Ο άθλος του Κάδμου

Ο άθλος του Κάδμου . Η αγελάδα από το κοπάδι του Πελάγοντα με το φεγγάρι στη ράχη που ακολουθούσε ο Κάδμος ξάπλωσε από την κούραση στη γη. Τότε ο ήρωας ετοιμάστηκε για τη θυσία («Κάδμος και Αρμονία | Ελληνική Μυθολογία»). Έστειλε τους συντρόφους του να φέρουν νερό από την πηγή του Άρη. Στην πηγή του θεού του πολέμου κατοικούσε όμως ένα τρομερό φίδι που σκότωσε τους συντρόφους του μέλλοντα βασιλιά της Βοιωτίας. Έτσι εκείνος έπρεπε να φέρεις εις πέρας μόνος του την αποστολή σε τούτη την αρχέγονη γη.

Ο Κάδμος πράγματι κατάφερε χωρίς όπλα παρά με μόνο μία πέτρα να σκοτώσει το φίδι της Άρειας πηγής.


Ο άθλος του Κάδμου | Ο Κάδμος δημιουργεί το λαό της Βοιωτίας

Πολλοί αφηγητές αναφέρουν ότι ο ήρωας δεν τα κατάφερε μόνος του αλλά με τη βοήθεια των θεών, του Άρη και της Αθηνάς. Και ότι η θεά τον συμβούλεψε μο να σπείρει τα δόντια του τρομερού φιδιού στη γη. Από τη σπορά των δοντιών γεννήθηκαν οπλισμένοι πολεμιστές. Ο Κάδμος όμως φοβούμενος τους νεογέννητους πολεμιστές για να αμυνθεί άρχισε να πετά ανάμεσά τους πέτρες. Εκείνοι μην μπορώντας να δουν από που ερχόταν η απειλή (τα μάτια τους δεν είχαν ανοίξει ακόμη), άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους. Με αυτό το τέχνασμα οι περισσότεροι εχθροί αλληλοεξουδετερώθηκαν για να μείνουν στο τέλος μόνο πέντε. Οι πέντε «σπαρτοί» όπως τους έλεγαν. Ο Χθόνιος, ο Εχίων, ο Πέλωρ, ο Υπερήνωρ και ο Ουδαίος.

Από τον άοπλο Κάδμο και τους οπλισμένους «σπαρτούς» προήλθαν οι απόγονοι του λαού της Βοιωτίας.

ονειροκριτης ταρωτω oneirokritis taroto

Ο άθλος του Κάδμου | Ο γάμος του Κάδμου και της Αρμονίας

Ύστερα από τον αυτόν τον άθλο τελέστηκαν οι γάμοι του Κάδμου και της Αρμονίας. Κι έτσι ο βασιλιάς της Βοιωτίας ενώθηκε με «εκείνη που συνδέει», όπως ο Διόνυσος ενώθηκε με την Αριάδνη («Διόνυσος και Αριάδνη»). Σε αντίθεση με τους Σαμοθράκες που ανέφεραν για γονείς της Αρμονίας τον Δία και την Ηλέκτρα, οι Θηβαίοι τη θεωρούσαν παιδί της Αφροδίτης και του Άρη. Ίσως όμως πάλι η Ηλέκτρα να ήταν για αυτούς ένα πρόσωπο της θεάς του έρωτα και ταυτόχρονα η Αρμονία μία νεότερη Αφροδίτη. Άλλωστε τα δύο αυτά ονόματα στην ελληνική μυθολογία ταυτίζονται ιδιαίτερα μεταξύ τους.

Το νεόνυμφο ζευγάρι τίμησαν όλοι οι θεοί και φυσικά οι Μούσες. Τέτοιος γάμος είχε να γίνει στη γη από τότε που ένας άλλος ήρωας, ο Πηλέας, παντρεύτηκε νύφη με θεϊκή προέλευση, τη Θέτις («Η Θέτις, Ελληνική Μυθολογία»). Το ζευγάρι πορευόταν στην γαμήλια πομπή με άμαξα που συνόδευε ο θεός Απόλλων και οι Μούσες με το τραγούδι τους.


Ο άθλος του Κάδμου | Τα γαμήλια δώρα του Κάδμου

Αναφορά στην ιστορία γίνεται και για τα γαμήλια δώρα του Κάδμου προς τη μέλλουσα σύζυγό του. Ένα πέπλο από την Αθηνά και ένα περιδέραιο, έργο του Ηφαίστου, από την Αφροδίτη. Τα θεϊκά δώρα ωστόσο δεν έφεραν τύχη στο ζευγάρι, το αντίθετο μάλιστα. Και οι τέσσερις κόρες του ζευγαριού είχαν άσχημη κατάληξη. Η Σεμέλη βρήκε τραγικό θάνατο από τον κεραυνό του Δία, η Αγαύη παραφρόνησε και κατασπάραξε το γιο της, η Αυτονόη κατέληξε να μαζεύει τα κόκκαλα του Ακταίονος και η Ινώ πήδηξε στη θάλασσα με τον Παλαίμονα. Μαζί με τη Σεμέλη κάηκε και το παλάτι του Κάδμου. Ο μόνος που απέμεινε από την οικογένεια ήταν ο γιος του ζευγαριού Ποδύδωρος (αυτός με τα πολλά δώρα). Ο συνεχιστής του γένους και επόμενος βασιλιάς της Θήβας.


Ο άθλος του Κάδμου | Η κατάληξη του Κάδμου και της Αρμονίας

Για το βασιλικό ζευγάρι έλεγαν ότι έφυγε από τη Θήβα επάνω σε μία βοϊδάμαξα με προορισμό την Ιλλυρία. O Κάδμος έγινε βασιλιάς της Ιλλυρίας και απέκτησε με την Αρμονία έναν ακόμη γιο, τον Ιλλυριό. Έλεγαν μάλιστα ότι ο γιος ανατράφηκε από ένα φίδι με πολύ μεγάλη δύναμη. Αυτό ίσως συνδέεται με το γεγονός ότι ο Κάδμος και η Αρμονία σύμφωνα με το μύθο μεταμορφώθηκαν σε φίδια. Ύστερα από αυτό, και με τη σύμφωνη γνώμη των θεών, το ζευγάρι έφυγε με προορισμό τη γη των μακάρων («Ιστορίες για τον Κάτω Κόσμο»).

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles