Η Θέτις και ο ρόλος της στην ελληνική μυθολογία

Η Θέτις. Η Θέτιδα αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία ως κόρη του Νηρέως και από τις μεγαλύτερες θεές της θάλασσας. («Οι Κόρες του Νηρέως») Επίσης, τη συναντήσαμε και στο ρόλο της ανατροφής του Ηφαίστου μαζί με την Ευρυνόμη. («Η Ήρα, ο Άρης και ο Ήφαιστος | Ελληνική Μυθολογία»).

Η Θέτις | Δίας και Ποσειδώνας διεκδικούν τη Θέτιδα

Η μυθολογία αναφέρει ότι Δίας και Ποσειδώνας συναγωνίζονταν ποιος θα κατακτήσει τη Θέτιδα για την πάρει για γυναίκα του. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Οι δύο Ολύμπιοι θεοί έμαθαν για ένα χρησμό από τη μάντισσα Θέμις που έλεγε το εξής: αν η Θέτις πάρει για άνδρα της έναν από τα δύο αδέρφια θα γεννήσει ένα γιο με πολύ πιο δυνατά όπλα από τα δικά τους, την αστραπή του Δία ή την τρίαινα του Ποσειδώνα. Αυτό έκανε αμέσως τους δύο θεούς να κάνουν πίσω στη διεκδίκηση. Την πληροφορία έλαβε ο Δίας από τον Προμηθέα, ο οποίος έμαθε το μυστικό από την ίδια τη Θέμις. Με αυτόν τον τρόπο ο Τιτάνας κατάφερε να πετύχει την απελευθέρωση του από τον Δία από τα αιώνια δεσμά του στον Καύκασο («Η τιμωρία του Προμηθέα»).

Άλλες διηγήσεις αναφέρουν ότι η Θέμις αντιστάθηκε στον πατέρα των θεών και ανθρώπων από φόβο ή σεβασμό προς την Ήρα. Βλέπετε η Ήρα ήταν η θεά που την είχε μεγαλώσει. Η αντίσταση της Θέμις ωστόσο δεν σήμαινε τίποτα για τον Δία που ήταν μεγάλος κατακτητής και συνέχιζε να επιμένει. Έως ότου τον προειδοποίησε για το χρησμό ο Προμηθέας και φοβήθηκε ότι ο απόγονός του θα του έπαιρνε τη βασιλεία. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που είχε συμβεί στον πατέρα του Κρόνο.

Η Θέτις | Η συμβουλή της Θέμις προς τους δύο κυρίαρχους του κόσμου

Η Θέμις για να απαλλάξει οριστικά τους δύο αντίδικους εραστές και να αποτρέψει την αλλαγή της παγκόσμιας εξουσίας με τον ερχομό ενός νέου πιο ισχυρού βασιλιά τούς συμβούλεψε να δώσουν στη Θέτιδα για άνδρα της ένα θνητό. Τους προέτρεψε μάλιστα να την παντρέψουν με τον Πηλέα από το Πήλιο Βοιωτίας μία νύχτα με πανσέληνο. Η Θέτιδα στην προσπάθειά της να αποτρέψει αυτόν τον γάμο και την ένωση με το Πηλέα μεταμορφώθηκε σε διάφορα θαλάσσια όντα και μορφές με σκοπό να αντισταθεί. Σύμφωνα με τις διηγήσεις ανάμεσα σε άλλα μεταμορφώθηκε σε φωτιά, νερό, φίδι και λιοντάρι. Μάταια όμως προσπαθούσε να αντισταθεί σε αυτό που όριζε η μοίρα και το θέλημα των θεών. Ο Πηλέας με τη βοήθεια του Χείρωνα κατάφερε να κάνει τη θεά της θάλασσας δική του.

Στο γάμο της Θέτιδας και του Πηλέα έδωσαν το παρόν όλοι οι θεοί φέρνοντας τα δώρα τους για να τιμήσουν το ζευγάρι. Από την ένωση τους γεννήθηκε ο Αχιλλέας, ο μυθικός ήρωας του Τρωικού πολέμου. Ενός πολέμου που είχε σαν αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί η ανθρωπότητα. Στο γάμο αυτό συνέβη ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που σημάδεψε την ιστορία με τον πόλεμο της Τροίας. Έπεσε το μήλο της Έριδος προς τις τρεις μεγάλες θεές. Την Αφροδίτη, την Ήρα και την Αθηνά. Η ομώνυμη θεά έριξε το μήλο με σκοπό να σπείρει τη διχόνοια επειδή δεν την κάλεσαν στο γάμο.

Για το περιστατικό αυτό όμως, το περιεχόμενο του μηνύματος και τη συμμετοχή του Πάρη σε αυτό θα γίνει λόγος σε επόμενο άρθρο.

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles