Ιστορίες από την Κρήτη | Ελληνική Μυθολογία

Η γέννηση του Μινώταυρου

Ιστορίες από την Κρήτη | Ελληνική Μυθολογία. Η γυναίκα του Μίνωα, Πασιφάη, που ερωτεύτηκε το θεόσταλτο ταύρο («Ιστορίες από την Κρήτη για τους απόγονους του Δία») σκαρφίστηκε κάτι για να τον κατακτήσει. Διέταξε το Δαίδαλο να κατασκευάσει μία ξύλινη αγελάδα, κούφια εσωτερικά, για να μπορέσει να τον ξελογιάσει τον πανέμορφο ταύρο. Έτσι κι έγινε. Από την ένωση της βασίλισσας με τον ταύρο γεννήθηκε ο Μινώταυρος, ένα ον με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου. Ο Αστέριος (έτσι ονόμασαν τον Μινώταυρο) έπρεπε λόγω της εμφάνισής του να κρύβεται. Γι αυτό το λόγο ο Δαίδαλος έχτισε το λαβύρινθο στον οποίο μεγάλωσε και έζησε ο Μινώταυρος μέχρι να τον σκοτώσει ο Θησέας.

Δείτε επίσης: Άλλες Ιστορίες από την Κρήτη

Ελληνική Μυθολογία: Η Γέννηση της Αφροδίτης

Ο Γλαύκος

Ο Γλαύκος ήταν γιος του Μίνωα και της Πασιφάης. Όταν ήταν μικρός κυνηγώντας ένα ποντίκι έπεσε σε ένα δοχείο με μέλι και πνίγηκε. Το αγόρι είχε εξαφανιστεί και κανένας δε γνώριζε τι είχε συμβεί. Εκείνη την περίοδο είχε γεννηθεί στο κοπάδι του Μίνωα και ένα μοσχαράκι που άλλαζε χρώμα τρεις φορές την ημέρα. Ξεκίναγε άσπρο, έπειτα γινόταν κόκκινο και στο τέλος μαύρο. Στο μαντείο τους είπαν πως όταν βρουν τι συμβόλιζε αυτό το  μοσχάρι τότε θα έβρισκαν και το παιδί.

Το μυστήριο κατάφερε να λύσει ένας μάντης από το Άργος, ο Πολύιδος. Παρομοίωσε το μοσχάρι με τα βατόμουρα, που στην αρχή είναι λευκά, μετά κοκκινίζουν και στην πλήρη ωρίμανση γίνονται μαύρα. Έπειτα ο ίδιος μάντης βρήκε που ήταν κρυμμένος ο μικρός Γλαύκος. Σε ένα υπόγειο ανακάλυψε το δοχείο με το μέλι και το λείψανο του άτυχου παιδιού. Ο Μίνωας ζήτησε από τον μάντη να επαναφέρει στη ζωή τον Γλαύκο, αλλιώς δεν θα του επέτρεπε να φύγει από την Κρήτη. Για να το κάνει αυτό τον έκλεισε στο ίδιο χώρο που κειτόταν ο νεκρός Γλαύκος. Την ώρα εκείνη ένα φίδι πλησίασε το σώμα του παιδιού και ο Πολύιδος φοβούμενος ότι μπορεί αν το φάει το σκότωσε. Μετά από λίγο εμφανίστηκε ένα δεύτερο φίδι κουβαλώντας στο στόμα του ένα χόρτο με το οποίο άγγιξε το νεκρό φίδι. Αμέσως αυτό αναστήθηκε. Ο Πολύιδος άρπαξε τότε το φυτό, έτριψε το σώμα του παιδιού και ο Γλαύκος επανήλθε στη ζωή.

Ιστορίες από την Κρήτη | Ελληνική Μυθολογία.

Ιστορίες από την Κρήτη | Ελληνική Μυθολογία.

Το τέχνασμα του μάντη

Ο Μίνωας είπε τότε στον μάντη ότι θα του επέτρεπε να φύγει αφού όμως πρώτα μυούσε τον Γλαύκο στην τέχνη της μαντικής. Ο Πολύιδος δίδαξε όσα έπρεπε στο νεαρό μαθητή και ετοιμάστηκε για το ταξίδι της επιστροφής. Προτού φύγει όμως ζήτησε από τον Γλαύκο να τον φτύσει μέσα στο στόμα. Με αυτό το τέχνασμα η σοφία γύρισε πίσω στο μάντη και έκανε τον μυημένο να ξεχάσει τα πάντα.

Ο Γλαύκος ψαράς

Στην ελληνική μυθολογία θα ακούσουμε και μία παρόμοια διήγηση για το Γλαύκο και το θαυματουργό φυτό. Αυτή τη φορά η ιστορία ξετυλίγεται στη Βοιωτία. Εδώ ο Γλαύκος εμφανίζεται ως ένας απλός ψαράς και όχι ως το βασιλόπουλο της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτήν την ιστορία ο Γλαύκος ανακαλύπτει τυχαία το βοτάνι που χαρίζει την αθανασία. Το τρώει, αποκτά ρωμαλέα δύναμη και πηδά μέσα στη θάλασσα. Έτσι, από θνητός, ο Γλαύκος γίνεται μία θαλάσσια θεότητα.

Ελληνική Μυθολογία: Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαιοί

Ο μύθος της περιπλανώμενης αγελάδας Ιούς

Η αγελάδα που σύμφωνα με το χρησμό των Δελφών οδήγησε τον Κάδμο στον ελλαδικό χώρο δεν είναι άλλη από την ερωμένη του Δία, Ιώ. («Ιστορίες από την Κρήτη για τους απόγονους του Δία»). Η Ήρα όταν ανακάλυψε ότι ο Δίας μεταμόρφωσε την Ιώ σε αγελάδα για να γλιτώσει από την οργή της ζηλιάρας γυναίκας του ζητά να πάρει τη μεταμορφωμένη κοπέλα υπό τη προστασία της. Δήθεν ότι δεν είχε καταλάβει ποια είναι. Βάζει λοιπόν τον Άργος με τα εκατό μάτια να τη φυλάει δεμένη σε ένα δέντρο. Ο Δίας που λυπήθηκε το κορίτσι για όσα υπέφερε εξαιτίας του, διατάζει τον Ερμή να σκοτώσει το φύλακα και να την απελευθερώσει. Ακόμη και τότε όμως η Ήρα καταφέρνει να της στείλει μία αλογόμυγα που την καταδιώκει παντού. Η περιπλανώμενη αγελάδα καταλήγει στην Αίγυπτο. Εκεί μ’ ένα άγγιγμα του Δία παίρνει την αρχική μορφή της και γεννάει το «παιδί της αφής», δηλαδή τον Έπαφο.

Σχετικό Άρθρο: Κάβειροι και Τελχίνες | Ελληνική Μυθολογία

Ονειροκρίτης Ταρωτώ. Πλήρης και Αναλυτικός!

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles