Δαναΐδες, και ο δεύτερος πενήντα γιους. Ο πατέρας τους μοίρασε το βασίλειό του στα δύο. Έδωσε το δυτικό τμήμα, την Λιβύη, στον Δαναό και το ανατολικό, την Αραβία, στον Αίγυπτο, από όπου και μετονομάστηκε σε Αίγυπτος.  

Τα δύο αδέρφια όμως απέκτησαν διαφορές και ο Δαναός φοβούμενος τον Αιγύπτιο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Λιβύη. Για να προστατέψει τις κόρες του από τους γιους του Αιγύπτιου κατασκεύασε πλοίο και ταξίδεψαν όλοι μαζί για την Ελλάδα. Ο προορισμός τους ήταν το Άργος, η πατρίδα του ποτάμιου θεού Ινάχου, από το γένος του οποίου κράταγαν και οι ρίζες των δίδυμων αδερφών. Η κόρη του Ίναχου, η Ιώς, θεωρούνταν προγιαγιά του Βήλου και του Αγήνορος. 

ερωτική συναστρία

Ο Δαναός και οι Δαναΐδες| Οι Δαναΐδες

Οι Δαναΐδες δεν ήταν σαν τις κοινές γυναίκες. Έπαιρναν μέρος στις αρματοδρομίες και κυνηγούσαν σαν άντρες. Φορούσαν πανοπλία και ήταν πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Όπως για παράδειγμα τα πενήντα ξαδέρφια τους που τις ορέγονταν και τις ήθελαν για νύφες με το ζόρι. Ακόμη και κωπηλάτησες στο πλοίο τους πατέρας τους μπήκαν οι δυναμικές αδερφές. Ήταν γυναίκες πολεμίστριες σαν τις Αμαζόνες. 

Το πλοίο με τις πενήντα κωπηλάτισσες έφτασε τελικά στο Άργος. Ο Δαναός μόλις έφτασε απαίτησε από τον βασιλιά Γελάνορα τον θρόνο. Πίστευε ότι είχε κάθε δικαίωμα εφόσον προερχόταν από το γένος της Ιούς και του βασιλιά Ινάχου του Άργους. Ο λαός θα αποφάσιζε για την κατάληξη του θρόνου με δημοψήφισμα. Εκείνη ακριβώς την ημέρα όμως ένας λύκος μπήκε στην πόλη και επιτέθηκε σε έναν ταύρο. Ο Δαναός πάλεψε με τον λύκο, τον σκότωσε και ο λαός είδε στα μάτια του νικητή ένα νέο βασιλιά. Κι έτσι του παραχώρησε την κυριαρχία της πόλης.

ονειροκριτης ταρωτω oneirokritis taroto

Ο Δαναός και οι Δαναΐδες| Το τέχνασμα του Δαναού

Ο Δαναός ύστερα από αυτό ίδρυσε έναν ναό προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Το Λύκιο Απόλλωνα. Αναγκάστηκε όμως να αποδεχθεί τους ανιψιούς του Αιγυπτιάδες για συζύγους των θυγατέρων του που είχαν ήδη φτάσει στο Άργος. Είχε βάλει όμως κακό σκοπό με το νου του. Συμβούλεψε τις πενήντα κόρες του την πρώτη νύχτα τους γάμου τους να σκοτώσουν τους συζύγους τους. Έτσι, σύμφωνα με τις οδηγίες του πατέρας τους οι κόρες έκοψαν με μαχαίρι τα κεφάλια των ανδρών τους και τα πέταξαν στα νερά της Λέρνας. Όλες εκτός από μία.

Η Υπερμήστρα που ερωτεύτηκε τον ξάδερφό της Λυγκέα δεν τον σκότωσε με αποτέλεσμα οι αδερφές της και ο πατέρας της την κατηγόρησαν για προδοσία. Την έκλεισαν σε μία φυλακή και αποφάσισαν να τη δικάσουν. Σύμφωνα με το μύθο η Αφροδίτη καταφθάνει στο δικαστήριο ως συνήγορος της Υπερμήστρας για την υπερασπιστεί. Και φυσικά η θεά της ομορφιάς με όμορφα λόγια εξυμνώντας το μεγαλείο της αγάπης καταφέρνει τελικά να τους πείσει και να τη σώσει.

Ο Λυγκεύς εντωμεταξύ είχε δραπετεύσει με τη βοήθεια της αγαπημένης του για τη Λυρκεία. Όταν η Υπερμήστρα αθωώθηκε ο σύζυγός της επέστρεψε για να γίνει μετά το Δαναό ο επόμενος βασιλιάς του Άργους.


Ο Δαναός και οι Δαναΐδες| Η μοίρα των Δαναΐδων

Με διαταγή του Δία, ο Ερμής και η Αθηνά εξάγνισαν τις Δαναΐδες για τους φόνους των συζύγων τους. Σύμφωνα όμως με νεότερο μύθο ο Λυγκέας σκότωσε το Δαναό και τις κόρες που έπραξαν φόνο. Όλες εκτός από μία, την Αμυμώνη που το όνομά της σημαίνει «αθώα». Οι Δαναΐδες σύμφωνα με την παράδοση κατέληξαν στον Άδη να μεταφέρουν και να ρίχνουν νερό σε ένα πιθάρι χωρίς πυθμένα, τον «Πίθος των Δαναΐδων». Αυτή ήταν και η τιμωρία τους για τη δολοφονία των Αιγυπτιαδών.

 
Ο Δαναός και οι Δαναΐδες| Η Αμυμώνη

Λίγο μετά την άφιξή των Δρυϊδων στο Άργος, ο Δαναός έστειλε την Αμυμώνη να φέρει νερό για θυσία που ήθελα να τελέσει στον κόλπο της Λέρνας. Στην περιοχή όμως εκεί ο Ποσειδώνας είχε αποξηράνει όλες τις πηγές ως τιμωρία επειδή η Αργολίδα είχε περάσει στην προστασία της Ήρας με τη βοήθεια του Ίναχου. Εκείνη την ημέρα ο Ποσειδώνας έσωσε την Αμυμώνη από ένα Σάτυρο που την άρπαξε και προσπάθησε να τη βιάσει. Ο θεός απέκτησε μαζί με την Αμυμώνη ένα γιο, τον Ναύπλιο, και την έκανε νύμφη των νερών όλων των πηγών της Λέρνας που ξεπήδησαν μόνο γι αυτήν. Έτσι, η αθώα κόρη του Δαναού πρόσφερει στο Άργος τις πολύτιμες πηγές και το νερό.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles