Η Πανδώρα, η πρώτη γυναίκα του ανθρώπινου γένους

Ο Ήφαιστος δημιουργεί την Πανδώρα κατ’ εντολή του Διός

Η Πανδώρα η πρώτη γυναίκα. Ο ανταγωνισμός του Προμηθέα και του αδερφού του Επιμηθέα με τον Δία συνεχίζεται με  την ιστορία για τη δημιουργία Πανδώρας. Μετά την κλοπή της φωτιάς των θεών από τον Προμηθέα, ο Δίας γέμισε οργή. Βλέποντας ψηλά από τον Όλυμπο τη φωτιά να καίει κάτω στους ανθρώπους. Για να τους τιμωρήσει αποφάσισε να τους στείλει τη μεγαλύτερη συμφορά.

Διέταξε τον Ήφαιστο να δημιουργήσει το άγαλμα μίας νεαρής κοπέλας. Με ομορφιά θεάς που θα ξυπνά τον πόθο και να του δώσει λαλιά. Η Αθηνά με τη σειρά της στόλισε το γυναικείο ομοίωμα αστραφτερά στολίδια. Του φόρεσε ζώνη, χιτώνα, στεφάνια από λουλούδια και στο κεφάλι τοποθέτησε ένα μοναδικά σκαλισμένο στεφάνι από χρυσό, έργο κι αυτό του αρχιτεχνίτη Ήφαιστου. Το σώμα του πανέμορφο αγάλματος η Αθηνά το σκέπασε με ένα πέπλο.

Όταν πλέον το τέλειο έργο ήταν έτοιμο ο Δίας το εμφάνισε μπροστά σε θεούς και ανθρώπους. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, θνητοί και αθάνατοι, θαύμασαν το στολισμένο άγαλμα με ομορφιά παρθένας από όπου προήλθε το θηλυκό γένος. Κι αν το ουράνιο πυρ ήταν το θείο δώρο για το καλό, η Πανδώρα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ήταν η ερχόμενη καταιγίδα μπροστά στον άοπλο και ανίσχυρο ανήρ.

Η Ελληνική Μυθολογία από την αρχή του κόσμου…

Η δημιουργία της Πανδώρας κατά τον Ησίοδο

Το σκηνικό για τη δημιουργία της πρώτης θνητής γυναίκας αναφέρεται και στον Ησίοδο ως εξής. Ο Δίας απευθύνθηκε στον πανούργο Προμηθέα για την κλοπή της φωτιάς λέγοντάς. Η πράξη του αυτή θα φανεί κακή στους ανθρώπους. Κι αυτό επειδή θα τους ανταμείψει με ένα μεγαλύτερο κακό, τη γυναίκα, για να τυλίγουν με έρωτα τους πόνους τους. Ο Δίας στη συνέχεια έδωσε εντολή στον Ήφαιστο να φτιάξει από χώμα και νερό ένα πανέμορφο κορίτσι που να μοιάζει σε αληθινή θεά και να προκαλεί τον πόθο.

Στην Αθηνά έδωσε εντολή να μάθει τη γυναίκα να υφαίνει, στην Αφροδίτη να την κάνει γοητευτική και σαγηνευτική, στον Ερμή να της εμφυσήσει την πανουργία και την αναισχυντία. Όλοι οι θεοί υπάκουσαν στις εντολές του πατέρα και έτσι δημιουργήθηκε ένα τέλειο θηλυκό ον αλλά μόνο εξωτερικά. Τέλος, το δώρο των θεών προς τον άνθρωπο -που μόνο για καλό δεν το έστειλαν-  το ονόμασαν Πανδώρα, δηλαδή «η τα πάντα δωρούμενη». Τι πραγματικά πρόσφεραν όμως οι θεοί στους ανθρώπους μέσω της Πανδώρας θα το μάθουμε ευθύς αμέσως.

Το δώρο των θεών στο ανθρώπινο γένος

Ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής έστειλε το τέλειο δώρο στον Επιμηθέα και εκείνος δέχθηκε το δώρο του Δία, αψηφώντας τη συμβουλή του αδελφού του. Ο Προμηθέας είχε συμβουλέψει τον αδερφό του να μη δεχτεί ποτέ δώρο του Δία, παρά να του το στείλει αμέσως πίσω. Φοβόταν μήπως ο Δίας στείλει κάτι κακό για τους ανθρώπους, όπως και έγινε. Δυστυχώς, για τον Επιμηθέα (που όπως είπαμε σκέπτεται εκ των υστέρων) αλλά και για τους ανθρώπους ήταν πάρα πολύ αργά.

Πριν τον ερχομό της Πανδώρας το ανθρώπινο γένος ζούσε στη γη χωρίς τη δυστυχία, τον πόνο ή το θάνατο. Το πανούργο θηλυκό ήρθε και από την περιέργειά της άνοιξε το δοχείο με όλα τα κακά και τις συμφορές του κόσμου σκορπώντας τα στη ζωή των ανθρώπων. Μέσα στο δοχείο της Πανδώρας έμεινε μονάχα καλά κλεισμένη η Ελπίδα…

Η γη από τότε είναι γεμάτη συμφορές και αρρώστιες που φτάνουν στους ανθρώπους και τους οδηγούν στη λύπη, στη δυστυχία και στο θάνατο. Η παρουσία του θανάτου σφράγισε  οριστικά και το διαχωρισμό ανάμεσα στο ανθρώπινο γένος και τους αθάνατους θεούς.

Μέντιουμ Άρης

Μέντιουμ Άρης

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles