H Λητώ | Ελληνική Μυθολογία

Η Λητώ | Ελληνική Μυθολογία. Η Λητώ, μία από τις μεγάλες συζύγους του Δία, γέννησε το δοξασμένο γιο Απόλλωνα και την Άρτεμις. Τα δύο παιδιά της αποκαλούνταν και Λητωίδες από το όνομα της μητέρας τους. H Λητώ ήταν εγγονή του Ουρανού και της Γαίας και πατέρας της ήταν ο Τιτάνας Κοίος. Για τη γέννησή της λίγα πράγματα γνωρίζουμε.

Οι κάτοικοι της Κω λένε ότι η θεά γεννήθηκε στο νησί τους, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι προήλθε από τη χώρα των Υπερβόρειων. Μητέρα της Λητούς ήταν η Φοίβη και ο εγγονός της, Απόλλωνας, ονομάζονταν και Φοίβος Απόλλων.

Δείτε και εδώ: Οι Θεότητες του Ωκεανού

Δείτε και αυτό: Βιβλίο Μαγείας Ταρωτώ

Μικρασιατικές διηγήσεις για τη γέννηση των διδύμων

Η Λητώ, ο Απόλλωνας και η Άρτεμις λατρεύτηκαν πρώτα στη Μικρά Ασία. Σύμφωνα με μικρασιατικές διηγήσεις η Λητώ κυοφόρησε τα παιδιά του Δία, στα Δίδυμα κοντά στη Μίλητο. Μπορούσε λέει να γεννήσει μόνο σε μέρος που δεν το έχει δει ποτέ ο ήλιος και αναζητούσε το μέρος αυτό στη Μικρά Ασία. Λέγανε ότι αυτό ήταν επιθυμία της ζηλιάρας Ήρας, ενώ άλλοι ότι έπρεπε η γέννηση να γίνει στο σκοτάδι και συγκεκριμένα στο λυκόφως.

Σχετικό άρθρο: Ρέα, Η Μεγάλη Μητέρα των Θεών

Μία διήγηση αναφέρει ότι ο Δίας μέσα σε 12 ημέρες μεταμόρφωσε τη Λητώ κατά την περιήγησή της σε λύκαινα. Με αυτήν τη μορφή είχε έρθει η Λητώ στη Δήλο από τη θεϊκή γη των Υπερβόρειων και εκεί έπρεπε να επιστρέφει ο Απόλλωνας μία φορά το χρόνο. Άλλη διήγηση αναφέρει τα εξής: Η Λητώ ήρθε στη χώρα των Λύκων, δηλαδή στη Λυκία της Μικράς Ασίας και γέννησε τα δίδυμα -«δύο ουράνια φώτα»- στον ποταμό Ξάνθο. Άλλοι όμως λένε ότι η Λητώ ήρθε στη Μικρασία μετά τη γέννηση των διδύμων για να τα πλύνει στον ποταμό. Οι λύκοι τη συνόδεψαν σε αυτήν την αποστολή και η Λητώ αφιέρωσε τον Απόλλωνα στο ποτάμι.

Σχετικό Άρθρο: Η Παλλάδα Αθηνά | Ελληνική Μυθολογία

Λητώ και Αστερία

Η Αστερία, η θεά των άστρων, ήταν αδερφή της Λητούς. Κατά τον Ησίοδο η Αστερία έκανε με τον Πέρσο ή Περσαίο την Εκάτη. Μία διήγηση αναφέρει ότι ο Δίας ήθελε να συνδεθεί ερωτικά και με την αδερφή της Λητούς και την κυνήγησε να την πλανέψει.  Η Αστερία για να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε ορτύκι. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και η Νέμεσις («Ο Δίας, η Νέμεσις και η Λήδα»). Ο Δίας την κυνήγησε μεταμορφωμένος σε αετό και την πρόφτασε. Τότε η Αστερία μεταμορφώθηκε σε πέτρα και έπεσε στη θάλασσα για να κρυφτεί. Έτσι η θεά των άστρων έγινε βραχονησίδα για να γεννήσει η αδερφή σε ένα ανήλιο μέρος όπου θα αναδυθεί από τα σκοτεινά βάθη της θάλασσας. Το νησί λεγόταν και Ορτυγία (το νησί των ορτυκιών) ή Δήλος (η φανερή), το νησί δηλαδή που φανερώθηκε όταν γεννήθηκε ο θεός Απόλλωνας.

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η Λητώ μεταμορφώθηκε σε οδηγό των ταξιδιάρικων αυτών πουλιών και ότι ο Δίας ενώθηκε μαζί της με τη μορφή του ορτυκιού. Η Δήλος μέχρι τη στιγμή της γέννας έπλεε εδώ και εκεί χωρίς να την είχε δει ποτέ κανείς.  Όταν όμως η Λητώ επέλεξε αυτό το μέρος να γεννήσει τα παιδιά της οι θεοί στήριξαν το νησί με τέσσερις κολώνες από το βυθό της θάλασσας και έτσι το μέρος φανερώθηκε.

Σχετικό Άρθρο:  Δίας, η Θέμις και οι Ώρες

Επίσης, αναφέρεται ότι η Άρτεμις γεννήθηκε πρώτη χωρίς πόνους. Αμέσως μετά τη γέννα οι Μοίρες την όρισαν μαμή της μητέρας της. Η Άρτεμις λέγεται ότι γεννήθηκε στην Ορτυγία. Στην Ορτυγία μάλιστα που βρίσκεται κοντά στην Έφεσο της Μικράς Ασίας αναφέρεται ότι οι Κουρήτες βοήθησαν τη Λητώ να γεννήσει όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Ρέας («Δάκτυλοι και Κουρήτες Ιδαίοι»).

ταρωτώ μαντικές τέχνες

About the Author

ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΑΡΗΣ

Το Μέντιουμ Άρης αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο και σοβαρό μέντιουμ στην Αθήνα. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέντιουμ που δίνει ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, όταν όλοι οι άλλοι πουλάμε απλά την ελπίδα! Τόσο οι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ψυχικές δυνάμεις του όσο και η εντιμότητα που τον διέπει τον κατατάσσουν ως την Νο 1 επιλογή μέσα σε έναν χώρο που βρίθει από τυχοδιώκτες! Στο Ταρωτώ Μαντικές Τέχνες, καθημερινά, παρέχει άρτιες μελλοντικές προβλέψεις, χωρίς γενικότητες και αποτελεσματικές πνευματιστικές υπηρεσίες.

View All Articles