Κάδμος και Αρμονία | Ελληνική Μυθολογία – Οι ήρωες
Κάδμος και Αρμονία.Ο Κάδμος ήταν ένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας που τιμήθηκε από ανθρώπους και θεούς. Από τον βασιλιά της Θήβας πήρε και το όνομά της η Ακρόπολή των Θηβών Καδμεία. Το ηρωικό αυτό πρόσωπο ήταν απόγονος της γενιάς που δημιουργήθηκε από την ένωση του Δία με τη μορφή ταύρου και της μεταμορφωμένης σε αγελάδα Ιούς.
Εγγονός του Κάδμου από την κόρη του Σεμέλη ήταν ο Διόνυσος («Ο Διόνυσος της Σεμέλης») και ο Μελικέρτης ή Παλαίμων, ο γιος της άλλης του της κόρης της Ινώς, η οποία μετονομάστηκε σε Λευκοθέα («Διόνυσος και Ινώ»). Και τα δύο του εγγόνια ήταν θεϊκά παιδιά που συνδέθηκαν με τη θάλασσα.

Κάδμος και Αρμονία | Η καταγωγή του Κάδμου
Ο Κάδμος όπως είπαμε ήταν απόγονος της γενιάς που δημιουργήθηκε από την ένωση του Δία και της Ιούς, της κόρης του θεού Ινάχου από το Άργος. Η Ιώ περιπλανώμενη με τη μορφή αγελάδας έφτασε στο Νείλο. Εκεί απόκτησε από τον Δία ένα γιο, τον Έπαρχο, από τη γενιά του οποίου προήλθε και ο Κάδμος.
Σύμφωνα με την ιστορία, ο Κάδμος ως γιος του βασιλιά τις Φοινίκης Αγήνωρ και της βασίλισσας Τηλέφασσας ή Τηλέφης, ψάχνοντας για τη χαμένη αδερφή του Ευρώπη ακολουθώντας τα ίχνη μίας αγελάδας, έφτασε στη Βοιωτία («Ιστορίες από την Κρήτη για τους απόγονους του Δία»). Εκεί ίδρυσε το βασίλειό του και έχτισε την ακρόπολη των Θηβών.
Ο Κάδμος αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία ακόμη και πριν την κυριαρχία του Δία. Όταν ακόμη οι θεοί μάχονταν εναντίον των Τιτάνων για το ποιος θα βασιλεύσει. Εδώ ο βασιλιάς των Θηβών μεταμφιεσμένος σε βοσκόπουλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο υπέρ του Δία. Με ποιον τρόπο;
Ο δράκος Τυφωύς εκείνη την περίοδο είχε κλέψει τα νεύρα του Δία και τα είχε κρύψει σε μία σπηλιά. Ο Κάδμος με την φλογέρα του κατάφερε να μαγέψει τον δράκο και να επιστρέψει τα νεύρα στον κάτοχό τους βοηθώντας το Δία να επανακτήσει τις δυνάμεις του και να νικήσει.

Κάδμος και Αρμονία | Ο Κάδμος συναντά την Αρμονία
Όταν ο βασιλιάς της Φοινίκης Αγήνωρ, έστειλε τους γιους του, Κάδμο, Φοίνιξ και Κίλιξ να βρουν τη αρπαγμένη από το Δία αδερφή τους, ο Κάδμος έφτασε έως τη χώρα των Θρακών. Ήταν ο μόνος που πήρε την αποστολή που τους ανέθεσε ο πατέρας τους σοβαρά. Εκεί, στη Σαμοθράκη, έλεγαν ότι ο Κάδμος βρήκε τη δική του Ευρώπη, την Αρμονία. Γιατί όπως ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη για να την κάνει γυναίκα του, το ίδιο έκανε κι εκείνος με την κόρη του Δία.
Ο Κάδμος συνάντησε την Αρμονία στα Μυστήρια του νησιού της Σαμοθράκης. Βρισκόταν εκεί για την μύησή του όταν είδε για πρώτη φορά την παρθένα κόρη του Δία. Μετά το γάμο τους όπου παρευρέθηκαν οι θεοί φέρνοντας δώρα, ο Κάδμος πήγε να ιδρύσει την πόλη της Βοιωτίας εκτελώντας το χρησμό των Δελφών.
Κάδμος και Αρμονία | Ο Κάδμος στο μαντείο των Δελφών
Άλλοι αναφέρουν ότι στις περιπλανήσεις του ο Κάδμος είχε κοντά του τη μητέρα του Τηλέφασσα που στη χώρα των Θρακών απαντάται με το όνομα Ηλέκτρα. Η Αρμονία έλεγαν μάλιστα σε εκείνες τις περιοχές ότι ήταν κόρη της Ηλέκτρας. Άλλοι ωστόσο αφηγούνται ότι ο γιος του Αγήνορα είχε μαζί του μόνο τους συντρόφους του. Κατά την αναζήτηση της Ευρώπης πέρασε από το μαντείο των Δελφών.
Εκεί έλαβε τα εξής: «Μόλις φύγεις από εδώ θα πάρεις το δρόμο για τη Φωκίδα. Μόλις φτάσεις στο μέρος που έχει τις αγελάδες του ο Πελάγοντας, ακολούθησε εκείνη που στα δυο πλευρά της φέρει το σημάδι της σελήνης (ένα άσπρο σημάδι που θύμιζε πανσέληνο). Μόλις η αγελάδα ξαπλώσει στο έδαφος από την κούραση, στο σημείο αυτό θα τη θυσιάσεις. Και στον πιο ψηλό λόφο της περιοχής θα ιδρύσεις μία πόλη». Έτσι κι έγινε. Ο Κάδμος βρήκε τη σημαδεμένη αγελάδα, την ακολούθησε ως την Βοιωτία και εκεί ίδρυσε την πόλη των Θηβών. Και από τη σημαδεμένη αγελάδα – οδηγό η χώρα αυτή ονομάστηκε Βοιωτία («αγελαδοχώρα»).