Ιστορίες για τον Ωρίωνα Α’ Μέρος
Ο Ωρίωνας και οι Πλειάδες
Ο Ωρίωνας σύμφωνα με τη μυθολογία άνηκε στους γίγαντες. Ήταν ένας πάρα πολύ όμορφος και συνάμα άγριος κυνηγός και συχνά αναφερόταν μαζί με τους Αλωάδες γίγαντες, τον Ώτο και τον Εφιάλτη. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι ο Ωρίωνας ήταν αυτός που κυνήγησε τις Πλειάδες, τις συντρόφισσες της θεάς Άρτεμις στο κυνήγι. Μέχρι που ο Δίας για να γλιτώσουν από τα χέρια του τις έκανε αστέρια στον ουρανό (βλ. άρθρο «Η Μαία, ο Ερμής, ο Πάνας και οι Νύμφες | Ελληνική Μυθολογία»). Τις κοπέλες αυτές έλεγαν ότι τις κυνηγούσε ο Ωρίωνας στην περιοχή της Βοιωτίας για πάνω από πέντε χρόνια. Άλλοι στις διηγήσεις τους αναφέρουν ένα μόνο κορίτσι με το όνομα Πλειόνη ή την Πλειόνη μαζί με τις κόρες της.
ΣΧΕΤΙΚΟ: Φαέθων, ο γιος του Ήλιου
Η προέλευση του Ωρίωνα
Σύμφωνα με μία διήγηση ο Ωρίωνας ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Ευρυάλης, κόρης του Μίνωα. Αυτή η προέλευση συσχετίζει τη στενή σχέση του άγριου κυνηγού με τους δύο επίσης άγριους κυνηγούς από την Κρήτη, τον Ζαγρέα και τον Μίνωα. Υπενθυμίζουμε ότι και ο Μίνωας είχε καταδιώξει άγρια την κόρη του Δία, κυνηγό και φίλη της Άρτεμις, Βριτόμαρτιν (βλ. άρθρο «H Άρτεμις | Διηγήσεις για την Άρτεμις».
Στη Βοιωτία αφηγούνται ότι ο Ωρίωνας προήλθε με ένα διαφορετικό τρόπο τον οποίον θα εξιστορήσουμε εδώ: Στην περιοχή της Τανάγρας κατοικούσε ο Υριέας, ένας καλός οικοδεσπότης που δεν είχε δικά του παιδιά και το όνομά του σχετιζόταν με το μέλι. Άλλοι αναφέρουν στην ίδια ιστορία αντί του Υριέα, τον Οινέα (ή Οινοπίωνα) που το όνομά του σχετιζόταν με το κρασί. Όλοι γνωρίζουν τη σχέση των αρχαίων θεών του Ολύμπου με το κρασί και το μέλι. Δύο αγαθά που δεν έλειπαν ποτέ από το τραπέζι τους.
Σύμφωνα και με τις δύο διηγήσεις λοιπόν μπροστά στον Υριέα (ή αντίστοιχα στον Οινέα) παρουσιάστηκαν τρεις θεοί. Τα τρία ονόματα που αναφέρουν συνήθως είναι του Δία, του Ποσειδώνα και του Ερμή. Και οι τρεις θεοί του Ολύμπου έριξαν το σπέρμα τους σε ένα τομάρι ταύρου. Το ζώο είχε πρώτα προσφερθεί ως θυσία. Έπειτα διέταξαν τον Υριέα να θάψει το γεμάτο τομάρι στη γη. Αφού πέρασαν δέκα μήνες από το παραχωμένο τομάρι του ταύρου με τους σπόρους των θεών αποκαλύφθηκε ένας γίγαντας. Τον γίγαντα αυτό τον έλεγαν Ωρίωνα. Πατέρας του έγινε ο Υριέας.
ΣΧΕΤΙΚΟ: Ήλιος και Σελήνη | Ελληνική Μυθολογία
Ο Ωρίωνας στη Χίο
Στη Χίο αναφέρουν ότι κάποτε ο Ωρίωνας μέθυσε πολύ και βίασε τη γυναίκα του πατριού του Οινοπίωνα, τη Μερόπη. Άλλοι αναφέρουν ότι Μερόπη έλεγαν την κόρη του Βασιλιά Οινοπίωνα της Χίου. Τη θυγατέρα ερωτεύτηκε ο άγριος κυνηγός με αποτέλεσμα να την ακολουθήσει μέχρι το νησί της. Ο πατέρας της Μερόπης όμως δεν άφησε ατιμώρητο τον Ωρίωνα που τόλμησε να μπει στην κάμαρα της κόρης του. Τον μέθυσε με κρασί και αφού κοιμήθηκε τον τύφλωσε και τον πέταξε στη θάλασσα από όπου τον έσωσαν οι θεοί.