Κάβειροι και Τελχίνες | Ελληνική Μυθολογία

Κάβειροι και Τελχίνες. Οι Κάβειροι όπως και οι Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαίοι («Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαίοι») ήταν επίσης ιερείς της Μεγάλης Μητέρας των Θεών. Ονομάστηκαν έτσι από το βουνό Κάβειρος των οροσειρών της Φρυγίας στη Μικρά Ασία. Οι Κάβειροι ερχόμενοι από τον τόπο γέννησής τους προς τα δυτικά έκαναν στάση στη Σαμοθράκη. Η Μεγάλη Μητέρα εγκαταστάθηκε μαζί με τα παιδιά της στο ελληνικό νησί και έγινε δασκάλα του Ορφέα. Οι νάνοι υπηρέτες της Μεγάλης Μητέρας των Θεών κρατούσαν μυστικό τον τρόπο με τον οποίο είχαν προέλθει. Εκεί, στη Σαμοθράκη, λέγεται ότι οι Κάβειροι προσηλύτισαν τους κατοίκους του νησιού στη μαγεία της μυστικής λατρείας.
Κάβειροι και Τελχίνες. Στην Ελλάδα τα μυθικά αυτά πλάσματα λατρεύονταν σαν Μεγάλοι Θεοί. Για τους ναυτικούς οι θεοί αυτοί ήταν σωτήριοι καθώς τους επικαλούνταν όταν κινδύνευαν.

Κάβειροι και Τελχίνες. 

Κάβειροι και Τελχίνες.

Οι Κάβειροι

Οι Θεότητες του Ωκεανού
Στη Λήμνο οι Κάβειροι ήταν σιδηρουργοί και ονομάζονταν Ηφαίστειοι. Λέγεται ότι οι μητέρα των Καβείρων, η Καβειρώ (ή αλλιώς κατά την ελληνική μυθολογία, Ρέα, Δήμητρα, Εκάτη και Αφροδίτη) ήταν κόρη του Πρωτέα και σύζυγος του Ήφαιστου. Μαζί απέκτησαν ένα γιο τον Κάδμιλο. Από τον Κάδμιλο γεννήθηκαν τρεις γιοι και τρεις κόρες. Αυτά τα παιδιά ήταν οι μυστηριακοί θεοί Κάβειροι και οι Καβείριες Νύμφες. Έτσι τουλάχιστον λατρεύονταν στην Λήμνο.

Κάβειροι στη Μακεδονία

Η Γέννηση της Αφροδίτης

Στη Μακεδονία υπήρχε ένας άλλος μύθος για τους Μεγάλους Θεούς. Λέγεται ότι υπήρχαν κάποτε τρεις Κορύβαντες που ήταν αδέλφια. Τα δύο αδέλφια σύμφωνα με την ιστορία σκότωσαν τον τρίτο και μετέφεραν το κεφάλι του στεφανωμένο και τυλιγμένο σε κόκκινο πανί να το θάψουν στους πρόποδες του Ολύμπου. Έπειτα μετέφεραν το καλάθι των μυστηρίων με το φαλλό του Διονύσου στη χώρα των Ετρούσκων.

Είναι γνωστό ότι οι Καβείροι συνδέονταν με τα μεγάλα μυστήρια που περιελάμβαναν μυήσεις και θυσίες, τα οποία λάμβαναν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στη Σαμοθράκη υπήρχε το Άδυτο του θυσιαστηρίου όπου κοσμούταν από δύο φαλλικά αγάλματα. Ωστόσο, υπήρχε και ένα τρίτο άγαλμα η θέα του οποίου ήταν αόρατη για τους μη μυημένους. Το αθέατο άγαλμα συνδεόταν με τη Μεγάλη Μητέρα των Θεών και λεγόταν ότι ήταν ο μικρότερος γιος και εραστής της, ο Άττις («Άττις και Άγδιστις»).

Οι Τελχίνες

Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαιοί
Ας μιλήσουμε όμως τώρα για τους Τελχίνες. Στη Ρόδο οι ιερείς της Μεγάλης Μητέρας ονομάζονταν Τελχίνες και παρουσιάζονταν ως υποχθόνιες θεότητες. Θεωρούνταν μάγοι κακοί, οι οποίοι δεν αποκάλυπταν τα μυστικά της τέχνης τους. Σύμφωνα με τον μύθο οι Τελχίνες ήταν εννιά και ήρθαν αρχικά μαζί με τη Ρέα στη Κρήτη για να αναθρέψουν τον νεογέννητο Δία.  Θεωρούνται ωστόσο και ακόλουθοι του Ποσειδώνα όπου μαζί με την κόρη του Ωκεανού Καφείρα είχαν αναλάβει την ανατροφή του, ιστορία που θα μελετήσουμε σε επόμενο κεφάλαιο.

Τελχίνες στη Τιτανομαχία

Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών
Όταν ο Δίας κυριάρχησε στον κόσμο, οι Τελχίνες για κάποιο λόγο (λέγεται ότι στην Τιτανομαχία πήραν το μέρος τον Τιτάνων) περιέπεσαν στη δυσμένεια του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Δίας να προσπαθήσει να τους εξολοθρεύσει στέλνοντας κατακλυσμό στη Ρόδο. Όμως οι Τελχίνες που προαισθάνθηκαν την καταστροφή εγκαταλείψανε το νησί για να σωθούν. Τότε ο Απόλλωνας τους κυνήγησε και τους εξολόθρευσε αποκαθιστώντας την αδικία.

Η Ελληνική Μαγεία Ζωντανεύει Εδώ, Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles