Ηώς, η θεά της αυγής 

Ο Ήλιος εκτός από τη Σελήνη είχε για αδερφή την Ηώ, τη θεά της αυγής. Είδαμε τον Ήλιο να ταξιδεύει μέσα σε χρυσό κύπελλο επάνω από τα κύματα να πάει να βρει στην άλλη άκρη του ουρανού τη θεά της αυγής και να χαράξει την καινούργια ημέρα. Αυτό ήταν η Ηώς, η καινούργια ημέρα ή αλλιώς θεά Τιτώς (δηλαδή η ημέρα).  

Γνωστές είναι οι ιστορίες της αδερφής του Ήλιου για τις ερωτικές της περιπτύξεις. Ένας από τους εραστές της, του οποίου η ιστορία σώζεται ήταν ο Τιθωνός. Ο Τιθωνός (αρσενική μορφή της Τιτώς) αναφέρεται και στον Όμηρο. Είναι ο σύντροφος της Ηούς από του οποίου το κρεβάτι σηκώνεται για να φέξει την καινούργια ημέρα. Ο νέο αυτός, που ξεχώριζε για την ομορφιά του, καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Η ιστορία του μοιάζει πολύ με τις ιστορίες μου μάθαμε για τον Άδωνη και το Φαέθωνα (βλ. άρθρο «Φαέθων, ο γιος του Ήλιου»). 

ΣΧΕΤΙΚΟ: Φαέθων, ο γιος του Ήλιου

Η Ηώς και ο Τιθωνός

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ηώς άρπαξε τον Τιθωνό από βασιλική οικογένεια της Τροίας και στη συνέχεια παρακάλεσε το Δία να κάνει τον αγαπημένο της αθάνατο. Ο πατέρας των θεών και ανθρώπων της έκανε το χατίρι να του χαρίσει την αιώνια ζωή αλλά όχι και τα αιώνια νιάτα. Έτσι η θεά έμεινε με τον Τιθωνό όσο ήταν νέος και όμορφος. Όταν άρχισε ο εραστής της να γερνάει και οι πρώτες άσπρες τρίχες έκαναν την εμφάνισή τους αρνιόταν να κοιμηθεί μαζί του. Βέβαια, εκείνη συνέχιζε να τον περιποιείται προσφέροντάς του βασιλική τροφή και όμορφη ένδυση. Όταν τελικά ο Τιθωνός γέρασε και κατέπεσε τελείως η Ηώς τον κλείδωσε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για πάντα. Μόνο η φωνή του ακουγόταν πλέον. Όμως, οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε τζιτζίκι, ένα γερασμένο έντομο που δεν σταματάει να μιλά. 

Άλλες διηγήσεις αναφέρουν ότι η Ηώς και ο Τιθωνός έκαναν δύο γιους, τον Ημαθίωνα και τον Μέμνονα. Πιο γνωστή είναι η ιστορία για τον Μέμνων, ο οποίος θέλησε να αναζητήσει τους προγόνους του πατέρα του. Με αυτόν το σκοπό ταξίδεψε από τις ανατολικές ακτές του Ωκεανού όπου κατοικούσε το ζευγάρι ως την γενέτειρα του πατέρα του, Τροία. Εκεί ο γιος της Ηούς και του Τιθωνού βρήκε άσχημη κατάληξη. Η ιστορία λέει ότι θανατώθηκε από τον Αχιλλέα. Ο θάνατος του Μέμνοντα έλεγαν ότι έφερε στη μητέρα του βαθιά θλίψη. 

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ήλιος και Σελήνη | Ελληνική Μυθολογία

Η Ηώς ως δεύτερη Αφροδίτη

Η Ηώς λόγω των εραστών της αλλά κυρίως για την προτίμησή της σε ωραίους νέους παρομοιάζεται ως δεύτερη Αφροδίτη. Ένας από τους νέους αυτούς ήταν ο Κλειτός, που απάχθηκε από τη θεά και συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους αθάνατους. Ένας ακόμη εραστής της Ηώς που γνωρίζουμε το όνομά του ήταν ο Κέφαλος. Οι δυο τους αναφέρονταν όπως είδαμε σε προηγούμενο κεφάλαιο και ως γονείς του Φαέθοντα.

Για το όμορφο κεφάλι του Κέφαλου, σύμφωνα με την ιστορία, τσακωνόταν η γυναίκα του Πρόκρις με την Ηώ. Η θεά κυνήγησε και άρπαξε τελικά τον Κέφαλο για τον οποίον λέγεται ότι στο τέλος κατέληξε να γίνει αστερισμός. Ίσως και να ταυτίζεται με τον αστερισμό του Ωρίωνα για τον οποίον γίνεται λόγος στο επόμενο κεφάλαιο «Ιστορίες για τον Ωρίωνα». 

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles