Ο ανταγωνισμός του Προμηθέα με τον Δία

Ο ανταγωνισμός του Προμηθέα με τον Δία. Στον Προμηθέα έπεσε ο ρόλος του διαχωρισμού των ανθρώπων από τους θεούς, όπως θα δούμε παρακάτω, καθώς και της τελειοποίησή τους. («Το ανθρώπινο γένος, Η αρχή Β μέρος»). Ένα ον σχηματισμένο από χώμα ή δημιουργημένο από τα μυρμήγκια («Το ανθρώπινο γένος, Η αρχή Α μέρος») θεωρούνταν ατελές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται την επέμβαση κάποιου δημιουργού για να μπορεί να ζει κανονικά ως ανθρώπινο ον.

Η Ελληνική Μυθολογία από την αρχή του κόσμου…

Προμηθέας και Δίας

Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία σε όλη αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στον Προμηθέα και τον Δία. Κι αυτό επειδή ο «δημιουργός» προκάλεσε ένα είδος ανταγωνισμού με τον Πατέρα των θεών και ανθρώπων. Εννοείται ότι ο Προμηθέας, ο Επιμηθέας αλλά και όλοι οι άνθρωποι μαζί δεν ήταν αρκετοί για να νικήσουν τον παντοδύναμο Δία. Το αποτέλεσμα ήταν τα δύο αδέρφια να χάσουν τον άνισο αυτό αγώνα εναντίον των θεών του Ολύμπου. Τότε, ο Προμηθέας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν τους παραχώρησε το δώρο της φωτιάς. Η πρώτη γυναίκα, η Πανδώρα, ήταν το δεύτερο δώρο που δόθηκε στο αρσενικό γένος. Η πρώτη γυναίκα ήταν δώρο προς τον άνθρωπο από τους ίδιους στους θεούς και σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία δε δόθηκε για καλό.

Ο Προμηθέας εξαπατά τον Δία

Προμηθέας σημαίνει «αυτός που προνοεί», αντιθέτως Επιμηθέας «αυτός που σκέφτεται εκ των υστέρων». Κάπως έτσι σκέφτονταν και δρούσαν τα δύο αδέρφια, ενώ τα ονόματα αυτά και η ερμηνεία τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τους ανθρώπους.

Όταν λοιπόν θεοί και άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μηκώνη για να διαχωρίσουν τις εξουσίες μεταξύ τους. Ο Δίας ανέθεσε στον Προμηθέα μέσω μίας ιερής θυσίας να κάνει τη μοιρασιά στη γη. Εκείνος αντιθέτως προσπάθησε εξ αρχής να εξαπατήσει τον Δία. Η μοιρασιά θα γινόταν ως εξής: Ο γιος του Ιαπετού κομμάτιασε έναν ιερό ταύρο. Κράτησε φυλαγμένα τα καλύτερα κομμάτια με το κρέας και τα έντερα γι αυτόν και τους ανθρώπους του. Στο Δία τύλιξε μόνο τα κόκκαλα του ζώου. Τα οποία κάλυψε με μεγάλη ποσότητα λίπους ώστε να μη φαίνεται η απάτη.

Ύστερα ζήτησε από τον Δία, που ήδη είχε καταλάβει τις προθέσεις του Προμηθέα γνωρίζοντας την πονηριά του, να διαλέξει ένα κομμάτι της αρεσκείας του. Ο Δίας έπιασε ένα άσπρο κομμάτι λίπους για να ανακαλύψει ευθύς αμέσως τα κόκκαλα που κρύβονταν από κάτω. Ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων γίνεται έξαλλος με το γιο του Ιαπετού. Για αυτήν του την προσπάθεια να τον κοροϊδέψει η τιμωρία του Δία ήταν να κρύψει τη φωτιά από τους απογόνους των Μελίων.

Ο Προμηθέας κλέβει τη φωτιά από τους θεούς για λογαριασμό των ανθρώπων

Ο Προμηθέας όμως κατάφερε και την πήρε πίσω για να την δώσει στους ανθρώπους. Πώς έγινε αυτό; Από ιστορίες που διασώζονται ο Προμηθέας έφτασε κρυφά στο παλάτι των θεών στον Όλυμπο και έκλεψε τη φωτιά μέσα από την εστία. Στη συνέχεια έκρυψε τη φλόγα της μέσα σε ένα κούφιο κομμάτι ξύλου, έναν αρχαίο δαυλό, και κατέβηκε τρέχοντας τον Όλυμπο, χαρούμενος που θα συναντούσε τους ανθρώπους και θα τους έδινε πίσω το θεϊκό δώρο. Άλλες διηγήσεις αναφέρουν ότι ο Προμηθέας άναψε τη φλόγα του δαυλού φτάνοντας ως τον Ήλιο και ότι η Αθηνά Παλλάδα βοήθησε τον γιο του Ιαπετού στο έργο αυτό.

Μέντιουμ Άρης

Μέντιουμ Άρης

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles