Η τιμωρία του Προμηθέα

Η τιμωρία του Προμηθέα. Εκτός από τους ανθρώπους με την αποστολή της Πανδώρας, ο Δίας τιμώρησε και τον Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς («Η Πανδώρα, η πρώτη γυναίκα του ανθρώπινου γένους»). Κατ’ εντολή του Πατέρα θεών και ανθρώπων ο Ήφαιστος έδεσε τον Προμηθέα με αλυσίδες στον Καύκασο και τον ανασκολόπισε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε μέρα ένας αετός ερχόταν και έτρωγε το συκώτι του αλυσοδεμένου Τιτάνα. Το συκώτι του Προμηθέα ανανεωνόταν ξανά το βράδυ για να το φάει και πάλι την επόμενη ημέρα το άγριο πουλί, σταλμένο από το Δία.

Η σκηνή αυτή αναπαρίστατο σε αγγείο που εμφάνιζε ανασκολοπισμένο τον Προμηθέα και τον αετό έτοιμο να του ορμήσει. Τα δεσμά του γιου του Προμηθέα ήταν αιώνια, έτσι ώστε να μην μπορεί ο γιος του Ιαπετού να ξαναβοηθήσει τους ανθρώπους. Σε παλαιότερες γραφές αναφέρεται ότι η τιμωρία του Προμηθέα κράτησε τρεις χιλιάδες χρόνια.

Η απελευθέρωση του Προμηθέα από τα αιώνια δεσμά 

Τον Προμηθέα από τα αιώνια δεσμά του στον Καύκασο απελευθέρωσε ο Ηρακλής. Ο επίδοξος κυνηγός με ένα βέλος του σκότωσε το πουλί που τυραννούσε κάθε μέρα τον αλυσοδεμένο γίγαντα. Έσπασε με τη δύναμή του τις αλυσίδες που τον κρατούσαν στο βράχο. Αν και ο Δίας είχε ορκιστεί να κρατήσει για πάντα τιμωρημένο τον Γίγαντα που προσπάθησε να τον εξαπατήσει ένιωσε υπερήφανος για το κατόρθωμα του γιου του Ηρακλή. Η αλήθεια όμως της υποχώρησής του κρύβεται αλλού. Ο Προμηθέας αποκάλυψε στον Δία ότι η Θέτιδα θα του γεννούσε ένα γιο. Πιο ισχυρό από αυτόν και ότι έτσι θα κινδύνευε η παντοδυναμία του.

Η Ελληνική Μυθολογία από την αρχή του κόσμου…

Εξαιτίας της αποκάλυψης αυτού του μυστικού ο Δίας επέτρεψε την απελευθέρωση του γιου του Ιαπετού. Φυσικά όχι χωρίς κάποιες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις για την ελευθερία του Προμηθέα ήταν οι δύο. Πρώτον, ένας αθάνατος έπρεπε να υποφέρει στη θέση του κατεβαίνοντας στον Κάτω Κόσμο. Ο αθάνατος αυτός ήταν ο Κένταυρος Χείρωνας που υπέφερε ήδη πολύ από ένα ανοιχτό τραύμα στο στήθος. Ο Ηρακλής τον είχε τραυματίσει κατά λάθος με ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη του και ο γιατρός της ιατρικής δέχτηκε να κατέβει στον Άδη και να παραχωρήσει την αθανασία του στον Τιτάνα.

Το Σιδερένιο Στεφάνι| Η τιμωρία του Προμηθέα

Δεύτερον, ο Προμηθέας έπρεπε να φοράει για πάντα ένα σιδερένιο στεφάνι στο κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο ο γιος του Ιαπετού έδειχνε την υποταγή του στο Δία. Επίσης, ο Προμηθέας από δω και πέρα θα φορούσε ένα δαχτυλίδι από την αλυσίδα που του είχε περάσει ο Ήφαιστος στον Καύκασο με μία πέτρα επάνω από το βράχο, στον οποίο ήταν δεμένος. Αυτός ο ατσάλινος δεσμός θα υπενθύμιζε πάντα στον πονηρό Γίγαντα την τιμωρία του από το Δία. Κι αυτόν τον ατσάλινο δεσμό λέγεται ότι ξεκίνησαν να φορούν οι άνθρωποι σαν δαχτυλίδι ως ένδειξη τιμής προς τον Προμηθέα για ό,τι έκανε γι αυτούς.

Μέντιουμ Άρης

Μέντιουμ Άρης

 

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles