Ιστορίες από την Κρήτη για τους απόγονους του Δία

Ιστορίες από την Κρήτη | Ένωση θεού και ανθρώπου

Ιστορίες από την Κρήτη για τους απόγονους του Δία. Δεν ήταν λίγες οι ιστορίες και οι διηγήσεις για την ένωση του Πατέρα των θεών και των ανθρώπων με μία θνητή. Ως εκ τούτου, όπως στην περίπτωση του Δία με τη Λήδα οι καρποί της ένωσης αυτής δεν είχαν πάντα το προνόμιο της αθανασίας. Για παράδειγμα, ο Ηρακλής, ο γιος του Δία και της Αλκμήνης, ήταν ημίθεος. Αθάνατος και κάτοικος του Ολύμπου έγινε από τον Δία μετά το θάνατό του. Και στην περίπτωση των Διόσκουρων, ο Πολυδεύκης ήταν o αθάνατος δίδυμος και ο Κάστορας ο θνητός. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η ιστορία των δύο αυτών ηρώων. Όταν ήρθε η ώρα του Κάστορα να εγκαταλείψει τον επάνω κόσμο δεν μπορούσε με τίποτα να αποχωριστεί το δίδυμο αδερφό του. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να περνούν μία ημέρα στον κάτω κόσμο και μία στον επάνω μαζί με τον πατέρα τους.

Ελληνική Μυθολογία | Δίας και Ήρα

Ιστορίες από την Κρήτη

Ιστορίες από την Κρήτη για τους απόγονους του Δία. 

Ιστορίες από την Κρήτη | Η αρπαγή της Ευρώπης

Κρητικές ιστορίες αναφέρουν ότι ο Δίας πρωτοσυνάντησε την Ευρώπη σε κάποια ακροθαλασσιά της Φοινίκης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήταν η κόρη (ή αδελφή σύμφωνα με άλλους αφηγητές) του Βασιλιά της Φοινίκης. Την είδε να μαζεύει λουλούδια και μεταμορφωμένος σε ταύρο προσπάθησε να την πλησιάσει. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις και τις αναπαραστάσεις των καλλιτεχνών το ζώο αυτό δεν ήταν ένας κοινός ταύρος. Έλεγαν ότι η αναπνοή του μύριζε όμορφα και ζωγραφιζόταν τρίχρωμος επάνω στα αγγεία. Με την αγέρωχη και ρωμαλέα όψη του δεν δυσκολεύτηκε να παραπλανήσει την όμορφη Ευρώπη. Η κόρη γοητευμένη από το θεϊκό αυτό πλάσμα κάθισε μειλίχια επάνω στη ράχη του. Ο Δίας τότε την άρπαξε και με μιας την ταξίδεψε πάνω από τη θάλασσα προς την Κρήτη. Εκεί στο σπήλαιο της Δίκτης τελέστηκε το μυστήριο του γάμου.

Η Ευρώπη στις αναπαραστάσεις εμφανιζόταν επάνω στον ταύρο σαν όμορφη θεά να κρατά ένα λουλούδι ή ένα ψάρι. Σε άλλες αγγειογραφίες θα την έβλεπες με μία κληματόβεργα στο χέρι, ένα στεφάνι ή ακόμη και ένα περιδέραιο. Το τελευταίο λογιζόταν ως δώρο του Δία για το γάμο κατασκευασμένο από τον τεχνίτη Ήφαιστο.

Μία άλλη διήγηση αναφέρει ότι ο Δίας όταν άρπαξε την Ευρώπη δεν την μετέφερε στην Κρήτη αλλά στη Βοιωτία. Εκεί έκρυψε την ερωμένη του σε ένα σπήλαιο για να μην την ανακαλύψουν. Ο βασιλιάς της Φοινίκης όμως έστειλε τον αδερφό της Κάδμο να την αναζητήσει. Εκείνος ακολουθώντας μία περιπλανώμενη αγελάδα που είχε επάνω στα πλευρά της σημαδεμένα δύο μισοφέγγαρα έφτασε στη Βοιωτία και ίδρυσε την πόλη της Θήβας.

Σχετικό Άρθρο: Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα

Ιστορίες από την Κρήτη | Οι απόγονοι του Δία και της Ευρώπης

Άλλες ιστορίες από την Κρήτη αναφέρουν ότι η Ευρώπη παντρεύτηκε τον Βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα ή Αστέριο, όνομα που ταυτιζόταν με τον θεό Ταύρο των Κρητών. Ο Αστερίωνας έγινε και ο θετός πατέρας των παιδιών που απέκτησε η Ευρώπη από τον Δία. Η ελληνική μυθολογία αναφέρει τρεις γιους. Τον Σαρπηδών, βασιλιά της Λυκίας, το Μίνωα, σοφό βασιλιά και νομοθέτη της Κρήτης, και τον Ραδάμανθυ, βασιλιά των Μακάρων.

Ο Βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας πήρε για γυναίκα του την Πασιφάη, την κόρη του Ήλιου και της Περσηίδας. Λέγεται ότι η Πασιφάη ερωτεύτηκε ένα λευκό ταύρο, τον οποίο έστειλε ο Δίας μέσα από τη θάλασσα. Όπως προείπαμε, για τους αρχαίους Κρήτες ο ταύρος ήταν ζώο ιερό. Ταυτιζόταν με τον ύψιστο για αυτούς θεό, δηλαδή το Δία. Ο θεόσταλτος ταύρος ήταν όμοιος ο Δίας. Άλλοι βέβαια λένε ότι επειδή αναδύθηκε από τη θάλασσα ήταν ίδιος ο Ποσειδώνας.

Ονειροκρίτης Ταρωτώ. Πλήρης και Αναλυτικός!

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles