Ήλιος και Σελήνη | Ελληνική Μυθολογία

Ήλιος και Σελήνη. Ο Ήλιος και η Σελήνη σαν θεότητες δεν είχαν σημαντικούς ρόλους στις αφηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας. Εμφανίζονταν περισσότερο ως αστέρια που χάριζαν τις ιδιότητες τους σε άλλες μεγάλες θεότητες της μυθολογίας μας. Στον Δία, στην Ήρα, στον Απόλλωνα και άλλους.

Ήλιος και Σελήνη | Το ταξίδι του Ήλιου από τη Δύση στην Ανατολή

Για το ταξίδι του Ήλιου από τη Δύση στην Ανατολή διηγιόνταν τα εξής: Ο θεός Ήλιος όταν πρόκειται να δύσει μπαίνει σε ένα χρυσό κύπελλο. Το κύπελλο αυτό το έχει φτιάξει ο ίδιος Ήφαιστος από χρυσό και του έχει βάλει και φτερά. Μέσα εκεί ταξιδεύει ο Ήλιος πάνω από τα κύματα με μεγάλη ταχύτητα για να πάει να βρει στην άλλη άκρη του ουρανού τη θεά της αυγής, Ηώς. Μόλις φτάσει ανεβαίνει στο χρυσό άρμα του με τα πύρινα άλογα για να σημάνει την έναρξη μίας καινούργιας ημέρας. Τότε η αδερφή του η Σελήνη αποσύρεται με το άρμα της.

Ήλιος και Σελήνη | Το γενεαλογικό δέντρο του Ήλιου

Μητέρα του Ήλιου ήταν η Τιτάνισσα Θεία και πατέρας του ο Τιτάνας Υπερίων. Αδερφές του η Ηώς και η Σελήνη. Η Θεία (θεϊκή) ονομαζόταν επίσης Ευρυφάεσσα, ενώ τα ονόματα Ευρώπη και Πασιφάη ή Πασιφάεσσα ήταν ονόματα των θεών της Σελήνης. Γενικά, η μητέρα των Ήλιου σχετίζεται περισσότερο με τη Σελήνη και ο πατέρας του Υπερίων (εκείνος που βρίσκεται ψηλά) κυρίως με τον Ήλιο. Δεν είναι τυχαίο που ο θεός των ηλιαχτίδων αναφέρεται στον Όμηρο και ως Υπερίων Ήλιος.

Ως σύζυγος του Ήλιου αναφερόταν η Πέρση ή Περσήις, οι πιο σκοτεινές εκδοχές του θείου, καθώς επίσης και Νεαίρα, δηλαδή η νέα Σελήνη (το φεγγάρι στη σκοτεινή του φάση). Όλα διαφορετικά ονόματα της Σελήνης, η οποία ταυτιζόταν και με τη θεά Εκάτη.

Ήλιος και Σελήνη | Οι απόγονοι του Ήλιου

Ο Ήλιος και η Νεαίρα ενώθηκαν στο σκοτάδι και από τις ένωση του προέκυψαν δύο κόρες. Η Φαέθουσα και η Λαμπετία. Οι δύο θυγατέρες φύλαγαν τις τριακόσιες αγελάδες του Ήλιου στο νησί Θρινακία, αριθμός που αναλογεί στις ημέρες του έτους. Τις αγελάδες έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα και για αυτήν την πράξη τους ο Ήλιος τους τιμώρησε αφαιρώντας την ημέρα της επιστροφής τους στην πατρίδα.

Στις αφηγήσεις εμφανίζεται και μία τρίτη κόρη του Ήλιου, η Αίγλη ή Φοίβη, ονόματα που επίσης ταυτίζονται με τη Σελήνη. Αργότερα εμφανίζονται οι εφτά αδερφές του γιου του Ήλιου Φαέθων, οι Υάδες. Οι τρεις Χάριτες θεωρούνται επίσης κόρες του Ήλιου. Οι ξακουστές Ηλιάδες ήταν επίσης τρεις. Η Κίρκη, γνωστή πλανεύτρα από την Οδύσσεια, η Πασιφάη («Ιστορίες από την Κρήτη για τους απόγονους του Δία) και η Μήδεια. Η Μήδεια ήταν μία απεχθής μάγισσα που ξέσκιζε τα θύματά της.

Γνωστός γιος του Ήλιου από την μυθολογία ήταν ο Αιήτης, ο βασιλιάς της Κολχίδος στην Καύκασο. Ο Αιήτης ήταν σκοτεινός σαν τον βασιλιά του Κάτω Κόσμου Άδη, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από τον Ήλιο. Αντίθετα, ο δεύτερος γνωστός γιος του Ήλιου, Φαέθων, ήταν φωτεινός και λαμπερός σαν τον πατέρα του. Και για αυτό λεγόταν και Ήλιος Φαέθων. Για αυτόν τον γιο του Ήλιου θα μιλήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο («Φαέθων, ο γιος του Ήλιου»).

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles