Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του  ακολουθείται για το Πάσχα. Για τους λαογράφους θεωρείται το τέλος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ξεκινούσαν την Τσικνοπέμπτη και σταματούσαν την Καθαρά Δευτέρα.

Σε πολλές  περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια. Τα πιάτα της ημέρας εκείνης περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Λαγάνες, ταραμάς, ελιές, οστρακοειδή, και η φασολάδα, βρίσκουν τη τιμητική τους.

Δείτε και αυτό: Τεστ: Πόσο Ζηλιάρης Είσαι;

Ο γιορτασμός  της Καθαρής  Δευτέρας  σε πολλές περιοχές ονομάζεται Κούλουμα. Η σημασία της λέξης κούλουμα  έχει λατινική προέλευση.  (κολούμνα = κολώνα ή κούμουλους = σωρός, κορυφή). Η αλβανική προέλευση (κόλουμ = καθαρός). Σημαντικό  συμπλήρωμα της Καθαρής Δευτέρας αποτελεί  και το πέταγμα του χαρταετού. Με τα διάφορα  χρώματα και πολύπλοκα  σχέδια! Από μικρούς και μεγάλους, για να διώξουν μακριά κάθε στεναχώρια του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη! Είναι όλα  πιο χαρούμενα και ευχάριστα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού.

Η έντονη αθυροστομία και η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά της Καθαρής Δευτέρας σε πολλές  περιοχές της Ελλάδος όπως και οι βλάχικοι γάμοι, και τα αλευρώματα καθώς και τα πειράγματα. Ο χορός και το γλέντι δε λείπουν από καμιά γειτονιά της Ελλάδος αφού αυτό προετοιμάζει τους πιστούς για τη μεγάλη σαρακοστή και τη νηστεία που ακολουθεί.

Καλά κούλουμα σε όλους!

Αληθινές Προβλέψεις μόνο από το Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles