Οι Κόρες του Νηρέως

Οι Κόρες του Νηρέως. Η Ωκεανίδα Δωρίς και ο Νηρέας έκαναν πενήντα κόρες, τις φημισμένες Νηρηίδες. Οι γνωστές αυτές θεότητες της θάλασσας είχαν θεληματική εμφάνιση και συχνά τις βλέπουμε να αναπαριστώνται, άλλοτε με ρούχα και άλλοτε γυμνές, επάνω σε μυθικά ζώα της θάλασσας ή καβάλα στο θεό Τρίτωνα.

Οι Κόρες του Νηρέως

Τα ονόματα των 50 Νηρηίδων σύμφωνα με τον Ησίοδο είναι τα εξής:
Αγαύη, Ακταίη, Αλία, Αλιμήδη, Αμφιτρίτη, Αυτονόη, Γαλάτεια, Γαλήνη, Γλαύκη, Γλαυκονόμη, Δυναμένη, Δωτώ, Ερατώ, Ευαγόρη, Ευάρνη, Ευδώρα, Ευκράντη, Ευλιμένη, Ευνίκη, Ευπόμπη, Ηιόνη, Θεμιστώ, Θέτις, Θόη Ιπποθόη, Ιππονόη, Κυματολήγη, Κυμοδόκη, Κυμοθόη, Κυμώ, Λαομήδεια, Λειαγόρη, Λυσιάνασσα, Μελίτη, Μενίππη, Νημερτής, Νησαίη, Νησώ, Πανόπεια, Πασιθέα, Πολυνόη, Ποντοπόρεια, Προνόη, Πρωτομήδεια, Πλωτώ, Πρωτώ, Σαώ, Σπηιώ, Φέρουσα, Ψαμάθη.

Από τα ονόματά τους συμπεραίνουμε ότι κάθε θεότητα είχε και μία ξεχωριστή ιδιότητα. Για παράδειγμα, η Πλωτώ που πλέει, η Σαώ που σώζει, η Σπηιώ, η κάτοικος των σπηλαίων, η Κυματολήγη που καταπραΰνει τα κύματα, η Ψαμάθη, η θεά της άμμου, η Νημέρτης, η αλάνθαστη θεά που λέει πάντα την αλήθεια και γι αυτό μοιάζει στον πατέρα της («Οι Θεότητες του Ωκεανού»), η Ευδώρα που φέρνει τα καλά δώρα, κ.α.

Για την ακρίβεια, ο Ησίοδος αναφέρει ακόμη μία Νηρηίδα, την Δωρίς. Πρόκειται στην ουσία για διπλή αναφορά της Ευδώρας εφόσον είναι ονόματα με την ίδια σημασία.

Σε άλλες αρχαίες αναφορές μπορεί να συναντήσουμε διαφορετικά ή και περισσότερα ονόματα για της Νηρηίδες. Για παράδειγμα, στον Όμηρο συναντάμε την Αψευδής, δηλαδή τη θεότητα που δεν λέει ποτέ ψέματα (όπως και ο Νηρέας). Πολλές φορές τις Νηρηίδες θα τις δούμε γραμμένες και ως Δωρίδες (από το όνομα της μητέρας τους).

Οι Θεές της Θάλασσας

Οι θεές της θάλασσας ήταν επίσης και θεές μάντισσες. Από τις αρχαιότερες, η Τηθύς κατείχε ένα Μαντείο στους Ετρούσκους. Οι εγγονές της Τυθύος, δηλαδή οι κόρες του Νηρέως, λέγεται ότι είχανε σώσει κάποιους ναυτικούς από θαλάσσιο κίνδυνο. Επίσης, ότι αυτές αποκάλυψαν στους θνητούς τα μυστήρια του Διονύσου και της Περσεφόνης.

Ο Νηρέας σύμφωνα με τη μυθολογία εκτός από τις θυγατέρες του είχε και ένα γιο τον Νηρίτη. Για αυτόν όμως γίνεται λόγος παρακάτω («Οι εραστές της Αφροδίτης»).

Μάχες Θεών και Τιτάνων – Τυφωεύς

Η Ελληνική Μαγεία στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles