Ιστορίες για τον Κάτω Κόσμο

Ιστορίες για τον Κάτω Κόσμο. Το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο ήταν η φοβερή και αιώνια τιμωρία των ασεβών, όπως έχουμε ήδη αναφέρει για τον Τιτυό και τον Φλεγύα. («Οι εχθροί του θεού Απόλλωνα»). Το ίδιο τιμωρούνταν όμως και εκείνοι που έδειχναν ασέβεια στους γονείς τους ή σε έναν οδοιπόρο. Επίσης, οι θεοί έστελναν στον Άδη εκείνους που καταπάτησαν τον όρκο τους ή λεηλάτησαν ναούς. Πολλοί από αυτούς τους ασεβείς καταδιώκονταν στο τελευταίο τους ταξίδι αλύπητα από τις Ερινύες.

Ταξίδια όμως στον Κάτω Κόσμο έκαναν και θεότητες ή ήρωες που είχαν να εκπληρώσουν μία αποστολή. Ένας από αυτούς ήταν ο Ηρακλής όπου κατέβηκε στον Άδη για να φέρει ζωντανό τον Κέρβερο, τον τρομακτικό σκύλο και φρουρό του Κάτω Κόσμου, στον Ευρυσθέα. Κι ακόμη ο Θησέας που κατέβηκε στον Άδη με σκοπό να αρπάξει την Περσεφόνη για χάρη του καρδιακού του φίλου Πειρίθους. Και τέλος, ο ίδιος ο Ορφέας που κατέβηκε στο σκοτεινό βασίλειο για να φέρει πίσω στον κόσμο των ζωντανών τη γυναίκα του Ευρυδίκη.

Τον ποταμό που χώριζε το βασίλειο των νεκρών από των ζωντανών φαίνεται πώς πέρασε σύμφωνα με διηγήσεις και η Δήμητρα αναζητώντας την χαμένη της κόρη, καθώς επίσης και η ιέρεια Κλεόβοια με ένα χρυσό κλαδί στο χέρι για το φύλακα Χάροντα.

ονειροκριτης, ονειροκρητησ,

 

Αναφορές στον Κάτω Κόσμο κάνει όμως και ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος στα έργα του. Σύμφωνα με αυτές ο μυημένος εμφανιζόταν μπροστά στον Άδη και στην Περσεφόνη με ένα στεφάνι από στάχυα στο κεφάλι ή ένα κλαδί στο χέρι.

Ιστορίες για τον Κάτω Κόσμο | Ιστορίες από την Οδύσσεια για τον Κάτω Κόσμο

Ο Ερμής είχε το ρόλο του ψυχοπομπού, ήταν αυτός δηλαδή τις ψυχές στον Άδη. Στην Οδύσσεια τον βλέπουμε να συνοδεύει τους σκοτωμένους μνηστήρες της Πηνελόπης στον Κάτω Κόσμο. Ο Ερμής γενικά αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία ως ο εξουσιαστής των ψυχών. Με το χρυσό ραβδί  του έκλεινε τα μάτια των νεκρών ή -αν το ήθελε- ξύπναγε τους κοιμισμένους. Επίσης, στην Οδύσσεια βλέπουμε τον Οδυσσέα με τη βοήθεια της Κίρκης να φτάνει στα όρια του Κάτω Κόσμου και να περνάει το κατώφλι των νεκρών με σκοπό να βρει το δρόμο της επιστροφής του στην Ιθάκη.

Εκεί ο Οδυσσέας συναντά τα μαρτύρια που περνάνε όλοι εκείνοι που στάθηκαν ασεβής στην επίγεια ζωή τους. Κοντά στις πύλες του Άδη καταφέρνει να δει τον Μίνωα, των Ωρίωνα, τον Τιτυό και άλλους πολλούς. Είδε τον Τάνταλο, τον βασιλιά της Λυδίας να βασανίζεται από πείνα και δίψα. Είδε τον Σίσυφο που κινούσε συνέχεια ένα τεράστιο λιθάρι, είδε τον Θησέα που τον ελευθερώνει τελικά από τα δεσμά του Άδη.

Ιστορίες για τον Κάτω Κόσμο

Ιστορίες για τον Κάτω Κόσμο. Παρόμοιες ιστορίες για τον κόσμο των νεκρών ήταν εκείνες που αναφέρονταν στο νησί των μακάρων. Εδώ κατέληγαν οι πεθαμένοι ήρωες πολέμων, οι αγαπημένοι των θεών. Στο νησί των μακάρων όμως που ταυτίστηκε με τα Ηλύσια Πεδία. Το ταξίδι του θανάτου είχε άλλη μορφή. Εδώ οι μακάριοι έκαναν ιππασία, γυμναστική και έπαιζαν παιχνίδια. Σε όμορφα τοπία με ολάνθιστα λιβάδια και τριαντάφυλλα που μοσχοβολούσαν. Με δέντρα που κρέμονταν χρυσοί οι καρποί.

xartomanteia taroto

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles