Η Παλλάδα Αθηνά | Ελληνική Μυθολογία

Η Παλλάδα Αθηνά ήταν απόγονος του Δία και της Μήτις, μιας δηλαδή από τις αρχαιότερες κόρες του Ωκεανού και της Τιθύος («Οι θεότητες του Ωκεανού»). Η Μήτις, η συνετής σύμβουλος και θεά της γνώσης, διακρινόταν για το θάρρος της αλλά και τη σοφία της. Λέγεται ότι ο Δίας διάλεξε τη Μήτιν για πρώτη του γυναίκα ως τη σοφότερη ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους. Η Μήτις είχε επίσης την ικανότητα να παίρνει διάφορες μορφές, όπως η θεά Νέμεσις («Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα»). Σε άλλη διήγηση του Ησίοδου η Μήτις αναφέρεται ως κρυφή ερωμένη του Δία όταν εκείνος ήταν παντρεμένος με την Ήρα.

Η σύλληψη της Αθηνάς και το τέχνασμα του Δία

Ένας χρησμός έλεγε ότι από τη Μήτιν θα προέρχονταν πολύ σπουδαίοι διάδοχοι. Αρχικά, λεγόταν ότι θα γεννούσε την Τριτογένεια (προσωνυμία της Παλλάδος Αθηνάς), τη μεγάλη στρατηγό που είναι πρώτη στη μάχη και στον πόλεμο. Και μετέπειτα, ένα αγόρι με πολύ μεγάλη καρδιά που θα βασίλευε μεταξύ θεών και ανθρώπων. Έτσι λοιπόν όταν η Μήτις έμεινε έγκυος στην Αθηνά, ο Δίας, δασκαλεμένος από τον Ουρανό και τη Γαία, για να προφυλάξει το βασιλικό του αξίωμα την ξεγέλασε και την κατάπιε πριν εκείνη προλάβει να γεννήσει. Εξουδετερώνοντας ο Δίας την Μήτις, πίστευε ότι τελικά δε θα κατέληγε να έχει τη μοίρα του πατέρα του Κρόνου και του παππού του Ουρανού. Καθώς και οι δυο τους ήταν γραφτό να χάσουν το θρόνο από κάποιο παιδί τους.

Όμως και η Παλλάδα Αθηνά ήταν γραφτό να γεννηθεί…

Δείτε επίσης: Άλλες Ιστορίες από την Κρήτη

Ελληνική Μυθολογία: Η Γέννηση της Αφροδίτης

Η γέννηση της Τριτογένειας από το κεφάλι του Δία

Όταν ο Δίας κατάπιε την Μήτιν φοβούμενος μην αποκαλυφθούν οι προφητείες, η Μήτις ήταν ήδη έγκυος στην Αθηνά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο γιος του Κρόνου να γεννήσει ο ίδιος την κόρη κοντά στις όχθες του ποταμού Τρίτωνος. Το κορίτσι που ξεπετάχτηκε από το κεφάλι του Δία ήταν η Τριτογένεια ή Παλλάς Αθηνά. Κρυμμένη στα σπλάχνα του βρισκόταν η σοφή θεά Μήτις.

Κάποιοι που διηγούνταν την παράξενη αυτή γέννηση έλεγαν ότι ο Ήφαιστος ή ο Προμηθέας βοήθησαν στη γέννα χτυπώντας με κάποιο εργαλείο (τσεκούρι ή σκεπάρνι) τον Δία στο κεφάλι. Τότε η Αθηνά ξεπήδησε από το αθάνατο κεφάλι του πάνοπλη με μία πολεμική ιαχή που σείστηκαν ο ουρανός και γη μαζί. Η λαμπερή κόρη φορούσε χρυσή πανοπλία και με το ακόντιο της ψηλά στα χέρια στάθηκε μπροστά στο Δία. Η γη έτρεμε και η θάλασσα φούσκωνε με μανία μπροστά στη θέα της. Όταν όμως η Παλλάδα χαμήλωσε τα όπλα της ο Δίας ανακουφίστηκε και χάρηκε μπροστά στη γέννησης της θυγατέρας του.

Σχετικό Άρθρο: Κάβειροι και Τελχίνες | Ελληνική Μυθολογία

Ονειροκρίτης Ταρωτώ. Πλήρης και Αναλυτικός!

Διαβάστε για την Τιτανομαχία πατώντας ΕΔΩ

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles